Plzeň - město

Pamětní deska Obětem 2. světové války

Autor: Marek Lanzendorf, 04.09.2017
Umístění: Plzeň - město, Klatovská třída 1600/78, u vchodu
Nápis:
V tomto domě žili
obětaví členové odboje

Aloisie HRDLIČKOVÁ
Jiří HRDLIČKA
Karolína KRÁLOVÁ
Ing. František KRÁL

Poskytli pomoc výsadkům
ANTHROPOID, SILVER A
a OUT DISTANCE

Popraveni nacisty
24.10.1942
v Mauthausenu

Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE3209-55202
Souřadnice: N49°44'5.6'' E13°22'13.51'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Marek Lanzendorf

Pamětní deska Čeněk Petelík

  • + o skupině VPM (Poslední adresa)
    • Projekt Ústav pro studium totalitních režimů - "Poslední adresa" připomíná osudy lidí, kteří se stali obětí represí komunistického režimu. Na zdech domů, kde tito lidé žili v době svého zatčení, jsou umístěny pamětní tabulky velikosti dlaně nesoucí základní údaje o člověku, který se po zatčení na místo svého bydliště už nikdy nevrátil. Každá pamětní tabulka je věnována jednomu konkrétnímu člověku, má stejnou podobu a obsahuje stejné informace (jméno, povolání, rok narození, datum zatčení a úmrtí). Cílem projektu je vyzdvihnout osudy jednotlivých lidí, proto je jeho mottem: „Jedno jméno, jeden život, jedna tabulka“. Tyto stejné nevelké tabulky tvoří dohromady společný neohraničený památník.

      Webové stránky projektu - http://www.posledniadresa.cz
    • Zobrazit všechna VPM ve skupině
Autor: Marek Lanzendorf, 09.12.2018
Umístění: Plzeň - město, Klatovská třída 2868/218
Nápis:
ZDE ŽIL
ČENĚK PETELÍK
VĚZEŇSKÝ DOZORCE
NAROZEN 24.7.1917
ZATČEN 17.4.1950
POPRAVEN 23.5.1950
Poznámka:

Narodil se 24. července 1917 ve městě Mittweida ležícím 20 kilometrů severně od Saské Kamenice (Chemnitz) jako nemanželský syn dělnice Anny Petelíkové. Měl staršího bratra Jana (nar. 1909) a setru Marii (nar. 1915). O povolání matky v době jeho narození nejsou k dispozici žádné informace. Později však pracovala jako elektronavíječka v plzeňských Škodových závodech.
Není zcela jasné, kdy se rodina přestěhovala do Plzně. Nicméně je možné uvažovat o období spojené se vznikem samostatného Československa. Roku 1923 začal Petelík navštěvovat obecnou školu v Plzni. Od roku 1931 docházel do uměleckého zámečnictví Václava Beneše, kde se po čtyřech letech vyučil pasířem. Současně studoval odbornou pokračovací školu. Ve firmě zůstal ještě další dva měsíce, ale pak byl pro nedostatek zakázek propuštěn. Posléze pracoval ve firmě Jakob Hoffe, zabývající se výrobou kočárků. Další změna zaměstnání ho přivedla do podniku, kde měl nastoupit už jako učeň. Přijal práci horizontálního frézaře v oddělení „Apretura I“ Škodových závodů. Na této pozici zůstal až do roku 1945.
V otázce politické činnosti Č. Petelíka před vypuknutím války nepanuje jasno. Bez pochybností je členství v Dělnické tělovýchovné jednotě (DTJ) a Odborovém svazu kovodělníků. Otazník zůstává u jeho příslušnosti k Československé straně sociálně demokratické, kterou potvrzuje jen personální spis. V jiných dokumentech o tom nehovoří, přestože se v nich k této problematice vyjadřuje.
V dubnu roku 1940 uzavřel sňatek s tehdy osmnáctiletou Miladou Hruškovou z Bezděkova (ves poblíž Klatov) a tři měsíce po svatbě se jim narodil syn, pojmenovaný po otci Čeněk. Novomanželé následně bydleli v Plzenecké ulici 37, kde obývali pouze jednu malou místnost. Těsně po skončení války vstoupil 25. května 1945 do KSČ.
K úvahám o práci na Borech ho v prvních poválečných měsících přivedli dva bývalí kolegové ze Škodovky, Miloslav Šilhánek a Josef Šobr, kteří již sloužili u SVS, přičemž velkou roli v rozhodování hrála vyhlídka na přidělení bytu. Po zvážení všech možností podal výše zmíněnou přihlášku na ministerstvo spravedlnosti. Než se ale dočkal odpovědi, nastoupil na vojnu k 261. protitankovému dělostřeleckému oddílu v Domažlicích. V armádě prodělal dvouměsíční základní výcvik, ale po jeho ukončení byl shledán neschopným další služby „pro plochost nohou“. Ještě před návratem do civilního života obdržel výzvu, aby se dostavil na ministerstvo spravedlnosti k projednání přijetí do SVS.
Službu zahájil jako výpomocná dozorčí síla na tehdejším oddělení C, určeném k výkonu vazeb mimořádných lidových soudů. Během roku 1946 prošel několika posty, od vnější ostrahy trestního ústavu až po samostatná pracoviště v Plzni. V prosinci téhož roku zažil poprvé dlouhodobější přeřazení na takzvané „komando“ ve Zdicích. Po návratu působil střídavě na Borech a dalších venkovních oddílech – v Terešově u Rokycan a Klenovicích poblíž Sušice.
K roku 1946 se dochovalo jen malé množství informací ze soukromého života Č. Petelíka. Za nejdůležitější lze považovat narození druhého dítěte, dcery Květoslavy.
V této době náležel mezi dobře hodnocené dozorce. Byl proto bez větších komplikací ustanoven čekatelem SVS s hodností pomocného podstrážmistra, k čemuž došlo 21. června 1947. Poté mu začala běžet dvanáctiměsíční lhůta stanovená k získání definitivy. Po jejím uplynutí byl 8. července 1948 jmenován podstrážmistrem SVS.
Přes členství ve straně i dobrá služební hodnocení se po únoru 1948 příliš neztotožňoval s novým kurzem. Poúnorové čistky, probíhající v režii akčních výborů Národní fronty, jej nepostihly a stejně tak bez problémů prošel reorganizací SVS, vycházející ze zákona č. 321/1948 Sb. o Sboru uniformované vězeňské stráže. V době počínající perzekuce se navíc dočkal služebního postupu a 10. ledna 1949 byl jmenován velitelem samostatného pracovního oddílu v Černicích (dnes součást Plzně).
Nedlouho po převzetí funkce ale začal mít první problémy s porušováním služebních předpisů. Během svého působení v pracovním oddílu údajně vypomáhal své rodině potravinami z vězeňské kuchyně, ze služebních peněz nakupoval alkohol a přilepšoval si výměnou brambor za cigarety v místní trafice.
Zároveň se řádně nevěnoval střežení odsouzených – mimo jiné s nimi měl hrát karty na strážnici, přičemž nelze vyloučit, že jim umožňoval i poslech zahraničního rozhlasu.
Zpět do plzeňské věznice se Petelík vrátil o Velikonocích roku 1949. Nastoupil službu na oddělení D1, zvaném „Kreml“, které bylo určeno zejména politickým vězňům odsouzeným Státním soudem (dnes křídlo I/9). Koncem července ale došlo k přeložení Petelíka na oddělení C – samovazby, tedy do dnešního křídla I/7, kde však zůstal jen čtyři dny. Následně krátce plnil úkoly spojené s venkovní ostrahou, načež mu svěřili tzv. školu, jak tehdy označovali nástupní oddělení. Během služby se ale choval příliš vstřícně k příchozím politickým vězňům, takže ho opět přeřadili na střežení obvodové zdi a vyřizování rozličných pochůzek.
Téhož roku ho potkala i další změna v soukromém životě, získal služební byt v Klatovské ulici 56 (Klatovská třída a pokračující Klatovská ulice byly během následujících let přečíslovány a na základě údajů v Archivu města Plzně odpovídá adresa dnešní Klatovské třídě 218).
Před koncem roku 1949 byl naposledy přeložen mimo ústav. Od 15. listopadu působil v TPT Horní Bříza. Severně od Plzně ale nepobýval dlouho, po čtyřech měsících obdržel rozkaz k návratu na Bory. Aniž by to tehdy tušil, po návratu do plzeňské věznice mu zbývaly necelé čtyři týdny do zatčení a dva měsíce života.
Přestože do jara roku 1950 patřil Č. Petelík mezi kladně hodnocené dozorce, s nimiž se do budoucna počítalo, byl náhle zatčen a vyšetřován. Následovalo podání žaloby, jejíž součástí se samozřejmě staly i prohřešky v pracovních útvarech Černice a Horní Bříza, ale jednalo se jen o doplnění skutkové podstaty, které mělo poukázat na jeho charakterové nedostatky. Vlastní trestná činnost spočívala především v pomáhání politickým vězňům z oddělení D1, jimž zprvu zprostředkovával písemný styk s rodinou, donášel balíčky potravin, kuřivo a informoval odsouzené o mezinárodní situaci na základě poslechu zahraničního rozhlasu. Po smrti generála Heliodora Píky, jehož hlídal poslední noc před popravou, navíc předal poslanci Stanislavu Brojovi nedopalek jeho poslední cigarety.
Pomáhal však i spoluvězňům S. Broje ze společné cely označené číslem 60A. Rovněž tak konal ve prospěch letců štkpt. Jana Prokopa a mjr. Josefa Brykse z cely č. 58. Tuto dobu dokresluje i emotivní vzpomínka dcery Č. Petelíka: „...přišel domů a byl tak zničenej, když viděl, jak je s těma vězněma zacházeno, jak je tam mlátí [...] Tatínek vždycky říkal, já když jsem viděl, jak je zmlácenej, tak jsem se mu snažil pomoct [...] kolikrát říkal, že to nevydrží.“
Další část vznesených obvinění, z hlediska strůjců procesu těch nejzásadnějších, lze pokládat za konstrukt. Jednalo se o přípravu ozbrojené vzpoury spojené se zavražděním velitele věznice Františka Šafarčíka.
Dosud byla řeč jen všeobecně o strůjcích celého borského případu, nyní tedy k tomu, kdo stál u jeho zrodu. V březnu roku 1950 byl z olomoucké věznice do Prahy povolán Evžen Stroin, kterému velitel SVS JUDr. pplk. Milan Kloss uložil úkol shromažďovat veškeré poznatky o výkonu služby borských dozorců a všechny informace ihned odesílat do Prahy.
E. Stroin do plzeňské věznice nastoupil 27. března 1950 ve funkci zástupce velitele pro politickou práci, aby plnil zpravodajské úkoly. Na novém působišti se mu podařilo vybudovat agenturní síť mezi odsouzenými, načež začal shromažďovat požadované informace. Č. Petelík nemohl uniknout jeho pozornosti. Brzy zjistil mnoho skutečností týkajících se nejen nedovoleného poslechu zahraničního rozhlasu v pracovních útvarech, ale i činnosti na oddělení D1.
Na jaře 1950 se nad Č. Petelíkem začala stahovat mračna a k jeho zatčení došlo 17. dubna. Následujících čtyřicet osm hodin, během nichž prodělal takzvaný informativní výslech, představuje přehlídku bezuzdné brutality velitele věznice. Jeho hlavními aktéry byli F. Šafarčík, E. Stroin a osvětový důstojník Václav Ladman. Během pozdějšího vyšetřování se sice snažili navzájem svalovat vinu jeden na druhého, ale je zřejmé, že od prvotních facek záhy přešli k bití obuškem: „Šafarčík při vyšetřování ztratil trpělivost, chytil Petelíka pod krkem a dal mu pár facek a dále, že byl velmi rozčílený a nařídil některému z přítomných donést obušek, kterým byl Petelík bit.“
Dne 19. dubna 1950 byl Petelík převezen do věznice KV StB Plzeň na dnešním Anglickém nábřeží, kde služební lékař potvrdil jeho fyzické týrání. Údajně kvůli obavám, aby nepadla vina za nelidské zacházení na StB, musel sepsat čestné prohlášení, že s ním zacházeli slušně. Ačkoliv tedy v případě Č. Petelíka nepopiratelně došlo k násilím vynucenému přiznání, zatkli dalších deset dozorců, které při výslechu ve věznici jmenoval. Začalo tak vyšetřování podléhající přísnému dohledu zástupců ministerstva vnitra, ministerstva spravedlnosti a velitelství SVS. Podle pracovníků StB vše neoficiálně řídili a neustále je nabádali k velkému spěchu s tím, že je nutné co nejdříve předložit závěrečnou zprávu. Stalo se tak 28. dubna. K uskutečnění opakovaných výslechů dvaceti lidí, objasnění komplikovaného případu a odhalení všech souvislostí údajné ozbrojené vzpoury stačilo pouhých deset dní.
Z původních jedenácti dozorců stanulo před soudem šest a skupina politických vězňů nakonec čítala osm osob. Příštích pět dní zůstal Č. Petelík se zatčenými kolegy v celách na Anglickém nábřeží v Plzni. K dalším výslechům je eskortovali 3. května 1950 do vazby v pražské Ruzyni. Během nich se rozběhla jednání na nejvyšších místech ohledně podrobností procesu. Bezpečnostní komise ÚV KSČ doporučila jeho konání přímo v borské věznici za účasti příslušníků SVS, přičemž je zřejmé, že v té době se již počítalo s trestem smrti pro Č. Petelíka, S. Broje a R. Černého. Totéž odsouhlasila 5. května plzeňská Krajská bezpečnostní pětka, když se usnesla, aby byl rozsudek navržený ministrem spravedlnosti nejen vysloven, ale i vykonán. O jejich osudu tak bylo rozhodnuto ještě před zasedáním soudu.
Proces probíhal ve dnech 11. a 12. května 1950 v porotní síni Krajského soudu v Plzni. Státní soud tehdy bezpochyby vykonal politickou vůli. Ortel byl podle očekávání nemilosrdný, třem lidem přinesl trest smrti a zbytek obžalovaných strávil dlouhá léta ve vězení. Č. Petelík byl odsouzen k trestu smrti pro velezradu podle § 1 zákona a sabotáž podle § 37 zákona č. 231/1948 Sb., na ochranu lidově demokratické republiky.
Po ukončení procesu převezli všechny odsouzené do pankrácké věznice. Dne 20. května 1950 proběhlo odvolací řízení u Nejvyššího soudu, během nějž došlo k potvrzení vynesených rozsudků. Mezi tím učinila poslední pokus zachránit život Č. Petelíka jeho sestra Marie Sládková, která 16. května podala ústní žádost o milost v Kanceláři prezidenta republiky, leč bezvýsledně. Klement Gottwald rozhodl 22. května negativně, čímž definitivně rozhodl o vykonání trestu smrti.
Ve stejný den, kdy K. Gottwald podepsal návrh ministerstva spravedlnosti, informoval předseda senátu Státního soudu JUDr. Otakar Matoušek všechny tři odsouzené o zamítnutí odvolání a neudělení milosti. Zároveň jim sdělil, že poprava proběhne ráno 23. května 1950. V 5:34 byl předán katu, který mu navlékl oprátku na krk. Následovala poprava poslance S. Broje a mjr. René Černého, který zemřel s výkřikem „Vrahové“.
V roce 1956 inspekce Ministerstva vnitra provedla přezkum soudního řízení na základě stížnosti podané JUDR. Karlem Pražákem, odsouzeným v tzv. Borském případu k 25 letům odnětí svobody. Zpráva, odtajněná až v roce 1999, konstatuje: „Výše uložených trestů byla do jisté míry ovlivněna tím, že se jednalo o veřejný proces pro příslušníky SVS, pro které mělo být toto soudní přelíčení výstrahou a poučením. Je-li však případ zkoumán z hlediska socialistické zákonnosti je rozsudek, co do výroku o trestech tak i v odůvodnění dále neudržitelný.“ Ačkoli byl tedy soudní proces zpochybněn již koncem padesátých let 20. století, k plné rehabilitaci Č. Petelíka Vyšším vojenským soudem v Příbrami došlo až 12. prosince 1990, na základě zákona č. 119/1990 Sb.
(Převzato z projektu Ústavu pro studium totalitních režimů Dokumentace popravených z politických důvodů 1948–1989, autor původního textu: Ondřej Hladík, redakčně upraveno, zkráceno a doplněno)
(zdroj: http://www.posledniadresa.cz/ )


Souřadnice: N49°44'5.6'' E13°22'13.51'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Marek Lanzendorf

Pamětní deska Obětem nacismu s komunismu

Autor: Jiří Padevět, 07.10.2022
Umístění: Plzeň - město, Klatovská třída 652/202, zeď hlavní budovy věznice
Nápis:
UCTĚNÍ PAMÁTKY
POLITICKÝCH VĚZŇŮ
V PLZNI
1939 - 1989

Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE3209-5177
Souřadnice: N49°43'21.63'' E13°21'37.69''
Pomník přidal: Jiří Padevět

Pamětní deska Obětem nacismu

Autor: Jiří Padevět, 07.10.2022
Umístění: Plzeň - město, Klatovská třída 652/202, zeď hlavní budovy věznice
Nápis:
NA VĚČNOU PAMÁTKU ZAMĚSTNANCŮ
POPRAVENÝCH A UMUČENÝCH
V NĚMECKÝCH ŽALÁŘÍCH

RUDOLF VRŇATA
POPRAVEN 28.2.1944 V DRÁŽĎANECH

JAN PADRTA
POPRAVEN 13.11.1944 V BERLÍNĚ

ANTONÍN RAZÝM
ZEMŘEL 4.10.1942 V SACHSENHAUSENU

FRANTIŠEK JÁNSKÝ
ZEMŘEL 6.2.1944 V BAMBERGU

JOSEF GRUS
ZEMŘEL 29.4.1944 V EBRACHU

JAN ČERVENKA
ZEMŘEL 23.4.1945 V STRAUBINGU

Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE3209-5177
Souřadnice: N49°43'21.63'' E13°21'37.69''
Pomník přidal: Jiří Padevět

Pamětní deska Heliodor Píka

Autor: Jiří Padevět, 07.10.2022
Umístění: Plzeň - město, Klatovská třída 652/202, severní dvůr věznice
Nápis:
V tomto prostoru byl dne 21.6.1949
v 6,08 hodin popraven arm. gen. Heliodor Píka,
jeho poslední slova zněla:

"Mým posledním přáním jest, aby národ zůstal
sjednocen a aby každý bez rozdílu pracoval na
sjednocení národa."
Poznámka:

Heliodor Píka se stal jednou z prvních obětí komunistických zmanipulovaných politických procesů. Odstraněn musel být především proto, že z doby svého působění v SSSR znal detaily o plánech Sovětského svazu na komunizaci Evropy a o provozu koncentračních táborů GULAG.
(zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Heliodor_P%C3%ADka )


Souřadnice: N49°43'24.22'' E13°21'33.42''
Pomník přidal: Jiří Padevět

Kameny zmizelých Eliška, Gertruda a Leo Brummelovi

Autor: Marek Lanzendorf, 05.09.2017
Umístění: Plzeň - město, Klatovská třída 26/140, před vchodem
Nápis:
ZDE ŽIL
LEO BRUMMEL
NAR. 1890
DEPORTOVÁN 1943
DO TEREZÍNA
ZAVRAŽDĚN 1944
V OSVĚTIMI

ZDE ŽILA
ELIŠKA BRUMMELOVÁ
NAR. 1926
DEPORTOVÁNA 1943
DO TEREZÍNA
ZAVRAŽDĚNA 1944
V OSVĚTIMI

ZDE ŽILA
GERTRUDA BRUMMELOVÁ
NAR. 1899
DEPORTOVÁNA 1943
DO TEREZÍNA
ZAVRAŽDĚNA 1944
V OSVĚTIMI

Toto místo je počítáno jako 3 VPM
Souřadnice: N49°44'5.6'' E13°22'13.51'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Marek Lanzendorf

Kameny zmizelých rodina Steinova

Autor: Marek Lanzendorf, 05.09.2017
Umístění: Plzeň - město, Klatovská třída 1460/83, na chodníku
Nápis:
OTA STEIN
NAR. 1890
DEPORTOVÁN 1942
DO TEREZÍNA
ZAVRAŽDĚN 1942
V RAASICE

ZDE ŽIL
JIŘÍ STEIN
NAR. 1923
DEPORTOVÁN 1942
DO TEREZÍNA
ZAVRAŽDĚN 1942
V RAASICE

ZDE ŽILA
HANA STEINOVÁ
NAR. 1926
DEPORTOVÁNA 1942
DO TEREZÍNA
ZAVRAŽDĚNA 1942
V RAASICE

ZDE ŽILA
HEDVIKA STEINOVÁ
NAR. 1893
DEPORTOVÁNA 1942
DO TEREZÍNA
ZAVRAŽDĚNA 1942
V RAASICE

Toto místo je počítáno jako 4 VPM
Souřadnice: N49°44'5.6'' E13°22'13.51'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Marek Lanzendorf

Kameny zmizelých - Rodina Friedlerova

Autor: Jiří Padevět, 04.09.2021
Umístění: Plzeň - město, Klatovská třída 455/12, v chodníku dva metry vlevo od vchodu
Nápis:
ZDE ŽIL
ZIKMUND FRIEDLER
NAR. 1860
DEPORTOVÁN 1942
DO TEREZÍNA
ZAVRAŽDĚN 1.7.1942

ZDE ŽILA
EMILIE
FRIEDLEROVÁ
NAR. 1867
DEPORTOVÁNA 1942
DO TEREZÍNA
ZAVRAŽDĚNA 13.2.1942
Poznámka:

Manželé Friedlerovi byli do Ghetta Terezín deportováni transportem T č. 163 z Plzně 26.1.1942. Věznění v ghettu nepřežili.
(zdroj: https://www.holocaust.cz/databaze-obeti/obet/86744-zikmund-friedler/ , https://www.holocaust.cz/databaze-obeti/obet/86738-emma-friedlerova/ )


Toto místo je počítáno jako 2 VPM
Souřadnice: N49°44'37.58'' E13°22'19''
Pomník přidal: Jiří Padevět

Kameny zmizelých - Herta Adlerová

Autor: Jiří Padevět, 07.10.2022
Umístění: Plzeň - město, Klatovská třída 1116/70, v chodníku před domem
Nápis:
ZDE ŽILA
HERTA ADLEROVÁ
NAR. 1909
DEPORTOVÁNA 1942
DO TEREZÍNA
ZAVRAŽDĚNA 1942
V TRAWNIKI
Poznámka:

Herta Adlerová byla do Ghetta Terezín deportována 22.1.1942 transportem S, do tábora Trawniki 12.6.1942 transportem AAk.
(zdroj: https://www.holocaust.cz/databaze-obeti/obet/74380-herta-adlerova/ )

Tyto kameny zmizelých byly položeny dne 7. září 2022.


Souřadnice: N49°44'15.08'' E13°22'13.38''
Pomník přidal: Jiří Padevět
Doplnění informací: Marek Lanzendorf

Pamětní desky Obětem 1. a 2. světové války

Autor: Marek Lanzendorf, 13.10.2018
Umístění: Plzeň - město, Komenského, na Sokolovně – roh s ulicí Pod Cvičištěm
Nápis:
NA PAMĚŤ BRATŘÍ
ZAHYNULÝCH V BOUŘI
SVĚTOVÉ VÁLKY.

F. HATINA
T. KONDR
J. RAIS
J. ŠKARDA
F. STUPKA
M. ŠEDIVEC
J. ŠTOCHL

ČEST JEJICH PAMÁTCE!


POCHODEŇ
NESLI SOKOLSKOU
A ZA VĚRNOST PADLI
KAREL HAŠEK
LUDVÍK KŘIŠŤAN
JOSEF ŠPAČEK
V LETECH 1939-1945
Poznámka:

Tomáš Kondr, podporučík, narozen 1891 Bolevec, zemřel 20.8.1917 Morsko, Přímoří, 7. střelecký pluk
Karel Hašek, narozen 26.4.1916 Chodov, zemřel 14.2.1944 Drážďany, dne 10.5.1943 byl zatčen gestapem za účast v komunistickém odboji, podporoval rodiny vězněných, rozšiřoval ilegální listy a podílel se na ukrývání Antonína Burdy. Byl vězněn v Plzni a v Drážďanech, kde byl odsouzen k trestu smrti.
Josef Špaček, narozen 3.10.1904 Čečetice, okr. Mělník, zemřel 19.10.1945, zatčen 13.6.1944 za činnost ve vojenské odbojové organizaci. Byl vězněn v Plzni, na Pankráci, v Terezíně, v Drážďanech a v Lipsku, tam byl osvobozen vojáky spojeneckých armád. Domů do Plzně se navrátil 13.5.1945 ve velmi špatném stavu a v říjnu zemřel.
(Zdroj: CEVH MO ČR)


Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE3209-28201
Toto místo je počítáno jako 2 VPM
Souřadnice: N49°46'4.58'' E13°22'22.4'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Marek Lanzendorf