Jáchymov

Památník Obětem komunismu

Autor: Jan Kincl, 25.05.2012
Umístění: Jáchymov, Třída Čs. Armády, před kostelem sv. Jáchyma
Nápis:
1948-1989
Barbora
Bratrství
Bytíz
Eliáš
L-Elko
Ležnice
Mariánská
Nikolaj
Prokop
Rovnost
Svatopluk
Svornost
Vojna
Vykmanov
12
Poznámka:

Křížová cesta ke svobodě se skládá z pomníku a kamenů táborů,byla vybudována v roce 1996. Brána svobody je centrální oboustranná plastika, zobrazuje mříž opřenou o vězně.
Barbora – trny
Tábor Vršek (1 100–800 osob) byl pověstný nelidským týráním vězňů, také byl nejvýše položeným táborem, kde dlouho ležel sníh a zima byla dlouhá. Šachta měla nepoměrně nejvíce úrazů a obětí.
Bratrství – okovy
Štola saských šlechticů, staré důlní dílo, až 80 km štol a překopů. Šachta, pracovní a ústřední tábor stejného jména. Eskortovaní vězni zde byli zařazováni na stálé tábory. Funkci Ústředního tábora v roce 1954 převzal Vykmanov. Od roku 1974 úložiště radioaktivních odpadů.
Bytíz – koule s řetězem
Příbramsko. Jeden, ten větší (2 200 vězňů) ze dvou táborů na Příbramsku. Na tento tábor byli vězni přeřazování z rušených táborů a šachet na Jáchymovsku a i pevných věznic (Leopoldov) od roku 1953. V roce 1962 se propadla celá část tábora, propadlá jáma měla v průměru asi 80 m.
Eliáš – mříže
bývalý důlní průmyslový komplex Jáchymovska. Dva tábory, Eliáš I. Starý nebo Horní, protože stál na haldě a Eliáš II. Byly tam i ubytovny pro civilní zaměstnance a první úpravna uranové rudy. Tyto tábory byly pro vězně s kratší délkou trestu.
L-Elko – Jidášův měšec
Pověstná Rudá věž také Věž smrti, tábor likvidační. Jednalo se o úpravnu uranové rudy, která se zde drtila a nakládala do barelů, které se expedovaly do SSSR. S uranovou rudou se zde manipulovalo bez řádných ochranných prostředků. Pracovali zde většinou účastníci západního odboje a duchovní – tito lidé patřili mezi táborovou elitu. Věž by se měla stát předpokládaným základem muzea otrockých prací.
Ležnice – květiny
Horno-slavkovská oblast. Tábor byl v areálu závodu, tyto slavkovské tábory byly čtyři a bylo v nich asi 5 300 vězňů.
Mariánská – růže
Bývalé poutní místo ze 17.stol. zasvěcené P. Marii, klášter a dva barokní kostely (soška P. Marie v kostele sv. Jáchyma v Jáchymově). Násilím pověstná vyšetřovna a korekce byla v bývalém podzemí kláštera.
Nikolaj – spoutané ruce
Jeden z největších táborů na Jáchymovsku. Proslul nelidským týráním vězňů (Jáchymovský „autobus“). Vězni kteří pracovali na šachtě Eduard při docházení z tábora na šachtu a zpět, byli v celém zástupu vázáni dokola ocelovým lanem.
Prokop – oprátka
Horno-slavkovská oblast. Tábor i šachta stejného jména. Tábor byl poměrně veliký, na začátku padesátých let v něm bylo přes 1 400 vězňů.
Rovnost – vánoční zvoneček
Šachta Werner se staletou tradicí byla využívána již za 2. svět. války Němci, pracovali zde váleční zajatci z východu. Pak byli vystřídáni válečnými zajatci německými. Koncem čtyřicátých let jich tu bylo okolo 3,5 tisíce. Nakonec se ze zajateckého tábora stal tábor koncentrační, který proslul svými mezinárodními nezdolnými štěnicemi.
Svatopluk – řetěz
Horno-slavkovská oblast. Tábor i šachta stejného jména. V tomto táboře bylo na začátku padesátých let asi 1 200 vězňů.
Svornost – prameny a slzy
Jediný důl. který je stále funkční, prameny v hloubce 532 m mají teplotu 22,5 °C až 25 °C od roku 1964 slouží Lázním Jáchymov, důl má dvě odvodňovací štoly: sv. Barbora a sv. Daniel. Tábor Svornost byl původně táborem zajateckým a byl asi 70 m nad šachtou, s kterou ho spojovalo asi 240 velice primitivních schodů.(Mathauzské schody)
Vojna – lípová větvička
Příbramsko. Tábory na Příbramsku byly s předstihem budovány krátce po válce jako tábory zajatecké, ale již v roce 1951 se plánovitě přeměnily na tábory koncentrační pro politické vězně z celého Československa. Tato nejlacinější pracovní síla otroků více než 10 let rubala základní materiál pro sovětský zbrojní arzenál, pro atomové bomby a hlavice. Ve zdejších šachtách se těžil vysoce kvalitní uran.
Vykmanov – ostnatý drát
V tomto táboře byla soustředěna pracovní síla z politických vězňů, která postavila s minimem mechanizačních prostředků sídliště v Ostrově hlavně pro civilní zaměstnance uranových dolů. Vysoké normy na pracovištích a dlouhotrvající hlad, neustálé osobní prohlídky bez ohledu na počasí, to byly podmínky srovnatelné se šachtou.
12 – svíce
Horno-slavkovská oblast. V tomto táboře došlo k pověstnému útěku 12 vězňů, který je popsán přímým účastníkem, Karlem Kukalem v drobné knížce Deset křížů.

Autor: Akademický sochař Roman Podrázský (*1943 –†2001)
Byl umělcem hluboké humanitní orientace a mimo řadů dalších
významných děl. Nejrozsáhlejším dílem je křížová cesta v Meditační zahradě v Plzni- Doudlevcích, známá spíše pod názvem Památník obětem zla.
V oblasti Jáchymova a Horního Slavkova bylo v letech 1949 - 1953 vybudováno 18 vězeňských táborů. Velice rychle byly zaplněny vězni, kteří byli nuceni k namáhavé vyčerpávající práci v podzemí při těžbě uranu. Považuje se za prokázané, že do roku 1961 poznalo nelehký život v táborech více než 65 tisíc lidí. Za necelých 15 let těžby zde bylo vytěženo na 7940 tun uranu a vyraženo 1102,9 kilometrů chodeb.


Souřadnice: N50°22'27.55'' E12°54'42.3'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Jan Kincl

Pomník Obětem 2. světové války

Autor: Martin a Zdeňka Brynychovi, 18.08.2009
Umístění: Jáchymov, Třída Čs. Armády, u kostela, před budovou muzea
Nápis:
NOVÉ DĚJINY
5. - 9. V. 1945

Souřadnice: N50°22'18.5'' E12°54'47.1''
Pomník přidal: Martin Brynych