15. setkání

Setkání proběhlo z časových důvodů rozděleně do dvou dnů, a to ve středu 11.7. a v sobotu 14.7. Celkově se tedy účastnili, Standa, Jaroslava Kainová, Vladimír, Diana, Honzin, Martin, Petr, a Radek Říha. Celkem solidní návštěva byla však rozdělená na půl, takže celkově vlastně jen průměr. Nicméně je vidět kupka nových jmen, takže to v tomto směru bylo rozhodně přínosné.

Středeční část byla věnována spíše ekonomickým věcem, kdy bylo přítomným ujasněno jak se povede ve spolku účetnictví i jaké máme v tomto směru povinnosti. Není toho sice moc, ale něco přece. Veskrze vše v tomto směru si na bedra vzal Standa a Jaroslava.

Sobotní část byla zase pro změnu už více k projektu. Standa a Martin stručně zopakovali co se dohadovalo ve středu, následovalo obvyklé seznámení s návštěvou webu a porovnáním počtů VPM a válečných hrobů.

Dalším bodem byla mapová aplikace pověšená na www.vets.cz kde až dosud chyběla nějaká informace o nás. Shodli jsme se, že zde doplníme následující text : „ Tuto mapovou aplikaci provozuje Spolek pro vojenská pietní místa, o.s., www.vets.cz „.

Zvolna také započala diskuse o programu v Pardubicích, kdy hlavní kostra bude asi : spolkové věci, finanční věci, webové stránky, metodologický seminář ( vytvoření názvosloví pro VPM ) a vlastní přednášky ( historie, apod., ).

Důležitá informace se týká posílání dat v následujícím půlroce. Ze známých důvodů musí dojít k menšímu omezení. Platí všechna dosud platná pravidla s tím, že by bylo vhodné jednotlivé fotky v emailu poskládat a zazipovat do velikosti cca 2 MB a to by měla být maximální velikost emailu. Pochopitelně platí, že to má být buď z jedné obce či jednoho okresu pro 1 email. V případě, že je posílána jen 1 – 3 fotografie, pak není komprimace potřebná. V případě, že se ukáže, že tohle omezení nebude nutné, bude o tom Martin včas informovat.

K tomuto se váže také doporučení data posílat jen na 1 email, ideálně na brynychm@seznam.cz. Opravdu není nezbytné posílat desítky MB na 2 – 3 emaily, vede to jen k zahlcování schránek. V případě poruchy na některém z emailů ( ke které už dlouho, dlouho nedošlo ) by bylo upozornění v Aktuálně.

K obecnější diskusi se dává možnost do levé lišty MENU přidat ještě odkaz na stránku, kde by byl souhrn osobní stránek našich členů a přispěvatelů.

V rámci diskuse o distribuci dat z naší strany, panuje shoda v tom, že se naplní adresáře v offline a data se budou vydávat z tohoto budoucího souhrnu. Současný systém, kdy je část fotek v offline a část v jednotlivých adresářích členů je už poněkud neohrabaný. Takže Martin začne pozvolna daty offline plnit.

V diskusi je stále otázka loga našeho spolku, všechny návrhy směřujte na Standu.

A další neuzavřená diskuse je, jestli vytvoříme ještě jednu uzavřenou spolkovou sekci pro členy spolku.

Důležitou informací je, že sraz v srpnu se vskutku koná na Moravě u Petra, takže mu dejte prosím vědět kdo pojedete !!! Více v členské sekci.

A poslední věcí je, že coby Spolek pro vojenská pietní místa, o.s. „Nesouhlasíme a odsuzujeme v poslední době narůstající ničení a poškozování vojenských pietních míst v ČR. Jsme svědky ničení jak válečných hrobů, tak i pomníků, které už by mělo donutit orgány činné v trestním řízení alespoň k nějaké činnosti. Nelze souhlasit s diskusí, kdy je ničení hrobů vojáků Rudé armády na Olšanech považováno „jen“ jako krádež kovu. Vojenská pietní místa jsou připomínkou naší historie, ať už byla jakákoliv a my bychom je měli udržovat jako připomínku toho, že celá řada věcí se už nikdy nesmí opakovat. Namísto toho jen pokračuje to co začalo natřením tanku na Smíchově na růžovo. Se zničenými hroby a pomníky se můžeme dočkat zase nějakého nového výkladu dějin“.

Všem velké díky za účast a příjemné léto.

Martin