Miková

Vojenský hřbitov Miková I

Autor: Ing. Petr Tichý, 30.07.2020
Umístění: Miková, blízko vstupu na civilní hřbitov u řecko-katolického kostela svatého Michala
Nápis:
bez textu
Poznámka:

Nachází se na místním řecko katolickém hřbitově u kostela svatého Michala. Jedná se o hřbitov malých rozměrů, který zabírá jen něco málo přes 20 metrů čtverečních.

Hřbitov je tvořen sedmi jednotlivými hroby, v první řadě jsou čtyři hroby, zbývající tři v druhé.

Vznikl v červenci 1922 exhumací a přenesením ostatků na hřbitov. Tři oběti byly exhumovány v bezprostřední blízkosti obce, tři na kótě 515 a jedna na kótě Kamjenná.

V hrobech č. 1 a 2 jsou pohřbeni neznámí vojáci ruské armády, v hrobech č. 3 až 7, neznámí vojáci rakousko-uherské armády. Stejně jako identita pohřbených není známa příčina ani datum smrti u žádné z obětí.

Jelikož je hřbitov součástí civilního hřbitova, byl po celou dobu udržován, opatřen dřevěným plotem a hroby ještě v nedávné minulosti plechovou hvězdičkou, používanou na označení vojenských hrobů v meziválečném období.

V roce 2019 došlo k rekonstrukci hřbitova, na hřbitově byl vztyčen centrální kříž, hroby byly označeny latinskými a pravoslavnými kříži, dřevěný plot byl nahrazen kovovým ohrazením.


Souřadnice: N49°17'38.27'' E21°49'28.84'' (střed vojenského hřbitova)
Pomník přidal: Ing. Petr Tichý
Příprava dat: KVH Beskydy

Vojenský hřbitov Miková II

Autor: Ing. Petr Tichý, 30.07.2020
Umístění: Miková, za domem č. 66, cca 20 metrů z hlavní cesty, po polní cestě mezi domy č. 66 a 68
Nápis:
bez textu
Poznámka:

Hřbitov se nachází asi 20 metrů od hlavní silnice, přístupný po polní cestě mezi domy číslo 66 a 68. Jde o menší hřbitov s rozlohou 32 metrů čtverečních.

Hřbitov sestává z deseti hrobů položených v jedné řadě, z toho je 7 hrobů jednotlivých a 3 hroby společné. V hrobě č. 1, 3, 5, 8 a 10 je uložen jeden neznámý ruský důstojník, č. 2 jeden ruský a dva neznámí rakouští vojáci, č. 4 a 6 po dvou neznámých vojácích rakousko-uherské armády, č. 7 a 9 po jednom neznámém ruském vojáku.

Hřbitov vznikl v poválečném období, 11. července 1922 exhumací 14 obětí z deseti hrobů na pěti různých místech v okolí obce. Na nově vzniklém hřbitově byl zachován počet deseti hrobů. Není známa identita žádné z obětí, pěti obětem z řad ruské armády archivy připisují důstojnickou hodnost.

Hřbitov byl po celou dobu udržován, centrální latinský kříž byl obehnán kovovým plotem, prostor celého hřbitova pak plotem dřevěným. V roce 2019 došlo k rekonstrukci. Dřevěný plot byl nahrazen kovovým oplocením, k centrálnímu latinskému kříži přibil ještě kříž pravoslavný, jednotlivé hroby nejsou označeny.


Souřadnice: N49°18'12.38'' E21°49'13.07'' (střed hřbitova)
Pomník přidal: Ing. Petr Tichý
Příprava dat: KVH Beskydy