Stakčín

Vojenský hřbitov Veľká Poľana I

Autor: Ing. Petr Tichý, 06.06.2014
Umístění: Stakčín, v zaniklé obci Veľká Poľana, při křížení cesty směr Ruské s říčkou Cirochou, na úrovni dřevěné kaple (vlevo od cesty), hřbitov leží vpravo ve svahu asi 100 metrů od cesty
Nápis:
bez textu
Poznámka:

Hřbitov se nachází na severním okraji obecního hřbitova zaniknuté obce Veľká Poľana, na svahu pod ruinami kostela svatého Michaela archanděla.

Na hřbitově je pohřbeno 340 vojáků pohřbených v 310 hrobech. Z kterých je 298 hrobů jednotlivých a 12 hrobů společných.

Hřbitov vznikl po v roce 1917, delší dobu po skončení bojů, proto není známé jméno žádného z pohřbených. Oběti pochází z bojů v roce 1915, při kterých byl zničen i blízký kostel.

Hroby jsou soustředěny v sedmi řadách, v polooblouku, na svahu, pod centrálním pomníkem – rotundou. Středem hřbitova vede kamenný chodník ze spodní části nahoru k rotundě, který dělí hřbitov na dvě části.

Rotunda byla postavena ze zdiva věže rozbořeného kostela svatého Michaela archanděla.

Původně byl hřbitov ohraničen výsadbou z kaštanů, lip, smrků a hlohů, z nichž se zachovala jen malá část.

Obec Veľká Poľana zanikla v souvislosti s výstavbou vodní nádrže Starina, zásobárny pitné vody pro velkou část Východního Slovenska. Od té doby hřbitov chátral. S jeho obnovou se započalo v roce 2007, kdy byly odstraněny náletové dřeviny., V roce 2008 byla obnovena kamenná rotunda, zvýrazněny hrobové pole a hroby osazeny dřevěnými kříži.

O hřbitov se v současné době stará obec Stakčín, místní myslivecké sdružení. Rekonstrukce proběhla za spolupráce s KVH Beskydy.

Hřbitov se nachází v Národním parku Poloniny, navíc v ochranném pásmu vodního zdroje, proto je přístup možný pouze pěšky, nebo na kole po cyklostezce 5871. Vjezd motorovými vozidly pouze na povolení přes kontrolní stanoviště s obsluhou.


Souřadnice: N49°5'16.49'' E22°18'25.53'' (vstup na hřbitov)
Pomník přidal: Ing. Petr Tichý
Příprava dat: KVH Beskydy

Vojenský hřbitov Veľká Poľana II.

Autor: KVH Beskydy, archiv
Umístění: Stakčín, na vrcholu Predného Hodošíka, v masivu Kučalata v nadmořské výšce 851 m. n. m., přístup na místo je obtížný, lesními cestami ze zaniklé obce Veľká Poľana
Nápis:
bez textu
Poznámka:

Hřbitov se nachází na vrcholu Predného Hodošíka, v masivu Kučalata v nadmořské výšce 851 metrů nad mořem. Jedná se o nejvýše položený vojenský hřbitov z 1. světové války na Slovensku.

Na hřbitově je pohřbeno 668 vojáků, pohřbených v 86 hrobech. Z kterých je 40 hrobů jednotlivých, 34 hrobů společných a 12 hrobů hromadných. Oběti pochází z bojů v roce 1915.

Hřbitov vznikl v roce 1917, delší dobu po skončení bojů, proto není známé jméno žádného z pohřbených. Místní hřbitov nazývají „Ruský“, proto se předpokládá, že většina pohřbených jsou vojáci ruské armády. Z padlých vojáků v katastru obce je podle jmen známo 210 Rakousko - uherských vojáků. Proto je možné, že někteří z nich jsou pohřbeni i zde.

Hroby jsou uspořádány v pěti kruzích na vrcholu kopce, přerušených čtyřmi cestičkami vedoucími k centrálnímu kříži na vrcholu.

Původně byl hřbitov ohraničen ostnatým drátem a výsadbou ze smrků a hlohů, z nichž se část zachovala.

V poválečné době se o hřbitov prostřednictvím najatého správce starala četnická stanice z obce Ruské, do doby krátce po druhé světové válce pak školní mládež z obce Topola, od té doby hřbitov chátral.

Obec Veľká Poľana i Ruské zanikla v souvislosti s výstavbou vodní nádrže Starina, zásobárny pitné vody pro velkou část Východního Slovenska.

Obnova hřbitova probíhala v letech 1994 – 2004, pod taktovkou správy Národního parku Poloniny. Byly odstraněny náletové dřeviny. V pozdějších letech byl vztyčen centrální kříž, vubudováno dřevěné oplocení a hroby osazeny dřevěnými kříži.

O hřbitov se v současné době stará obec Stakčín a místní myslivecké sdružení.

Hřbitov se nachází v Národním parku Poloniny, navíc v ochranném pásmu vodního zdroje, proto je přístup možný pouze pěšky, nebo na kole. Vjezd motorovými vozidly pouze na povolení přes kontrolní stanoviště s obsluhou.


Souřadnice: N49°4'49.31'' E22°20'1.91'' (střed hřbitova)
Pomník přidal: Ing. Petr Tichý
Příprava dat: KVH Beskydy

Vojenský hřbitov Starina - místo je zrušené

Autor: KVH Beskydy, archiv
Umístění: Stakčín, pod hladinou vodní nádrže Starina
Nápis:
bez textu
Poznámka:

Vojenský hřbitov ležel v obci na mírném návrší nad řekou Cirocha. Bylo na něm pohřbeno 117 rakousko uherských vojáků, totožnost všech je známa. Vznikl v roce 1917, byli tam pohřbeni především vojáci, kteří zemřeli na následky cholery v září 1914.

Na hřbitově bylo 84 hrobů, z toho 82 hrobů jednotlivých a 2 hroby hromadné. Rozloha hřbitova není známa, protože se nezachovala mapa původního hřbitova.

Z archivních fotografií je zřejmé, že hroby byly uspořádány v půlkruhu, byly osazeny betonovými kříži se jménem na kovovém štítku. Některé kříže byly spolu spojeny železným řetězem. V horní části hřbitova se nacházel pomník s dvojjazyčnou tabulkou ve slovenštině a ruštině: Pamiatke padlým 1914, která nahradila za 1. republiky původní tabulku s maďarským textem. Na hřbitov se vcházelo zděnou obloukovou branou. Okolí bylo osázeno smrky a lipami.

Hřbitov byl udržován do druhé světové války, poté začal chátrat. Při výstavbě vodní nádrže Starina došlo k exhumaci ostatků a jejich přenesení na Vojenský hřbitov Stakčín II. Uvažovalo se i o přenesení pomníku na křižovatku cest Jalová – Stakčín – Ulič, geodeti však spočítali, že se bude nacházet 2 metry nad hladinou nádrže a od přenesení se upustilo.

V současnosti leží pomník v hloubce 7 metrů. V roce 1997 byla potápěči vyzvednuta tabulka z pomníku a uložena do depozitu.


Souřadnice: N49°0'14.18'' E22°14'1.07'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Ing. Petr Tichý
Příprava dat: KVH Beskydy