Brno

Pomník Obětem 2. světové války

Autor: Martin Maleček, 23.10.2022
Umístění: Brno, Haškova, park mezi činžáky
Nápis:
Zde tragicky zemřeli
tři spolužáci dne 9.9.1946
KAREL NOVOTNÝ,
JOSEF GRACIAS,
LADISLAV LANGER.
Poznámka:

Text z informačního panelu:
Území dnešního sídliště Lesná bylo už za dob Rakouska-Uherska vojenským cvičištěm. Tomuto účelu sloužilo i za dob první republiky (1918-1938), v době německé okupace (1939-1945) i po ní - až do doby, kdy se zde v 60. letech začalo stavě sídliště. Při osvobozování Brna v dubnu 1945 se právě na tomto území opevnily německé oddíly. A těžké boje zde zuřily dokonce i po osvobození Brna. Sověti, podporovaní oddíly rumunské armády, museli proto nasadit letectvo. To vše mělo za důsledek, že v daném prostoru zůstalo spoustu nevybuchlé munice.
Odpoledne 9. září 1946 se na toto místo vypravili tři kamarádi - čtrnáctiletí Karel Novotný, Josef Gracias a Ladislav Langer; všichni tři z Husovic. Měli s sebou šroubovák a zřejmě chtěli munici rozmontovat a vzít si zní něco na nějaké pokusy - první z trojice byl totiž vášnivým chemikem. Došlo však k výbuchu, v jehož důsledku Karel Novotný a Josef Gracias zemřeli na místě, Ladislav Langer pak podlehl těžkému zranění v Úrazové nemocnici. Dobový tisk uvádí i naturalistické detaily: "Novotnému byla utržena lebka a zpřeráženy nohy i ruce, kdežto Gracias byl roztrhán" (Čin 12.9.1946).
Při prošetřování události bylo zjištěno, že pumy na cvičišti byly uloženy do jam a zbaveny zapalovačů, a proto byly naprosto bezpečné. Bezpečnostní opatření měla odpovídat daným předpisům, avšak "podle předmětů nalezených u nešťastníků bylo prokázáno, že chlapci prováděli manipulaci na předmětu, který si s rozbuškami na toto cvičiště přinesli" (Rovnost 18.9.1946).
Pomníček připomínající tuto událost na tomto místě vznikl v roce 1948. Starala se o něj paní Marie Novotná, matka jednoho ze zahynuvších hochů, společně se svým synem Dušanem, mladším bratrem Karla Novotného. Tomu zachránilo život, že se v osudný den na výpravu s ostatními nevydal, protože se chtěl učit. O pomníček až do své smrti v roce 1996 pečovala Marie Novotná; po ní si jej vzala do opatrování Eva Seidlová, družka Dušana Novotného.
(Panel byl odhalen 23.10.2022)


Souřadnice: N49°13'54.3'' E16°37'23.87''
Pomník přidal: Brigita Petrášová