>> Itálie >> Follina

Follina

Pomník Obětem 1. světové války

Autor: Marcello Tomasi, 19.11.2018
Umístění: Follina, Via del cimitero, místní hřbitov
Nápis:
1918-2018
NA PAMÁTKU ČESKÝCH VOJÁKŮ
KTEŘÍ POLOŽILI SVÉ ŽIVOTY
ZA 1. SVĚTOVÉ VÁLKY
V BOJÍCH NA PIAVĚ

IN MEMORIA DEI SOLDATI
CECHI CADUTI NELLA
PRIMA GUERRA MONDIALE
SUL PIAVE

Ambasciata della Republica Ceca in Italia
Poznámka:

V červnu roku 2018 byl na hřbitově ve Follina odhalen pomník českým vojákům, kteří za 1. světové války položili své životy v bojích na Piavě. Pomník je tvořen mramorovou deskou s česko – italským nápisem, zasazenou do velkého kamene. Kámen na pomník věnovalo město Follina, zhotovení desky zaplatila česká firma SENO Příbram. Pomník vznikl v souvislosti se 100. výročím bojů na Piavě, v jeho blízkosti stojí obdobný pomník věnovaný slovenským vojákům.


Souřadnice: N45°57'19.87'' E12°7'19.6'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: PhDr. Ing. Jozef Špánik
Doplnění informací: Martin Brynych

Hřbitov Obětí 1. světové války

Autor: ZÚ Řím, archiv
Umístění: Follina, Via del cimitero, místní hřbitov, neoznačené hroby
Nápis:
žádný
Poznámka:

V závěru 1. světové války bylo v lokalitě Follina (region Benátsko) zřízeno rakousko-uherské vojenské pohřebiště, kam byly v letech 1917 a 1918 ukládány ostatky především rakousko-uherských a v menší míře i německých vojáků a v některých případech i italských válečných zajatců, kteří zemřeli v rakousko-uherské polní nemocnici číslo 1505 (původně celkem minimálně 900 hrobů). Pozemek bývalého vojenského pohřebiště je v současné době součástí areálu místního hřbitova ve Follina. Většina původních hrobů byla zrušena v letech 1939-1970, část exhumovaných ostatků byla poté převezena na centrální vojenská pohřebiště v Quero, Feltre a v Roveretu, v některých případech byly předány rodinám padlých. Následně byly až na výjimky zničeny původní kamenné náhrobky.

Na základě iniciativy místní samosprávy ve Follina a tamější sekce Alpinů bylo v letech 2004 a 2005 exhumováno 77 ostatků vojáků, původně pohřbených ve společných hrobech bez označení. S ohledem na nekompletnost dochovaných vojenských záznamů, týkajících se jmen těchto padlých, již v současnosti zřejmě nelze spolehlivě zjistit jejich identitu. Dle přibližných odhadů se v areálu hřbitova nachází řádově ještě několik desítek (možná i stovek) neoznačených vojenských hrobů. Místní samospráva Follina ve spolupráci s Alpiny a za finančního přispění dalších sponzorů nechala na místě vybudovat centrální kryptu, která se stala základem památníku smíření mezi národy a přispívá k oslavě míru. V kruhu kolem krypty byly vztyčeny státní vlajky Itálie, Rakouska a dalších 10 zemí (včetně ČR), jako připomínka národů, z nichž pocházeli zde pohřbení vojáci.

ZÚ Řím odhaduje, na základě provedeného porovnání částečně dochovaných jmenných seznamů padlých, původně pohřbených ve Follina s údaji z dostupné literatury, věnované struktuře rakousko-uherských jednotek za 1. světové války, že přibližně 10% padlých vojáků, pohřbených na zdejším vojenském hřbitově bylo příslušníky rakousko-uherských jednotek, jejichž odvodní okresy (území, na kterém měli trvalé bydliště příslušníci těchto jednotek) se nacházely na současném území České republiky. Nejvíce zastoupen byl pěší pluk číslo 91 s odvodním okresem v Českých Budějovicích a v okolí (nejméně 11 hrobů).

V roce 2010 byla na základě iniciativy ZÚ Slovenska v Římě na tomto hřbitově odhalena pamětní deska věnovaná padlým slovenským vojákům.


Souřadnice: N45°57'19.87'' E12°7'19.6'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: PhDr. Ing. Jozef Špánik
Příprava dat: Ing. František Jedlička