Rovensko pod Troskami

Pamětní deska Josef Kouřil

Autor: Ing. Milan Ostrovský, 12.09.2015
Umístění: Rovensko pod Troskami, náměstí Prof. Drahoňovského 1
Nápis:
STAROSTA MĚSTA
ROVENSKO POD TROSKAMI
JOSEF KOUŘIL
*14.3.1883 +30.4.1943
V OSUDNÝCH
LEDNOVÝCH DNECH
ROKU 1943
PŘISPĚL SVOU ODVAHOU
K ZÁCHRANĚ
NAŠEHO MĚSTA
Poznámka:

Vše začalo výsadkem paraskupiny Antimony na konci října 1942. Paraskupina Antimony měla především navázat zpřetrhané spojení mezi domácím odbojem a exilovou vládou v Londýně. Výsadek odletěl z Anglie v sobotu 24. října 1942 a ten den krátce po 23. hodině byli parašutisté vysazeni nedaleko Kopidlna. Skupinu tvořili: nadporučík František Závorka, četař Stanislav Srazil a svobodník Lubomír Jasínek. Úkolem skupiny bylo kontaktovat odbojové organizace v Čechách, předat jim vysílačky a obnovit přerušené spojení s Londýnem. Paravýsadek nebyl moc úspěšný, po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha byla situace v Čechách složitá, většina odbojových skupin byla pozatýkána, lidé se báli represe a násilí. Zatýkání mezi odbojáři na Novopacku a nelidsky kruté výslechy dovedly gestapo až k řídícímu učiteli Karlu Hlaváčkovi ve Veselé u Rovenska. Karla Hlaváčka gestapáci odvlekli do Jičína, kde mu vyhrožovali, že Rovensko čeká osud Lidic. Ten nakonec pod nátlakem uzavřel s německou tajnou policií písemnou dohodu. Pomůže k dopadení výsadkářů výměnou za životy obyvatel Rovenska. Dva příslušníci výsadku byli gestapem vypátráni v Rovensku, kde se skrývali v domku plavčíka Lukeše. Němci obklíčili domek plavčíka Lukeše na rovenské plovárně v noci na sobotu 16. ledna 1943. K parašutistům vyslali parlamentáře - starostu Kouřila a učitele Hlaváčka. Oba parašutisté se nejdříve chtěli prostřílet na svobodu a až na naléhání, že když se nevzdají, hrozí městu vyvraždění, se dobrovolně gestapu vzdali. Před tím ale rozkousli ampuli s jedem.
S tím se Němci nechtěli smířit, proto zorganizovali rychlý převoz parašutistů na náměstí, do ordinace zdejšího lékaře Kruse, po kterém chtěli, aby jim pomohl. To již ale nebylo možné, oba parašutisté zde zemřeli. Ve stejný den 16. ledna 1943 večer byl v Horní Kalné zatčen i třetí parašutista Stanislav Srazil, který byl koncem roku 1944 v Terezíně popraven.
Okupanti nařídili starostovi Kouřilovi vypracovat seznam šedesáti významných osobností Rovenska, které budou popraveny. Starosta to však odmítl s tím, že veškerou odpovědnost nese on sám, ať tedy popraví jen jeho… Z dodnes nevysvětlených souvislostí nakonec bylo Rovensko pod Troskami ušetřeno. O pár měsíců později 30. dubna 1943 v ranních hodinách umírá ve věku šedesáti let starosta města Josef Kouřil v důsledku srdeční slabosti, jež měla počátek v rozrušení v oněch lednových chvílích, v kterých se rozhodovalo o životech občanů jeho města.


Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE-5109-41919
Souřadnice: N50°32'6.79'' E15°15'36.25'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Ing. Milan Ostrovský

Pomník Obětem 2. světové války

Autor: Petr Švec, 27.08.2019
Umístění: Rovensko pod Troskami, Revoluční, pod kostelem Sv. Václava
Nápis:
OBĚTEM FAŠISMU A VÁLKY
ROVENSKO POD TROSKAMI
V. ŠANTROCH NOVINÁŘ
MJR. F. ZÁVORKA NPOR. L. JASÍNEK
PARAŠUTISTÉ
NPOR. KOMISAŘ I. K. NĚLIPOVIČ
SERŽ. Š.BOJAREVIČ VOJ. N. I. GOROCHOV
ST. SERŽ. A. A. NIKIFOROV V. BAKOVSKÝ
PHMR. K. BROD MANŽELÉ FLEISCHEROVI
Č. HOLUBEC L. KOŘÍNEK Š. STR. L. PATOČKA
ING. J. PŠENIČKA A. ŠIMEK V. TULACH

Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE5109-33168
Souřadnice: N50°32'27.4'' E15°15'35.69''
Pomník přidal: Petr Vacek