Brno

Pamětní deska Josef Robotka

  • + o skupině VPM (Poslední adresa)
    • Projekt Ústav pro studium totalitních režimů - "Poslední adresa" připomíná osudy lidí, kteří se stali obětí represí komunistického režimu. Na zdech domů, kde tito lidé žili v době svého zatčení, jsou umístěny pamětní tabulky velikosti dlaně nesoucí základní údaje o člověku, který se po zatčení na místo svého bydliště už nikdy nevrátil. Každá pamětní tabulka je věnována jednomu konkrétnímu člověku, má stejnou podobu a obsahuje stejné informace (jméno, povolání, rok narození, datum zatčení a úmrtí). Cílem projektu je vyzdvihnout osudy jednotlivých lidí, proto je jeho mottem: „Jedno jméno, jeden život, jedna tabulka“. Tyto stejné nevelké tabulky tvoří dohromady společný neohraničený památník.

      Webové stránky projektu - http://www.posledniadresa.cz
    • Zobrazit všechna VPM ve skupině
Autor: Vladimír Šustáček, 15.11.2021
Umístění: Brno, Poštovská 450/6, k.ú. Brno-město, Palác Alfa, podesta schodiště E
Nápis:
ZDE ŽIL
JOSEF ROBOTKA
PODPLUKOVNÍK GENERÁLNÍHO ŠTÁBU
GENERÁLMAJOR IN MEMORIAM
NAROZEN 25.2.1906
ZATČEN 25.7.1949
POPRAVEN 12.11.1952
Poznámka:

Pamětní deska Josefu Robotkovi byla odhalena 4.4.2019 v brněnské pasáži Alfa z iniciativy organizace Sokol Brno I. Deska je součástí projektu Poslední adresa, který do ČR uvedl ruský publicista Sergej Parchomenko. Autorem desky je architekt a výtvarník Alexandr Brodskij. Odhalení se zúčastnili zástupci paměťových institucí, které na projektu spolupracují, členové organizace Sokol, příbuzní, Robotkův spoluvězeň Cyril Michalica a veřejnost.
Podplukovník generálního štábu Josef Robotka (1906–1952), účastník druhého odboje, byl v květnu 1950 odsouzen za zločiny velezrady a vyzvědačství k trestu smrti a v listopadu 1952 popraven.
(zdroje:
http://www.pametnimista.usd.cas.cz/brno-stred-pametni-deska-josefu-robotkovi/
https://encyklopedie.brna.cz/home-mmb/?acc=profil_objektu&load=1806
http://www.posledniadresa.cz/www/Names/Name/30)


Souřadnice: N49°11'41.3'' E16°36'36.4'' (vchod do pasáže)
Pomník přidal: Vladimír Šustáček