Srbice

Pamětní deska František a Jarmila Karabelovi

Autor: Ing. Jindřich Tejnecký, 07.05.2019
Umístění: Srbice, Pražská 29, na domě
Nápis:
24.X.1942
BYLI V MAUTJAUSENU
UMUČENI VLASTENCI
FRANTIŠEK A JARMILA
KARABELOVI
ČEST JEJICH PAMÁTCE!

OBEC SRBICE.
Poznámka:

František a Jarmila Karabelovi, velcí vlastenci a sokolové, se jen těžko smiřovali s novým protektorátním zřízením a nacistickou nadvládou. Proto oba vstupují do ilegální sokolské odbojové organizace „Jindra“.
Ta z velké míry zajišťuje podporu a pomoc československým parašutistům a podílí se na přípravách atentátu na Heydricha.
Když dopoledne 27. května 1942 v pražské Libni selže před projíždějícím Heydrichem Gabčíkův samopal, vhodí Kubiš pod mercedes speciálně upravenou pumu. Její výbuch zraní nejen Heydricha, ale poraní také samotného Kubiše v obličeji. Krvácející ránu Kubišovi později v úkrytu ošetřuje odbojář MUDr. Břetislav Lyčka. Po protektorově smrti, když gestapo začalo hromadně zatýkat v kruhu sokolské organizace, prchá v červenci 1942 Dr. Lyčka z Prahy do Ouběnic na Benešovsku. Jeho cesta vede přes Srbice, kde mu pomoc a nocleh ve svém hostinci ochotně poskytnou František a Jarmila Karabelovi. František Karabel ho pak další den v noci dovede do nedalekých Ouběnic do úkrytu k truhláři Vaňkovi.
Úkryt Dr. Lyčky byl však prozrazen a on se v obklíčení gestapem sám zastřelil. Okupantská státní policie se dozvídá i o Karabelových. Koncem července 1942 gestapo zatklo Františka Karabela a v srpnu Jarmilu Karabelovou.
František a Jarmila Karabelovi byli za svoji sokolskou odbojovou činnost a pomoc Dr. Lyčkovi popraveni 24. října 1942 v Mauthausenu. Jejich jména se tak stala součástí smutného seznamu 294 v Mauthausenu popravených československých vlastenců, příbuzných a podporovatelů parašutistů.
(Zdroj: https://karlovarsky.denik.cz/zpravy_region/karabel-atentat-na-heydricha-to-byl-velky-odbojovy-pocin-i-kdyz-jsem-krute-zaplatil-20170604.html ; http://www.mesto-votice.cz/assets/File.ashx?id_org=18504&id_dokumenty=45922 )


Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE2126-1617
Souřadnice: N49°38'42.68'' E14°38'13.38'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Ing. Jana Tejnecká