Luštitelský oříšek byl rozlousknut.

Luštitelský oříšek byl rozlousknut.
Nedávno se na náš Spolek obrátil sběratel pohlednic okresu Litoměřice se žádostí o určení lokality s pomníkem na fotografii. Jen tak mimochodem, jednalo se již o dotaz číslo 145 (podle číslování od roku 2012). Podle fotografie je zjevné, že se jedná o pomník obětem 1. světové války a byla velká pravděpodobnost, že je někde od Litoměřic, neboť pohlednice byla odeslána z pošty Křešice u Litoměřic. Obrázek i prosbu o pomoc jsme zařadili do naší sekce s dotazy. Tentokrát jsme však vůbec na odpověď nečekali dlouho. Po třech týdnech bylo jasno. Náš čtenář, pan Glaser místo určil, a to je velké překvapení, jako Křešice u Litoměřic. Jak je možné, že to nebylo patrné na první pohled? Pomník doznal po 2. světové válce významnou změnu. Původní deska a především kříž byl z pomníku odstraněn a celkové vyznění pomníku bylo změněno na vzpomínku obětí prvního a druhé odboje, tentokrát však bez seznamu jmen.
Pomník je řádně zaveden jako válečný hrob do databáze CEVH pod číslem CZE-4205-00516 a s poznámkou, že zde byl dočasně pohřben polský voják Bronislav Zerdzinsky.

 

1 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pomník po 1. světové válce Současný stav

Fotografie:

Soukromá sbírka, databáze CEVH (http://www.valecnehroby.army.cz/Evidence/detail-hrobu-ci-mista?id=11490&mt=K%C5%99e%C5%A1ice&st=0& ).