Šumperk

Pomník Obětem 1. světové války - místo je zrušené

Autor: archiv Mgr. Drahomír Polách, archiv
Umístění: Šumperk, Jiráskovy sady
Nápis:
1914 - 1918

Die Heimat ihren toten Heldensöhnen
Bedeckt mit Lorbeer
und betaut mit Tränen.
O. Kernstock
Poznámka:

O zřízení pomníku uvažovalo vedení města již od roku 1914 na zasedání obecního zastupitelstva 20. listopadu. Jména padlých měla být vyryta zlatým písmem na pamětní desku, která měla být umístěna na vhodné stěně radnice, případně na pomníku, který měl být postaven v rohu zahrady Kulichovy vily na Chiariho náměstí. Jednání o tom probíhala ještě v první polovině roku 1915. Záměr se se vší pravděpodobností neuskutečnil – asi kvůli možným demoralizujícím účinkům.
Podstatu pomníku tvořil obrovský kámen, který byl v roce 1922 vylomen v lomu v městském lese a dopraven do Schillerova parku (dnešních Jiráskových sadů) na voze taženém šesti páry koní. Na vrcholu kamenného bloku byl v plytké nice umístěn železný válečný kříž s letopočty „1914 1918“. V dolní části byl vytesán hrubý kříž, jehož ráhno tvořilo plochu pro citát rakouského básníka Ottokara Kernstocka: „Die Heimat ihren toten Heldensöhnen Bedeckt mit Lorbeer und betaut mit Tränen. O. Kernstock.
Pomník byl odhalen 30. září 1923. Návrh pomníku zpracoval architekt Georg Berger, práce provedl šumperský kamenický mistr Viktor Kusche.
Dopoledne se konaly slavnostní bohoslužby ve všech šumperských kostelích (katolickém, evangelické a starokatolickém), a také v židovské synagoze. Hlavním řečníkem slavnosti byl starosta města a předseda okrašlovacího spolku Wiltschke, který přivítal hosty, mj. i z Vídně. Hrála městská kapela, zpíval Mužský pěvecký sbor a Dámský chór. Pozdravný dopis k slavnostnímu odhalení pomníku zaslal velitel bývalého šumperského 93. pěšího pluku generál major ve výslužbě Rudolf Klein a další důstojníci pluku.
Pomník byl zničen, zůstala jen hromada kamení.
Prameny a literatura:
Státní okresní archiv Šumperk: AM Šumperka. i. č. 1359, kart. 529; Osobní fond Franze Harrera, i. č. 206, kart. č. 19.
Nordmährische Grenzbote 26., 28. a 30.9.; 3. a 7. (zde podrobný popis slavnostního odhalení). 10.1923.
Benda, J.: Vojsko, ozbrojená střetnutí a války v historii Šumperka. Šumperk 2003, s. 54.
Benda, J., Lešenář, B., Blažek, A.: Památníky obětem první a druhé světové války 1914-1918, 1939-1945 na Šumpersku, Zábřežsku a Mohelnicku. Šumperk 2007, s. 19-21.
Informace poskytl historik města Šumperk pan Mgr. Drahomír Polách


Pomník přidal: Mgr. Drahomír Polách
Příprava dat: Roman Ujfaluši