Nemecká

Památník SNP

Autor: Jiří Vondřejc, 10.10.2009
Umístění: Nemecká
Nápis:
PAMÄTNÍK NEMECKÁ
Poznámka:

Masakr v Nemecké se uskutečnil od 4. do 11. ledna 1945 v prostorách vápenky u slovenské obce Nemecká. Nacistická jednotka Einsatzkommando 14 ve spolupráci se slovenskými Pohotovostními oddíly Hlinkovy gardy zde spáchala masové popravy stovek obětí. Místo se nachází v Ráztocké dolině a popravy se zde probíhaly tajně, tak aby je občané Nemecké nepozorovali. Byl to jeden z největších válečných zločinů spáchaných na území Slovenska v době druhé světové války.
Po válce zde bylo vytvořeno pietní místo, v roce 1958 byl postaven památník obětem. Objekty byly 26. června 1963 vyhlášeny za národní kulturní památky.
Bylo zde zavražděno 450-900 obětí, nejen rasově a nábožensky pronásledované osoby (tj. Židé a Romové), ale i slovenští a zahraniční účastníci SNP (Rusové, Francouzi, členové americké vojenské mise, jedna Rumunka), odpůrci nacismu a také ti, kteří těmto lidem pomáhali. Oběťmi byli nejen muži a ženy, ale i děti.
Po válce byla vápenka (resp. její část, která nebyla zničena) zrestaurována a bylo z ní vytvořeno pietní místo, které má připomínat tragické události, které se zde odehrály.
V roce 1958 byl u vápenky postaven památník - socha připomínající plamen pece. Autorem sochy je akademický sochař Alexander Vika, její výška je 12,5 m. Na památníku spolupracovali i M. Beluš, E. Stančík a A. Bél. K památníku v roce 1961 přibyla socha klečící ženy s rozpaženýma rukama. Socha je z dílny akademické sochařky Kláry Pataky a její výška je přibližně 3 metry.
Zdroj: Wikipedia.org
Další zajímavé informace např. zde:
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/164830-kazdy-si-musel-klaknut-a-po-strele-do-tyla-ho-sotili-do-plamenov/


Souřadnice: N48°48'47.38'' E19°24'55.33'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Vladimír Štrupl