Ostrava

Hrob Ladislav Honzek

Autor: Petr Kudláček, 07.08.2021
Umístění: Ostrava, Parcelní, nový hřbitov v Heřmanicích, hrobová skupina II, hrob č. 186
Nápis:
RODINA
HONZKOVA
VZPOMÍNÁME
[Ladislav Honzek]
Poznámka:

Pilot des. asp. Ladislav Honzek a pozorovatel por. Vít Havelka (hrob na vets.cz) zemřeli 14.6.1927 při letecké nehodě u obce Vajka (dnes Lúčnica nad Žitavou) na Slovensku. Ladislav Honzek byl pohřben na novém hřbitově v Ostravě – Heřmanicích. Jméno na náhrobku nemá, hrob identifikoval správce hřbitova.
V novinách Pozor, večerní vydání ze dne 15.6.1927 je psáno: Velitelství leteckého pluku č.3 v Nitře vydalo rozkaz, aby pro mezinárodní pozorování atmosférického tlaku vzlétl poručík Vít Havelka jako pozorovatel. V pondělí ráno v 8 hod. 15 min. vzlétlo letadlo typu A-11, řízené pilotem desátníkem Ladislavem Honzekem z nitranského letiště. Do letadla nastoupil také poručík Vít Havelka jako pozorovací důstojník. Letadlo provádělo nad středním Slovenskem tak zvané výškové lety k pozorování atmosférických proudů ve výškách. Kolem 10 hod. bylo letadlo nad obcí Vajka u Vráblů, kdy najednou ve výši asi 400 m zakolísalo a řítilo se k zemi. Pravé křídlo letadla zavadilo o střechu jedné stodoly, odkud se pak odrazilo a spadlo na zem. Poručík Havelka i desátník Honzek byli pádem usmrceni. Těla jejich byla k nepoznání zohavena.
Další o jeho nehodě na stránkách Wikipedie; v článku Letecké nehody vojenských strojů České a Československé republiky. https://cs.wikipedia.org/wiki/Leteck%C3%A9_nehody_vojensk%C3%BDch_stroj%C5%AF_%C4%8Cesk%C3%A9_a_%C4%8Ceskoslovensk%C3%A9_republiky


Souřadnice: N49°51'40.77'' E18°19'36.26''
Pomník přidal: Petr Kudláček