Verneřice

Pamětní deska obráncům četnické stanice a antifašistům

Autor: Petr Klinovský, 28.10.2013
Umístění: Verneřice, Mírové náměstí 128
Nápis:
U příležitosti 75. výročí "VERNEŘICKÉHO PUČE"
Na památku obránců četnické stanice 14.9.1938
PRAP.JOSEFA ČERNÉHO
STRÁŽM.FRANTIŠKA CVETLERA
STRÁŽM.BOHUSLAVA ŠMEJKALA
a
všem německých antifašistů ve Verneřicích
Čest jejich památce!
Poznámka:

Pamětní deska byla odhalena v místech, kde stávala původní četnická stanice dne 28. října 2013 za přítomnosti rodinných příslušníků Františka Cvetlera a Bohuslava Šmejkala, primátora města Děčína, zástupců Policie České republiky, Armády České republiky a Pěší roty Aktivních záloh Armády České republiky u Krajského vojenského velitelství v Ústí nad Labem na památku tzv. Verneřického puče.

14.9.1939 zaútočila přibližně tisícovka zfanatizovaných Němců na místní poštovní úřad, nádraží a četnickou stanici. Stanice byla nejdříve napadena hasičskými proudnicemi, aby četníci nemohli střílet z oken a následně zcela rozstřílena mohutnou přesilou. Četníci poté, co se odmítli vzdát, museli uprchnout nejdříve na půdu a posléze až na střechu domu. Ani tak se nevyhnuli zatčení a od odvlečení do Německa je zachránil pouze včasný zásah dvou německých antifašistů, kteří i za cenu vlastního ohrožení prošli přes hlídky nacistů na sousední četnickou stanici v Těchlovicích, odkud byl do Verneřic povolán četnický pohotovostní oddíl a armáda a četníci mohli být společně s dalšími vězni osvobozeni.

Hlavní protagonisté puče, které se podařilo dopadnout, byli krátce uvězněni a v souvislosti se zářijovými událostmi opět propuštěni. Od nacistického Německa pak někteří z nich obdrželi "Medaili za osovobození Sudet", což se jim stalo osudným po válce, kdy hlavní organizátoři skončili před mimořádným lidovým soudem v Litoměřicích.

Projekt pamětní desky byl na popud redaktora serveru Policista.cz Petra Klinovského realizován starostou města Verneřice Ing. Danielem Zygulou, stejně jako bývalým starostou Ing. Františkem Kudrnáčem.


Souřadnice: N50°39'40.82'' E14°18'4.64'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Petr Klinovský