>> Slovinsko >> Žigoni

Žigoni

Vojenský hřbitov Obětí 1. světové války

Autor: Václav Červený, 13.04.2015
Umístění: Žigoni, vojenský hřbitov
Nápis:
(žádný konkrétní nelze použít)
Poznámka:

Je pravděpodobné, že mezi oběťmi jsou i vojáci z území hranic ČSR roku 1918, o čemž svědčí jména např.: Prokupek Wenzel, Radechovsky Jaroslav
Z údajů Ministerstva kultury Slovinska:
Rakousko-uherský vojenský hřbitov z 1. světové války Žigoni. Hroby nejsou viditelné; pozůstatky pohřebních křížů jsou připojeny k hřbitovní zdi. Centrální Památník se skládá ze čtyř kamenných pilířů postavených na schodovém podstavci.
(zdroj http://giskd2s.situla.org/rkd/Opis.asp?Esd=4850 )
Text na vstupní bráně:
RENČE – WORLD WAR ONE MILITARY CEMETERY AT ŽIGONI
The Austro-Hungarian military cemetery is situated close to the road between Renče and Žigoni. During the Great War, a military hospital for treting infectious diseases was located in the direkt vicinity of the cemetery. Acording to the data of Italian authorities that organized exhumation of soldiers from military cemeteries in the 1930s, 704 persons are buried here, among them also civilians, evidence of which is a tombstone to Doroteja Cotič of Dornberk. Behind the central monument, several ten sof tomb crosses dating from the 1920s and 1930s are fixed to the west wall.
Přibližný překlad:
Renče - První světová válka vojenský hřbitov v Žigoni
Rakousko-uherský vojenský hřbitov se nachází v blízkosti silnice mezi Renče a Žigoni. Během první světové války byla vojenská nemocnice na infekční onemocnění umístěna v blízkosti hřbitova. Podle údajů italských orgánů, které organizovaly exhumace vojáků z vojenských hřbitovů v roce 1930, je zde pohřbeno 704 osob, mezi nimi také civilisté.


Souřadnice: N45°52'54.8'' E13°40'1.06'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Václav Červený
Příprava dat: Ing. František Jedlička