Ševětín

Pomník Fritz Schramm

Autor: Petr Svoboda, 11.09.2014
Umístění: Ševětín, v lese za obcí
Nápis:
GEFREITER
FRITZ SCHRAMM
+ 8.6.1944
Poznámka:

Pomníček ve Velechvínském polesí nedaleko Zeleného kříže byl vybudován 20.7.2014.
Text na informačních tabulkách:
V letech 1944 - 1945 v tomto prostoru havarovala dvě německá vojenská letadla. Pilotem prvního stroje typu Fw 190 F3, které se zřítilo 8.6.1944 byl svobodník Fritz Schramm, který zde zemřel. Pamětnice z Vitína vzpomíná na tuto událost takto: „Byli jsme celá rodina v lese u Dražky (lesní cesta v místě původní lesní, parní a koňské dráhy) na klestí, v tom jsem se otočila a viděla jsem, jak letadlo se začalo pomalu naklánět doprava a motorem rozsekalo sosnu. Najednou jsem uslyšela praskot. Můj tatínek říkal dobře se ti stalo, pokud je to Němec, žádná škoda. Ale já jsem však byla u Červeného kříže a proto jsem tam běžela, motor byl celý zarytý do země a celé letadlo vzhůru nohama. Pilot visel hlavou dolů, vyndala jsem mu krev a hlínu z nosu a pusy, bylo pozdě, řadící páky měl zaražené v břiše, bylo mi ho líto, byl to mladý kluk, hned jsem běžěla ke Kunášům, odtud jsem zavolala o tom letadle. Ihned přijeli na místo Němci a pilota museli vysekat ven, jak byl tam zapasován. Pak k nám přišli, ptali se mě, jestli nejsem Němka, pořád mi komolili jméno. Někdo jim ukradl letecký dalekohled, ale já nic nevěděla, pak odjeli.“
Druhý pilot letadla typu Bf 109 G-10/U4, který zde havaroval v dubnu 1945, měl více štěstí, než jeho předchůdce a přežil se zraněními. Na celou událost vzpomíná pamětník z Kolného: „ Druhé letadlo spadlo u Dražky, narazilo do náspu a převrátilo se, pilot zůstal viset za padák na stromě. Okamžitě přiběhli lidi a slyšeli, jak volá o pomoc, sundali ho a on se hned zeptal kde jsou Rusové, že přiletěl od Prešova, celou cestu letěl za sluncem k západu, pak mu došel benzín, tak vyskočil a zlomil si nohu. Celý trup letadla měl prostřílený. Když jsme se o tom jako kluci dozvěděli, okamžitě jsme tam běželi. Před letadlem stál český četník a říkal nám, kluci sem nemůžete, tak jsme se vrátili domů. Aby nebylo vidět, že Němci prohrávají, letadlo odtáhli v noci. Táta byl v Kolným starostou, tak k nám večer přijeli, zaklepali na okno a my museli otevřít bránu do dvora, kam přitáhli letadlo. Zde byl stroj tak dlouho, než ho zase odtáhli, trup byl skutečně plný děr, jaký typ to byl, nevím.“
Pamětník si dále vzpomněl, že: „ V té době jeden pilot si zlomil taky nohu v lese u Pece a odplazil se s ní až do Velechvína na hájovnu k Jungwirthovi, který byl Němec a zavolal mu pomoc.“ Motor tohoto letadla zůstal v zemi až do 80. let 20. století, kdy jej skupina nadšenců vyzvedla a odvezla do Kolného. Odtud byl motor zapůjčen do muzea v Deštné.
(zdroj: http://www.severniceskobudejovicko.estranky.cz/clanky/databaze-sakralnich-pamatek/pomnik-pilota-u-zeleneho-krize.html )
Souřadnice odbočky z turistické trasy/lesní cesty jsou: N 49° 04.545 E 014° 35.395


Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE3102-40734
Souřadnice: N49°4'37.7'' E14°35'30.8''
Pomník přidal: Erika a Petr Svobodovi
Příprava dat: Vladimír Štrupl

Hrob vojáků Rudé armády

Autor: není, archiv
Umístění: Ševětín, neupřesněno
Nápis:
žádný
Poznámka:

V Ševětíně zemřeli a jsou na neznámém místě pohřbeni 3 vojáci Rudé armády: jeden voják zastřelen za pokus o znásilnění; jeden voják se utopil v rybníce Stojčín v osadě Švamberk; jeden voják zastřelen při naháňce v oboře v místech "Kameniště (viz více Ševětínsko a válečná léta 1944 -1945)
(zdroj: http://severniceskobudejovicko.cz/2015/08/07/hroby-sovetskych-vojaku-v-regionu-severni-ceskobudejovicko/ )


Souřadnice: N49°6'0.18'' E14°34'19.92'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Erik Hieke
Příprava dat: Ing. František Jedlička