Vyšná Polianka

Vojenský hřbitov Vyšná Polianka

Autor: Ing. Petr Tichý, 09.07.2011
Umístění: Vyšná Polianka, na okraji obce, u autobusové zastávky, asi 300 metrů vpravo od cesty Varadka – Vyšná Polianka.
Nápis:
TENTO CINTORÍN BOL ZALOŽENÝ V ROKU 1918
A RENOVOVANÝ OBCOU VYŠNÁ POLIANKA V SPOLUPRÁCI
S MINISTERSTVOM VNÚTRA SLOVENSKEJ REPUBLIKY
V ROKU 2007.

NA TOMTO CINTORÍNĚ ODPOČÍVÁ 226 VOJAKOV BÝVALEJ
RAKÚSKO – UHORSKEJ MONARCHIE A INÝCH KRAJÍN,
KTORÝ PADLI V I. SVETOVEJ VOJNĚ 1914 – 1918.
SPOMÍNAJTE NA NICH A NA MRTVÝCH VŠETKÝCH VOJEN,
ICH OSUDY NÁS NABÁDAJÚ K ZMIERENIU.
OBEC VYŠNÁ POLIANKA
MINISTERSTVO VNÚTRA SR
Poznámka:

Hřbitov byl vybudován v roce 1916 Rakousko – uherským Kriegsgräber – komandem. Na exhumaci hrobů v okolí a přenesení těl na hřbitov se podíleli ruští zajatci.

Hroby jsou seřazeny ve čtyřech řadách do půlkruhu s centrálním křížem uprostřed. Na hřbitově se nachází 98 jednotlivých hrobů, 5 hrobů společných a 11 hromadných šachet. Celkem je na hřbitově pohřbeno 226 obětí.

V 57 jednotlivých hrobech jsou pohřbeni vojáci ruské armády, u tří je známá totožnost, ale jména jsou zkomolená, ve zbývajících 41 jednotlivých hrobech jsou pohřbeni vojáci Rakousko – uherské armády, z nich jsou známá jména sedmi obětí. Jan Kamper a Ludvig Bartl byli příslušníky Landwehr Infanterie regiment Nr. 4 (Klagenfurt), Robert Schneider, Antonín Schweighofer a Josef Schiechl příslušníky Infanterie regiment Nr. 27 (Graz), a Gotlieb Heisner byl příslušníkem Infanterie regiment Nr. 18 (Hradec Králové). Příslušnost k jednotce není známá u Michaela Vingeja.

Ve společných hrobech je pohřbeno celkem 22 obětí. V třech hrobech je pohřbeno po čtyřech neznámých Rakousko – uherských vojácích. Ve dvou hrobech je po pěti neznámých ruských vojácích.
V 11 šachtách je pohřbeno 106 ruských vojáků, žádný z nich není znám jménem. V největší šachtě je 15 těl, dvě obsahují ostatky 11 vojáků, ve třech je uloženo po 10 tělech. Jedna obsahuje 9 těl, tři po 8 obětech, v nejmenší je pohřbeno 6 vojáků.

Po druhé světové válce začal hřbitov pustnout a v krajině jej zvýrazňovala jen skupina vysokých stromů po jeho obvodě, v roce 2007 došlo k jeho rekonstrukci. Hroby byly srovnány, byl vztyčen centrální kříž a rozmístěno několik skupinek betonových křížků. Bylo vybudováno dřevěné oplocení a vstupní brána.


Souřadnice: N49°25'43.1'' E21°21'14.8'' (vstup na hřbitov)
Pomník přidal: Ing. Petr Tichý
Příprava dat: KVH Beskydy