Veľkrop

Vojenský hřbitov Veľkrop

Autor: KVH Beskydy, 28.09.2018
Umístění: Veľkrop, Vzdušnou čarou 300 metrů nad civilním hřbitovem
Nápis:
1914 - 1918
Poznámka:

Na hřbitově Veľkrop by mělo být pohřbeno 8662 obětí. Toto číslo z něj činí největší válečný hřbitov z první světové války na Slovensku co do počtu pohřbených. Má tvar obdélníku o stranách 48 a 70 metrů s rozlohou 3360 metrů čtverečních. Uprostřed se nacházel centrální kříž. Podle dobových nákresů se na hřbitově nachází 127 hrobů, 55 hrobů jednotlivých a 72 hrobů hromadných, často úctyhodných rozměrů.

Hřbitov vznikl po skončení bojů, ještě v období první světové války, byl vybudován profesionální armádní jednotkou – kriegsgräber komandem. Na hřbitov byly snášeny těla z bojiště i ostatky exhumované v širokém okolí v poválečných letech, v několika vlnách minimálně v období 1916 až 1933.

Známá je identita pouze 11 pohřbených, všichni byly příslušníky rakousko-uherské armády, většinou 39. pěšího pluku, doplňovací obvod Debrecín v Maďarsku. Většina pohřbených z celkového počtu je však z ruských jednotek.

V meziválečném období měla na starost hřbitov četnická stanice Malá Poľana, později četnická stanice Stropkov.

Hřbitov se nachází 800 metrů jihovýchodně od obce, z obce k němu vede naučná stezka věnovaná bojům v této oblasti i hřbitovu samotnému.

Plocha hřbitova je ohraničena vzrostlými stromy, to se zbytky oplocení zabránilo jeho úplnému zničení, i když byl dlouhé roky neudržován. Jeho rekonstrukce započala v roce 2010 z iniciativy Klubu vojenské historie Beskydy a obce Veľkrop. Byly odstraněny náletové křoviny a dřeviny. Po očištění plochy se v terénu ukázaly linie jednotlivých hrobů. Hrobové pole byla zvýrazněna žulovou obrubou, chodníky byly vydlážděny kamením, na hrobech byly vztyčeny dřevěné kříže.

Centrální památník je zhotoven z místního kamene, aby zapadl do místní krajiny. Jsou v něm vsazeny dřevěné latinské a pravoslavné kříže jako odkaz na obě bojující strany, doplněných o kovové lipové listy symbolizující pokoj a mír, je osazen kovaným nápisem 1914 – 1918, a ostnatým drátem, který symbolizuje bojiště. Autorem centrálního památníků je krajinný architekt Marek Sobola.

Samotná rekonstrukce probíhala devět let, na místě se vystřídalo více než 200 brigádníků ze Slovenska, Maďarska, Česka, Polska, Ukrajiny a Rumunska. Byly použity desítky kubických metrů dřeva, stovky tun kamene a odpracovány tisíce brigádnických hodin. Náklady se vyšplhaly na několik desítek tisíc euro. Na financování se významnou měrou podílelo Ministerstvo vnitra Slovenské republiky, rakouský Černý kříž – ÖSK, velvyslanectví Ruské federace na Slovensku, množství firemních nadací a desítky drobných dárců.

Hřbitov byl zapsán do seznamu Národních kulturních památek, probíhají jednání o zapsání mezi pamětihodnosti Evropského kulturního dědictví, protože tu jsou pohřbeni vojáci z několika evropských zemí, rovněž obnova probíhala v rámci mezinárodní spolupráce.

Hřbitov dne 28. 9. 2018 slavnostně vysvětil pravoslavný prešovský arcibiskup a metropolita Rastislav, za účasti zástupců jednotlivých církví, duchovní služby Slovenské armády a mnoha domácích i zahraničních hostů.

Informace poskytl Klub vojenské historie Beskydy www.kvh.beskydy.sk


Souřadnice: N49°14'15.62'' E21°45'10.66'' (střed hřbitova)
Pomník přidal: Ing. Petr Tichý
Příprava dat: KVH Beskydy