Žebrák

Pomník vojákům Ruské armády

Autor: PhDr. Ladislava Tahovská, 07.04.2020
Umístění: Žebrák, za obcí u silnice po levé straně směrem na město Točník
nalézá se v katastru obce Točník, ale svou polohou je blíže Žebráku
Nápis:
Kříž
u Blažeje
Nedaleko stávala
kaple Sv. Blažeje,
u ní byl pravoslavný
hřbitov.
Zde byli v letech
1788-1789
pochováni jako jinověrci
vojáci
generála Suvorova

Zachovejme jim
památku!
Poznámka:

V době mezi rokem 1798 a 1800, při Napoleonských válkách, přešlo Čechami do Německa a Itálie a zpět po několika trasách kolem padesát tisíc ruských vojáků pod velením generála Suvorovova. Byli spojenci Rakouska v rámci protinapoleonské koalice. Například pluk donských kozáků nocoval několik týdnů ve vsích na okraji brdských lesů. O zimování vojsk generála Suvorova v Žebráku a jeho okolí jsou uvedeny informace kromě historického okénka v žebráckém zpravodaji také ve Vorlově kronice. Zde je i zmínka o pochování zemřelých vojáků, kteří nemohli být kvůli jinému vyznání umístěni na katolickém hřbitově, a tak byli pochováni mimo něj.
Kastelán hradu Točník a Žebrák Petr Zemánek se už dvacet let snaží místu zachovat jeho pietní význam. „V roce 1997 jsem se s tatínkem rozhodl o připomenutí místa U Blažeje. Podařilo se nám koupit a umístit zde litinový křížek. Křížek U Blažeje ale vydržel necelý rok. Pak ho někdo podřezal nebo urazil. V roce 1998 jsme proto s přáteli na stejné místo instalovali výraznější nový křížek s pískovcovým soklem. Ani tentokrát tam křížek nevydržel dlouho. Zůstal jenom pískovcový sokl,“ popsal historii křížku kastelán Točníka.
Pachatele hrůzného činu tenkrát dopadli a přinutili ho, aby odřezaný křížek vrátil. „Nedal se však druhotně použít,“ upozornil Petr Zemánek.

Současný kříž byl vysvěcen na svátek sv. Blažeje v sobotu 3. února 2018 ve 12 hodin. Je tedy už třetí v pořadí. Nový dřevěný pravoslavný kříž financoval Národní památkový ústav a vyrobil ho Jiří Jaroš ze Bzové, kterému pomáhal bývalý žebrácký občan Jan Douša. Vztyčit kříž pomáhal Libor Vašek z Točníka a Jaroš starší ze Bzové. Popisnou smaltovou cedulku vyrobila firma z Oseka. Text napsal kastelán pan Petr Zemánek.
(zdroj: https://berounsky.denik.cz/ )


Souřadnice: N49°52'48.28'' E13°53'12.51'' (49°52'48.283"N, 13°53'12.510"E)
Pomník přidal: Marek Lanzendorf