Péče o válečné hroby vojáků Rudé armády je běh na dlouhou cestu

Péče o válečné hroby vojáků Rudé armády je běh na dlouhou cestu

Péče o válečné hroby vojáků Rudé armády musí být jednou z priorit v dané problematice. Nejde ani tak o fakt, že máme s Ruskou federací podepsánu Dohodu mezi vládou České republiky a vládou Ruské federace o vzájemném udržování válečných hrobů (Soglašenie meždu Pravitelstvom Češskoj Respubliki i Pravitelstvom Rossijskoj Federacii o vzaimnom soderžanii voennych zachoronenij) č.1999-11-11 251/1999 a vedou se pravidelná zasedání Česko-ruské společné mezivládní komise pro válečné hroby. Jde především o to, že Rudá armáda pocítila při osvobozování naší vlasti největší ztráty na svých vojácích.

Blíží se prosinec a je na místě si připomenout jeden malý úspěch na němž se podílel náš Spolek a především náš čtenář Bohumil Toms.

V Prachaticích se nacházel pomník osvobození, který mimo jiné zahrnoval vzpomínku na vojáka RA Ondreje Čikova, který na konci války (10. 9 1944) zemřel  na následky postřelení při jeho útěku ze zajateckého tábora v Pasově. Další osobou z pomníku byla neznámá žena z pochodu smrti z koncentračního tábora Ravensbrück. Pomník zde stál desítky let, avšak rok 2008 se mu stal osudným. Snažili jsme se zjistit proč byl na toto pietní místo poslán bagr a oficiální stanovisko nás uzemnilo. Zdůvodnění likvidace pomníku byla tato: „Památník osvobození v ulici SNP v Prachaticích byl odstraněn vlastníkem, Městem Prachatice, na základě usnesení Zastupitelstva města Prachatice, a to z důvodu nevyhovujícího stavu památníku z hlediska jeho malých estetických kvalit, neprováděné údržby a chybějícímu přínosu pro okolí.

Osud přinejmenším dvou obětí již nesplňoval jistě vysoké estetické kvality příslušné radnice. Jediné, čeho jsme následně dosáhli bylo přenesení pamětních desek z pomníku na místní hřbitov.

I v tomto však místní úřady překonaly naše očekávání a desky byly umístěny na pomník obětí z 1. světové války. K přenosu došlo právě na konci roku 2008, tedy vlastně máme malé výročí neveselé zápletky.

A proč o tom vlastně stále psát? Památky jsou likvidovány dnes a denně. A nejen hroby vojáků RA nejsou ještě všechny zmapovány a zapsány obcemi do oficiálních databází. A to je to co nás trápí i vtomto případě. Desky z pomníku sice byly přiloženy k zaevidovanému válečnému hrobu z 1. světové války na hřbitově, ale do databáze CEVH byly doplněny až s odstupem času.

Voják RA Ondrej Čikov jistě nebojoval ve válce za naše osvobození, abychom nakonec nenašli dostatek úcty k jeho oběti.

Je pět let dost dlouhá doba pro zapsání jednoho jména? Snad ano. Doufám, že v roce 2018, tedy v desetileté vzpomínce na toto ostudné zničení památky nebudu muset psát totéž.

 

Text: Martin Brynych, fotografie: Martin Brynych, Bohumil Toms, MO-CEVH

 

Více k této problematice:

http://www.vets.cz/vpm/mista/obec/1522-prachatice/

http://www.vets.estranky.cz/clanky/vpm-okres-prachatice/prachatice.html

http://www.vets.estranky.cz/clanky/badatelna-zmizela-vpm/bad_zmiz_2008_2605_prachatice.html

http://www.vets.estranky.cz/clanky/spolek-mvpm/komunikace-s-obcemi.html

http://www.valecnehroby.army.cz/Evidence/detail-hrobu-ci-mista?id=178541&mt=Prachatice&st=0&

 

Fotografie z Prachatic, jak šel čas…..