>> Rusko >> Samara

Samara

Kujbyševova

Pomník Jaroslav Hašek

Autor: doc. PhDr. Mgr. Hana Svatoňová, Ph.D., 15.09.2017
Umístění: Samara, Kujbyševova, břeh řeky Volhy, křížení ulic Kujbyševova a Někrasovského
Nápis:
ПОРОХ
Poznámka:

Město Samara (v letech 1933-1991 Kujbyšev dle bolševického politika Valeriana Kujbyševa) bylo založeno na břehu řeky Volhy v 17. století, jako vojenská pevnost na obranu proti tatarským nájezdům.
S městem Samara je spojena historie československých legií, je zde pohřbeno 53 legionářů, o výstavbě památníku padlým jedná již delší dobu česká vláda.
Socha Švejka zde byla umístěna roku 2013, na počest 130. výročí narození spisovatele Jaroslava Haška, který právě v tomto městě zběhnul z legií k rudoarmějcům a zúčastnil se bojů na jejich straně a byl dokonce jako velitel československých rudoarmějců vyznamenán. Když v červnu 1918 naše legie město dobyly, Hašek se více jak dva měsíce skrýval a potom byl přesunut do Bugulmy.
Autorem bronzové sochy, stojící na břehu Volhy, je ruský sochař Alexandr Kuklev, jeho syn Nikolaj a sochařka Kristina Ciberová. Švejk je zobrazen jako postava sedící na sudu střelného prachu a pokuřující dýmku. Jedná se o motiv jedné z Haškových povídek, ve které Švejk plnil ve vojenském skladu třaskavinou torpéda a k tomu kouřil a celý sklad vyletěl do vzduchu. Švejk jako jediný přežil a navíc dostal vojenské vyznamenání. Na sudu tvořícím podstavec sochy je proto nápis v azbuce POROCH, česky PRACH.
Z vojenského hlediska je zajímavé, že zde v době války nalezla úkryt sovětská vláda, přesunutá z Moskvy do více jak 1000 km vzdálené Samary. Pod budovou tehdejšího sekretariátu KSSS byl vybudován obří bunkr, určený pro J. V. Stalina, pro případ, že by Němci dobyli Moskvu. Tato stavba byla utajována až do roku 1991 a tehdejší Kujbyšev bylo uzavřené město, bez možnosti návštěv. Za zmínku stojí i skutečnost, že se zde vyráběly kosmické rakety, včetně té, která dopravila do kosmu Jurije Gagarina.


Pomník přidal: Prof. Ing. Bohuslav Veverka, DrSc.