Velký Bor (zaniklá obec)

Pomník Obětem 1. světové války

Autor: Jiří Porteš, 29.09.2018
Umístění: Velký Bor (zaniklá obec)
Nápis:
DEN HELDEN DES KRIEGES
1914 – 1918

FRISCH EDUARD, FRISCH JOSEF, GEBERT IGNAZ, GRAF IZIDOR, HAAS ALBAN, HASS JOHANN, HASS WENZEL, HASENKOPE JOHANN, HOFMANN ANTON, HOFMANN FRANZ, HOFMANN WOLFGANG,
JAOSCHIG WENZEL, JOACHIMSTHALER KARL, KIESLINGER JOSEF, OSWALD JOHANN, SCHMELLER WENZEL, SCHMID JULIUS, TREML FRANZ, TREML WILIBALD, WENDELBERGER ADOLF, ZELESNY FRANZ

DIE DANKBAR HEIMAT
1931
Poznámka:

Pomník obětem 1. světové války ve Velkém Boru (Grosshaid). Pomník je jediné, co s obce s 68 domy a 470 obyvateli (stav 1921) zůstalo.
Pomník byl navržen a postaven na popud učitele školy Wenzela. Myšlenka postavit pomník padlým 1. světové války vznikla kolem roku 1930. Černá žula na tělo pomníku byla dovezena z osady Hrádky (Prachatice), vážila 1,25 tuny Na pomník byla umístěna mramorová deska se jmény padlých a velký orel z bronzu. Stavba stála 2 200 Kč. Peníze byly získány ze sbírky a divadelních představení. Na stavbě pomníku bylo odpracováno mnoho dobrovolných hodin. Pozemek daroval a plot kolem pomníku zdarma postavil rolník Ludwig Löffelmann jako dík, že se jeho bratři Wenzel a Hermann vrátili z války zdrávi. Nakonec byl založen výbor k opatrování památníku, protože ho obec nepřevzala do péče. Opatřování příslušelo panu Haasovi (Haisl Hansl).
Vysvěcení a slavnost se za hojné účasti konala 31. května 1931. Slavnosti se zúčastnily delegace veteránů ze Srní a Prášil s vlajkami, hasiči z Prášil a Stodůlek. Hrála lidová hudba z Kašperských Hor. při polní mši zpíval pěvecký spolek pod vedením pana Schulhausera mši od Franze Schuberta.
(zdroj: CEVH MO)

Fotografie v příloze - informace z pamětní desky.


Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE3214-33608
Souřadnice: N49°6'8.98'' E13°25'50.3''
Pomník přidal: Jiří Porteš
Příprava dat: Aleš Zahradníček