Semily

Hrob Bohumil Kolín

Autor: Milan Lastovka, 19.08.2020
Umístění: Semily, Benešovská, hřbitov u kostela Sv. Jana Křtitele
Nápis:
BOHUMIL
KOLÍN
aviat. pilot
*9.10.1900 v Bytouchov
+22.8.1923 tragicky v Praze
Poznámka:

Polní pilot Bohumil Kolín, tovární pilot firmy Aero, zahynul při zkouškách letadla Aero A-18.16 – před dodáním Vojenské správě.
(zdroj: časopis Letectví 1923, str.137, noviny Pozor ze dne 24.8.1923, a knihy Aero 1919 – 1999, str.62).

Dle Věstníku MNO část osobní 1922, str. 571 byl des. Bohumil Kolín od LP1 dne 1.7.1922 jmenován četařem pilotem- letcem, dle Věstníku MNO část osobní 1924, str. 59 mu byl dnem 28.10.1923 udělen odznak Polního pilota letce pro memoria. V době své smrti byl již v záloze.

Časopis Letectví 1923 věnoval Bohumilu Kolínovi tento článek: Když jsme minule psali o tragédiích pilotů, kteří hynou při zkoušení nových letadel, netušili jsme, že za nedlouho bude černá kniha naší aviatiky rozmnožena o jméno jednoho z nejnadanějších příslušníků našeho leteckého dorostu. Bohumil Kolín, tovární pilot firmy Aero, stal se obětí svého povolání dne 22. srpna.

Polní pilot Kolín narodil se dne 9. října 1900 v Bytouchově u Semil. V roce 1920 odveden byl k vojsku a přihlásil se do pilotní školy. Po skončení výcviku, při němž projevoval neobyčejné schopnosti, zejména k letectví stíhacímu, byl zařazen do 1. leteckého pluku. Svojí pílí a nadšením pro aviatiku osvojil si záhy značné vědomosti, které překvapovaly vzhledem k prostředí, ve kterém vyrůstal. Jako voják i letec vynikl neobyčejnou svědomitostí i odvahou a brzy získal si zvláštní obliby a vážnosti u svých druhů, kteří přes jeho mládí ho považovali, zejména v akrobacii, za jistou autoritu. Po skončení prezenční služby rozhodl se Kolín pro životní povolání továrního pilota, které mu leželo tím blíže, že ovládal dokonale technickou stránku výkonného letectví. Bohužel ponechal jej osud jen několik dní ve vyvoleném povolání. Krátce po vystoupení z vojenské služby zahynul při zkoušení letadla před dodávkou vojenské správě.

V Kolínovi odchází nám nadějný letec, který si přinášel do svého povolání mnoho nadšení, odvahy a velkou zásobu zkušeností i poznatků praktických. Byl nejstarším synem podkrkonošského rolníka a tkalce. I ve svém rodném kraji byl vážen pro své letecké umění, poněvadž tam občas zalétal. Celý turnovský kraj byl také bolestně rozrušen zprávou o jeho tragické smrti a ohromná účast na pohřebním průvodu, která se odhaduje na 8-10.000 osob, je nejen důkazem lásky, kterou měli krajané k mladému letci, ale také důkazem zájmu a porozumění pro naše letectví v širokých vrstvách lidových. V průvodu pohřebním byli m.j. zástupci vzduchoplav. Odboru MNO, major Rypl a nadporučík Čapek, zástupci 1. leteckého pluku v čele s kapitánem Černým, za Svaz čs. pilotů pan Hrábek, za továrnu Aero pp. řed. Šorel, inž. Husník, Vlasák, Benš a tovární piloti Novák a Valenta. Dostavily se také deputace dělnictva z ostatních továren na letadla, deputace učitelstva, Sokola a korporací. Věnců byla nepřehledná řada. Kněz československé církve, který vykonal pohřební obřad, správně zdůraznil, že Kolín nejen vykonal přesně svou povinnost a položil život při jejím plnění, nýbrž že také s láskou pracoval pro rozvoj a budoucnost své vlasti právě na poli, které je jedním z nejdůležitějších.

Další na stránkách Wikipedie; v článku Letecké nehody vojenských strojů České a Československé republiky: https://cs.wikipedia.org/wiki/Leteck%C3%A9_nehody_vojensk%C3%BDch_stroj%C5%AF_%C4%8Cesk%C3%A9_a_%C4%8Ceskoslovensk%C3%A9_republiky


Souřadnice: N50°36'2.29'' E15°20'18.83'' (střed hřbitova)
Pomník přidal: Milan Lastovka
Doplnění informací: Jaroslav Novotný