>> Německo >> Dachau

Dachau

Pamětní deska Norbert Fabián Čapek

Autor: Vladimír Štrupl, 01.04.2017
Umístění: Dachau, pietní místnost s pamětními deskami obětem z různých zemí, umístěná v budově muzea bývalého nacistického koncentračního tábora Dachau
Nápis:
IN MEMORIAM
NORBERT FABIÁN ČAPEK
3 June 1870 Radomyšl - 30 October 1942 Dachau
Author Scholar Pastor
Founder Czechoslovak Unitarian Assocoiation
dedicated 1982 by
INTERNATIONAL ASSOCIATION FOR RELIGIOUS FREEDOM
(IARF)
Poznámka:

Český náboženský myslitel, představitel unitářství. Během první světové války se ve Spojených státech zúčastnil zápasu o vznik Československa.
Po návratu ze Spojených států amerických v roce 1921 vybudoval v Praze unitářské společenství pod názvem Svobodné bratrství, jež se později změnilo na Náboženskou společnost československých unitářů. V roce 1930 se stal prvním předsedou této náboženské společnosti. Pražská obec vyrostla do ve své době největší unitářské kongregace na světě, unitářství se tehdy stalo v Československu významným duchovním proudem. Jeho tragická smrt v nacistickém koncentračním táboře v Dachau byla těžkou ztrátou pro unitáře i pro Československo.
28. března 1941 byli Čapek a jeho 29letá dcera Zora zatčeni gestapem a vzati na Pankrác do vazby. Zora byla obviněna z poslouchání cizího rozhlasu a distribuci obsahu některých vysílání BBC; Čapek byl obviněn z poslouchání cizího rozhlasu a z „velezrady“. Jako „důkazy“ druhého obvinění byla citována některé jeho promluvy a veřejné projevy.
Poslouchání cizího rozhlasu bylo za Protektorátu hrdelním zločinem. Byly vedeny dva oddělené procesy, první v pankrácké věznici brzy po jejich zatčení; druhý proces byl odvoláním proti původnímu rozhodnutí v Drážďanech v dubnu 1942. Odvolání shledalo Čapka nevinným z velezrady, přičemž doporučilo aby mu byl vzhledem k vysokému věku započítán rok věznění před odvoláním do trestu.
Gestapo přes doporučení soudu poslalo Čapka na nucené práce do Německa. Jeho jméno se objevilo mezi vězni poslanými v transportu invalidů 12. října 1942 do hradu Hartheim nedaleko rakouského Lince, kde zemřel v plynové komoře.
Jeho sluncem prozářená, před-Holocaustová víra dávala naději tisícům krajanů během temnoty nacistické okupace v letech 1939-45. Díky své víře překonával vlastní utrpení s rovnováhou a hrdinstvím potvrzeném přeživšími vězni koncentračního tábora v Dachau, kteří jej tam znali.
Přestože byl vzrůstem malý, byl Čapek uznáván za jednoho z předních Českých řečníků. Napsal více než 90 hymnů, k nimž často komponoval i hudbu, některé z nich jsou nadále zpívány. Tři byly zahrnuty do nového zpěvníku amerických unitářů a univerzalistů vydaného v roce 1993. Květinová slavnost, ceremonie kterou vynalezl, se nyní slaví každým rokem ve většině kongregací Mezinárodní asociace unitářů a univerzalistů (ICUU). Jistě by jej potěšilo zjištění, že tento rituál bývá rovněž částí mezináboženských bohoslužeb při mezinárodních setkáních IARF.
(Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Norbert_Fabi%C3%A1n_%C4%8Capek)
Umístění desky vyznačeno na druhé fotografii červenou šipkou.


Souřadnice: N48°15'33.3'' E11°26'7.58'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Vladimír Štrupl

Pamětní deska Viliam a Andras Popik

Autor: Vladimír Štrupl, 01.04.2017
Umístění: Dachau, pietní místnost s pamětními deskami obětem z různých zemí, umístěná v budově muzea bývalého nacistického koncentračního tábora Dachau
Nápis:
VILIAM POPIK
1901-1945
ANDRAS POPIK
1927-1945
LEVICE SLOVAKIA
Poznámka:

umístění desky vyznačeno na druhé fotografii červenou šipkou


Souřadnice: N48°15'33.3'' E11°26'7.58'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Vladimír Štrupl