Strančice

Pomník Emil Kolben

Autor: prof. Ing. Bohuslav Veverka, DrSc, 25.08.2009
Umístění: Strančice, náměstí E. Kolbena, u chodníku
Nápis:
ING. DR. H.C.
EMIL
KOLBEN
STRANČICE
1862
1943
TEREZÍN
Poznámka:

Emil Kolben (1. listopadu 1862, Strančice u Prahy – 3. července 1943, Terezín) byl jeden z nejvýznačnějších českých elektrotechniků a podnikatelů, zakladatel továrny Kolben a spol. a generální ředitel a hlavní akcionář Českomoravské Kolben-Daněk (ČKD). Zemřel v koncentračním táboře Terezín.
Narodil se jako jedno z deseti dětí v německy mluvící židovské rodině malého obchodníka ve Strančicích. Absolvoval vyšší reálné gymnázium v Praze na Malé Straně, později vystudoval elektrotechniku a strojnictví na německé technické univerzitě. Roku 1887 obdržel dvouleté Gerstnerovo stipendium které mu umožnilo cestovat – nejdříve po Evropě kde se seznamoval s průmyslovými podniky, později odplul do New Yorku kde získal zaměstnání ve firmě Thomase Alva Edisona Edison Machine Company, předchůdce dnešní General Electric. S Edisonem osobně spolupracoval a stal se šéfinženýrem ve vývojových laboratořích firmy ve městě Orange v New Jersey. Roku 1889 se setkal při zkouškách vícefázových motorů s Nikolou Teslou; tyto motory jej velmi zaujaly což vedlo k tomu, že se stal jejich zaníceným propagátorem. Po návratu do Evropy pracoval nejdříve jako hlavní inženýr švýcarské firmy Oerlikon, která vyvíjela generátory a motory na střídavý elektrický proud. Roku 1896 se pak vrátil do Prahy kde ve Vysočanech založil malou firmu Kolben a spol.; ta se roku 1899 přejmenovala na Elektrotechnickou a. s. V době razantního nástupu elektřiny jeho společnost vyrábějící motory, generátory, zařízení pro elektrárny a továrny aj., zaznamenala prudký rozvoj. Kolbenova strategie využívající střídavé napětí byla v protikladu ke Křižíkovu zaměření na obloukové lampy na stejnosměrný proud; v souboji těchto přístupů nakonec zvítězil Kolbenem prosazovaný třífázový neboť byl schopen vyjít vstříc potřebám vznikajícího průmyslu. Roku 1911 Kolbena v Praze navštívil jeho dřívější spolupracovník T. A. Edison.
1921 došlo ke spojení firmy s Českomoravskou strojírnou a společnost se přejmenovala na Českomoravská-Kolben; přičleněním továrny Brettfeld-Daněk pak roku 1927 vznikla Českomoravská Kolben-Daněk (ČKD); Emil Kolben se stal jejím generálním ředitelem. V době největšího rozmachu měla 12 tisíc zaměstnanců, vyráběla mj. letecké motory a měla velmi široký sortiment v souladu s dobovým heslem Vyrábíme vše, od špendlíku po lokomotivu.
Po vzniku protektorátu Čechy a Morava musel Kolben pro svůj židovský původ nejprve odejít z Českomoravské Kolben-Daněk (ČKD) a později s celou rodinou povolán do transportu. Ačkoliv pro něj protektorátní vláda žádala o výjimku, ta mu nebyla udělena a byl deportován do koncentračního tábora Terezín, kde zemřel 3. července 1943. Podle Emila Kolbena se dnes nazývá stanice pražského metra (linky B) Kolbenova ve Vysočanech.
(zdroj Wikipedie)


Souřadnice: N49°56'54.05'' E14°40'42.09''
Pomník přidal: prof. Ing. Bohuslav Veverka, DrSc
Doplnění informací: Ing. František Jedlička
Příprava dat: Martin Brynych