Bystrovany

Pomník vojákům Americké armády

Autor: Vladimír Štědrý, 24.07.2007
Umístění: Bystrovany, na pravém břehu řeky Bystřice mezi obcí Bystrovany a Olomoucí
Nápis:
ČLOVĚČE CHRAŇ TENTO KŘÍŽ
I PAMÁTKU PADLÝCH LETCŮ.
NESMÍME ZAPOMENOUT!

DNE 18.12.1944 POBLÍŽ TOHOTO KŘÍŽE ZAHYNULO SEDM AMERICKÝCH LETCŮ PŘI PÁDU BOMBARDÉRU BOEING B-17G FLYING FORTRESS NAPADENÉHO NĚMECKÝMI STÍHAČI. SVAZ BOMBARDÉRŮ SMĚŘOVAL ZE ZÁKLADNY V ITÁLII DO OBLASTI HORNÍHO SLEZSKA S CÍLEM ZNIČIT TOVÁRNY NA VÝROBU SYNTETICKÉHO BENZINU.
SESTŘELENÝ LETOUN BYL SOUČÁSTÍ 99 BOMBING GROUP 347 SQUADRONS A JEHO KAPITÁNEM BYL 2/LT SHERWOOD P. RUSTER. PŘI VZDUŠNÉM SOUBOJI SESTŘELILI PALUBNÍ STŘELCI A STÍHAČI TŘI NĚMECKÉ STÍHAČKY FOCKE-WULF 190 A8. ŠLO O JEDNU Z VELKÝCH LETECKÝCH BITEV NAD OLOMOUCÍ.
TITO LETCI BOJOVALI A PADLI TAKÉ ZA NAŠI SVOBODU.
ČEST JEJICH PAMÁTCE.
Poznámka:

Text na informační tabuli:
Dne 18 . prosince 1944, den po velké letecké bitvě nad "Hanou", vyslala 15. letecká armáda USA opět svaz bombardérů do oblasti Horního Slezska s cílem zničit továrny na výrobu syntetického benzínu v Blechhammeru a Obertalu. Akce byla součástí "bitvy o benzín", kdy se spojenci snažili touto cestou oslabit bojeschopnost Wehrmachtu.
Toho dne došlo v prostoru mezi Olomoucí – Bělidly a obcí Bystrovany k útoku německých stíhačů na skupinu amerických bombardérů vracejících se po splnění úkolu na základny v severní Itálii. Svaz bombardérů letěl ve dvou sledech a Fortress B-17 G „Slip Stream“ byl na konci prvního sledu. Na v tu chvíli nechráněné Fortresy - létající pevnosti od 99BG (bombardovací skupina), zaútočila menší skupina německých stíhaček Focke-Wulf 190 A8 od doplňovací stíhací eskadryI ./EJGI startujících pravděpodobně ze Slezského Weidenguthu. Tato eskadra byla zřízena za účelem soustředění a přecvičení pilotů ze zbytků již nebojeschopných „staffelů“, kteří byli odtud vysíláni přímo k frontovým jednotkám. Byli to piloti a instruktoři s velkými bojovými zkušenostmi. Tito stíhači pravděpodobně svedli vzdušný souboj s několika opožděnými a nechráněnými americkými bombardéry (americké doprovodné stíhačky měly menší dolet než bombardéry a musely být během operace střídány). Podle amerického hlášení Němci nejprve odpálili rakety a potom zaútočili palubními děly a kulomety . Sestřelený bombardér, jehož trosky dopadly převážně na území obce Bystrovany, byl od 347. squadrony 99. bombardovací skupiny, která spadala pod 5. bombardovací křídlo, a měl svoji základnu u Tortorella v Itálii.
Posádku letadla tvořili :
pilot 2/Lt Sherwood P. Ruster – zajat,
navigátor 2/Lt Ward S. Randolph – zajat,
mechanik T/Sgt Wilbur T. Massey – zajat,
p. boč. střelec Sgt Edward E. Davis - zemřel,
zadní střelec Sgt Robert E. Lary - zemřel,
co-pilot 2/Lt Robert A. Brown - zemřel,
bombometčík Sgt Vincent G. Menzela - zemřel,
l. boč. střelec Sgt Roland D. Bergman - zemřel,
spodní střelec Sgt Byron C. Anton - zemřel,
radista S/Sgt Walter G. Person - zemřel.
Byli to mladí chlapci, většinou ve věku okolo 20 let. Tento letoun a jeho posádka se již na svoji základnu nevrátili a 7 z nich se nevrátilo ani do USA ke svým rodinám. Letoun explodoval ve vzduchu a jeho trosky dopadly s velkým rozptylem po obou březích řeky Bystřice. Čtyři letci včetně kapitána letounu S. P. Rustera se zachránili na padácích a byli zajati Němci. Jeden z nich podlehl zraněním v nemocnici. Šest členů posádky zahynulo přímo na místě dopadu. Němci ztratili 3 stíhačky Focke-Wulf 190 A8, které se zřítily v Nemilanech a na předměstí Olomouce. Byl mezi nimi i zraněný pilot I./EJGI Oblt. Wolfgang Harbich, který svoji stíhačku opustil na padáku poblíž Olomouce. Určitě se stal on i další 2 piloti stíhaček obětí palubních střelců napadených bombardérů, neboť američtí stíhači ten den nenárokovali žádné vítězství . Je velmi zajímavé, že ani německé záznamy neuvádí, že by některý jejich stíhač sestřelil „létající pevnost“ v tomto prostoru.
Letci, kteří zemřeli na místě dopadu trosek letounu, byli pohřbeni na vojenském hřbitově v Černovíře u Klášt. Hradiska. V březnu 1946 byli exhumováni a společně s 5ti letci, kteří zahynuli17.12.1944 v Olomouci-Neředíně, pohřbeni na Ústředním hřbitově, kde jim byl postaven dřevěný kříž s americkou vlajkou. Později byla provedena druhá exhumace a všech 12 tělesných pozůstatků amerických letců bylo odvezeno do Francie kde jsou pohřbeni na vojenském hřbitově americké armády u Paříže.
Pamětní místo, dřevěný kříž americkým letcům, kteří zde bojovali a zemřeli také za naší svobodu, postavili přátelé vojenské historie a obec Bystrovany za přispění Vojenského sdružení rehabilitovaných Olomouc a předali jej 8.5.2004 občanům, aby nezapomněli.
Bojovali a padli za naši svobodu!


Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE-7107-29603
Souřadnice: N49°35'40.2'' E17°18'29.62''
Pomník přidal: Vladimír Štrupl