>> USA >> Pearl Harbor

Pearl Harbor

Arizona Memorial Drive

Kenotaf a hrob Lawrence Cihlář, Alvin Dvořák, Edward Hanzel a Laddie Žáček

Autor: Ing. František Jedlička, 11.01.2011
Umístění: Pearl Harbor, Arizona Memorial Drive, Pearl Harbor National Memorial
Nápis:
L. J. CIHLAR PHM TC
A. A. DVORAK BM SC
E. J. HANZEL WT TC
(L.Zacek snímek z lodi Pensylvania chybí)
Poznámka:

Lawrence John Cihlar, nar.11.4.1920, New Prague, Scott County, Minnesota, padl 7.12.1941, Pearl Harbor, Honolulu, Hawai, USA, loď USS Arizona, nezvěstný.
John Cihlar, byl v den útoku na Pearl Harbor na palubě Arizony. Byl mezi muži ztracenými z lodí a jeho ostatky nebyly nalezeny.
(zdroj: https://www.honorstates.org/profiles/68866/ )

Alvin Albert Dvorak, nar. 3.4.1918, Tripp County, South Dakota, zemřel 24.12.1941 Pearl Harbor, Honolulu, Hawai, USA, loď USS Arizona. Pohřben Fort Snelling National Cemetery, Minneapolis, Minesota.
Byl jedním z prvních dvou mrtvých vojáků českého původu v americké armádě, kteří zemřeli během druhé světové války. Sloužil na USS Arizona v době útoku na Pearl Harbour. S největší pravděpodobností byl posledním členem posádky, který byl evakuován z potápějící se lodi, a zemřel o několik dní později během svého přesunu do San Francisca.
Je pohřben na Fort Snelling National Cemetery, Minneapolis, Minesota.
(zdroj: https://www.honorstates.org/profiles/365433/ )

Edward Joseph Hanzel, nar. 6.10.1915, New Prague, Scott County, Minnesota, žil se ženou Lydií v Long Beach, Los Angeles County, California. Padl 7.12.1941, Pearl Harbor, Honolulu, Hawai, USA, loď USS Arizona, zabit v boji. Pohřben National Memorial Cemetery of the Pacific, Honolulu, Hawaii.
(zdroj: https://www.honorstates.org/profiles/365441/ )

Laddie John Zacek, nar. 11.4.1919, Illinois USA, padl 7.12.1941 Pearl Harbor, Honolulu, Hawai, USA, loď USS Pensylvania. Pohřben Kohledawn Cemetery, Nampa, Canyon County, Idaho, USA, hrob R-387-1.
Byl jedním z prvních dvou mrtvých vojáků českého původu sloužících v americké armádě, kteří zemřeli během druhé světové války. Sloužil na USS Pennsylvania v době útoku na Pearl Harbour. Zemřel při leteckém útoku na loď, která byla v době útoku v suchém doku.
(zdroj: https://www.honorstates.org/profiles/365852/ , https://www.findagrave.com/memorial/103311096/laddie-john-zacek , https://www.ibiblio.org/hyperwar/USN/ships/logs/DM/dm19-Pearl.html , https://idahoheroes.org/ww2-zacek-laddie-j.html )

Čechoslováci či jejich potomci umírali během druhé světové války na všech bojištích. Někteří dokonce přímo ve Spojených státech 7. prosince 1941 při útoku na Pearl Harbor. Jejich památku uctil v únoru 2023 na Havaji položením věnce u památníku na místě potopení bitevní lodi USS Arizona český generální konzul v Los Angeles Jaroslav Olša a připomněl osudy čtyř krajanů, kteří zahynuli při japonském útoku na Pearl Harbor.
Alvin Dvořák zemřel v třiadvaceti. Oba Dvořákovi rodiče podlehli španělské chřipce v Minnesotě, když mu bylo jen devět měsíců. V devatenácti vstoupil do námořnictva. Dvořák se stal posledním mužem, který opustil potápějící se vlajkovou loď pacifické flotily USS Arizona. Měl popáleniny na 82 procentech těla. Skonal o sedmnáct dnů později na Štědrý večer.
Další dva Čechoameričané zemřeli na stejné lodi, devatenáctiletý Lawrence Cihlar, pomocník lékárníka třetího stupně, a 26letý poddůstojník první třídy Edward Hanzel, který měl na starosti plnění kotlů vodou. Oba vyrůstali v české komunitě v New Prague ve státě Minnesota.
Vzpomněl též 22letého Laddieho Žáčka z Nampy v Idahu. Žáček zahynul, když bojoval s ohněm, který zažehl v tento den hanby bombový útok na loď USS Pennsylvania.
Lawrence Cihlář, Alvin Dvořák, Edward Hanzel a Laddie Žáček byli členy řady Západní česko-bratrské jednoty a Sokola.
(zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-amerika-pri-utoku-na-pearl-harbor-umirali-i-cechoamericane-jejich-pamatku-uctil-generalni-konzul-40423840 )


Pomník přidal: Ing. František Jedlička