Príslop

Vojenský hřbitov Príslop

Autor: Ing. Petr Tichý, 07.06.2014
Umístění: Príslop, při vjezdu do obce u řecko-katolického kostela, vpravo od cesty 558 ve směru od Stakčína
Nápis:
bez textu
Poznámka:

Vojenský hřbitov se nachází v blízkosti řecko-katolického kostela. Má výměru 159 m čtverečním a je na něm pohřbeno 81 vojáků.

Na hřbitově jsou tři hroby, všechny hromadné. Ve středu je jeden kruhový hrob, v kterém leží ostatky 8 obětí, na něm je vztyčen dubový kříž s dřevěným věnečkem. Okolo jsou dva další do polooblouků. V hrobě č. 2 je pohřbeno 37 vojáků a v hrobě č. 3 jsou ostatky 36 obětí. Jde o padlé z listopadu 1914. Podle jména je známo 9 rakousko-uherských vojáků (pět v hrobě č. 1, tři v hrobě č. 2 a jeden v hrobě č. 3), 72 obětí je neznámých.

Hřbitov byl ohrazen kamennou zídkou se vstupním schodištěm. Protože se nacházel v blízkosti kostela, byl celou dobu udržován. Při rozšiřování cesty bylo zrušeno schodiště a vybudovaná opěrná zeď.

V roce 2006 se začalo s obnovou, byly upraveny hrobové pole, vybudováno dřevěné oplocení a osazen informační panel, přitom bylo identifikováno 19 hrobů, které byly osazeny dřevěnými kříži. V roce 2008 byl vyměněn centrální kříž, na který byl přenesen dřevěný věneček z kříže původního. V roce 2009 byly hroby srovnány do tří hrobových polí, rozebrána kamenná zídka a kameny použity pro výstavbu chodníku na ploše hřbitova.

Dřevěný vyřezávaný věnec s motivem růží na centrálním kříži byl původně umístěn na hrobě rakousko-uherského důstojníka.
Zraněného důstojníka ošetřoval místní učitel, ale ten svým zraněním podlehl a byl pohřben v zahradě před školou. Po válce jeho rodina nechala ostatky exhumovat a převést do svého rodiště a věnec z jeho hrobu byl přenesen na centrální kříž vojenského hřbitova.

O hřbitov pečuje obec Príslop, rekonstrukce proběhla ve spolupráci s KVH Beskydy a jejich partnerů.


Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, SVK34142
Souřadnice: N49°2'27.61'' E22°19'16.18'' (vstup na hřbitov)
Pomník přidal: Ing. Petr Tichý
Příprava dat: KVH Beskydy