Tuchlovice

Pomník dragounům

Autor: David Kosina, 07.01.2017
Umístění: Tuchlovice, Ke Stráži, okraj náměstí v obci u čp. 612, naproti obchodům cukrárna Panenka a řeznictví U Valentů
Nápis:
1812
Poznámka:

Na kameni je na jedné straně vyrytý kříž a dnes již nečitelný letopočet 1812, z druhé strany je vyobrazen meč. V Kronice obce Tuchlovice psané od konce 20. let 20. století je zapsáno, v ohlédnutí za dávnou historií obce, že původně se na území Tuchlovic nacházely dva takové kameny. Druhý stál za hradební zdí školní v severovýchodní části dnešního parku. Pozdější prameny uvádějí již pouze tento jediný kámen.
V tuchlovické kronice je uvedeno, že na místě, kde kámen stojí, propadli se údajně do bažin vojáci i s koňmi. Jako zdroj této informace kronika uvádí ústní vyprávění pamětníků a později starých občanů obce tradované a předávané z generace na generaci. Faktem je, že ještě krátce po 2 světové válce kronika obce zmiňuje, v místě obecního sadu, zbytky tzv. "baženiště".
Pozdější publikace čerpající z tuchlovické kroniky rozšiřují, že se jednalo o dragouny, kteří se zde měli utopit i se svými koňmi. Dle nejnovějšího zpracování se událost stala při napoleonských taženích, kdy armády francouzské i císařské procházely Tuchlovicemi. V bažinách se měli utopit napolenští dragouni i s koňmi.
Podle jiných teorií a zdrojů se mohlo jednat také o náboženský symbol, kameny ohraničující smečenské panství nebo varování před nebezpečím bažin.
(zdroje: Kronika obce Tuchlovice, 700 let obce Tuchlovice - V. Chochola, 1983, Tuchlovice a Srby v čase, K. Kalvoda, Mgr. H. Sokolová, 2016)


Souřadnice: N50°8'13.74'' E13°59'18.28'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: David Kosina