Lovčice

Pomník Obětem 1. světové války

Autor: Brigita Petrášová, 21.07.2020
Umístění: Lovčice, na návsi, u římskokatolické fary
Nápis:
PADLÝM HRDINŮM

Přední strana:
Proti své vůli
životy jsme dali,
svobodné vlasti
se nedočkali.

Pravá strana:
1914
Valenta Antonín, Pintera Petr, Konečný Antonín, Duroň František, Filla Vincenc
1915
Balát Antonín, Duroň Antonín, Jetelina Petr, Blatný Ondřej, Cibulka František, Poláček Karel, Seďa Antonín, Paletář František, Hroza Josef, Klima Antonín, Klima Augustýn

Zadní strana:
1916
Žižlavský František, Konečný Tomáš, Luža Antonín, Luža Pavel, Luža Josef, Zajdák František, Drozd Bohumil, Balát Josef,
1917
Drozd Karel, Blatný František, Zajdák Antonín, Cibulka Karel, Gardáš František, Vizdal Štěpán, Chmelař Matěj, Kobylka Mikuláš, Luža Jan v zajetí 1919

Levá strana:
1918
Bumba Jan, Duroň Matěj, Duroň Tomáš, Horňák František, Jetelina Petr, Konečný František a syn
1919 - 32
Konečný František, Gardáš Jan, Pintera Antonín, Zajdák Eduard, Seďa Vojtěch, Poláček František, Jetelina Štěpán, Konečný Karel, Němec Josef, Knapil Jakub

Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE-6210-13856
Souřadnice: N49°3'55.74'' E17°3'20.9''
Pomník přidal: Petr Válek

Pomník Obětem 2. světové války

Autor: Brigita Petrášová, 21.07.2020
Umístění: Lovčice, na návsi, u římskokatolické fary
Nápis:
1939 1945
My jsme dali život za svobodu
Vy ji udržte prací

JOSEF A ANNA MÜLLEROVI, JOSEF A JINDŘICH PINTEROVI, VÁCLAV BUMBA, BENEDIKT BLATNÝ, MICHAL GARDÁŠ, VÁCLAV JETELINA
SKLENÁŘ, KUBATÍKOVÁ, DUROŇ

Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE-6210-13857
Souřadnice: N49°3'55.74'' E17°3'20.9''
Pomník přidal: Petr Válek

Pomník Petr Jetelina

Autor: Brigita Petrášová, 21.07.2020
Umístění: Lovčice, u hlavní silnice v intravilánu obce
Nápis:
Kříž tento věnován
ku cti a chvále Boží
a upomínku na nezapomenutelného manžela
PETRA JETELINU,
který padl ve světové válce
8. března 1915 v Karpatech.
...oni své životy za vlast svou dali...
Poznámka:

Nápis je částečně nečitelný.

Jetelina Petr, voj. p. pl. 36. Nar. 1874 Velké Lovčice, Gaya, Morava, příslušnost táž. Úmrtí: 8/3 1915 Sekowa, Gorlice, Galicien. Pohřeb: 8/ 1915 Sekowa.
(zdroj: VUA)


Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE6210-37237
Souřadnice: N49°4'6.76'' E17°3'51.9''
Pomník přidal: Brigita Petrášová

Hrob vojáků Rumunské armády

Autor: Milan Zachodil, 10.07.2021
Umístění: Lovčice, hřbitov
Nápis:
ZA NAŠI SVOBODU
OBĚTOVALI ŽIVOTY

SOLD.
TRANDAFIR CTIN
INF. REG. 23.

SOLD.
ALEXE IVAN
INF. REG. 23.

29. 4.1945

Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE-6210-13858
Souřadnice: N49°3'48.89'' E17°3'15.41'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Petr Něnička, MILITARY MUZEUM GENERÁLA SERGĚJE JANA INGRA

Hrob Oskar Gardáš

Autor: Ivo Kozák, 04.04.2024
Umístění: Lovčice, hřbitov
Nápis:
OSKAR GARDÁŠ
PORUČÍK
*14.1.1928 + TRAGICKY 30.9.1951

VĚČNÁ TI PAMĚŤ, HRDINO VZDUCHU
Poznámka:

V knize "Stříbrný tryskáč MiG-15, Proudové začátky čs. letectva 1950 - 1957" od Libora Režňáka je na str. 72 popis nehody:
"Dvojice stíhačů S-199 odstartovala z letiště Plzeň a mířila k pohraničí. Vedoucí velitel 3. roje 2. letky 51. lsp por. Jiří Sládek, "číslo" držel nezkušený pilot 4. lsp por. Oskar Gardáš. ... Dvojice avií měla na čáře Kaplice - M. Lázně provést hlídkový let. Členitá oblačnost narůstala, vedoucí se v prostoru České Budějovice rozhodl k návratu. Točil doleva, ale por. O. Gardáš vlétl do mraků. Vedoucí se k němu vrátil a stoupáním nad oblačnost z nebezpečné situace vyváděl. Nad horní hranici oblaků ve výšce 1500m však vylétl sám. Neklidný por. O. Gardáš se ve skupině neudržel. Sklesal a podle výpovědi očitých svědků létal nízko nad zemí, až narazil do kopců v katastru obce Smědeč. Ve stroji ev. č. 520 zahynul. Třiatřicetiletý výtečně hodnocený O. Gardáš pocházel z Lovčic. Škoda ve výši 3 000 000 Kčs byla "snesena " na jeho hlavu. To, že neprošel výcvikem skupinové slétanosti za ztížených povětrnostních podmínek, ani skutečnost, že letěl ve skupině s příslušníkem úplně jiného útvaru nikomu ze zodpovědných funkcionářů nepřekážela. Zkušení piloti scházeli, ostraha neklidné státní hranice byla prvořadou prioritou, kde na uvedených "podružnostech" vůbec nezáleželo."


Souřadnice: N49°3'48.89'' E17°3'15.41''
Pomník přidal: Petr Kudláček

Kenotaf Benedikt Blatný a hrob Miroslav Blatný

Autor: Ivo Kozák, 04.04.2024
Umístění: Lovčice, hřbitov
Nápis:
Srdce národu
vlasti život
Poznámka:

Oba jsou na společné fotografii na pomníku, vlevo Benedikt a vpravo Miroslav.

Pilot F/Lt Benedikt Blatný DFM se narodil 21.3.1914, po okupaci odešel z protektorátu bojovat proti okupantům. Od dubna 1941 byl velitelem bombardéru Wellington u 311. perutě RAF, a létal na operační lety nad Německo a okupovaná území. Dne 11.5.1941 se vracel z náletu na Hamburg těžce zraněný, s rozstříleným letadlem a zraněnou posádkou. Při zpáteční cestě byli navíc napadeni nočním stíhačem. Druhý pilot Adolf Musálek dovedl letoun zpět na základnu a přistál bez podvozku. Sgt. Benedikt Blatný byl poté vyznamenán britským řádem DFM. Od prosince 1941 do ledna 1942 sloužil u 138. perutě, a potom byl převelen zpět k 311. Zahynul jako příslušník 32. pokračovací pilotní letecké školy (32 SFTS) při srážce dvou letadel Anson u Moose Jaw v Kanadě dne 8.7.1943. V druhém letounu zahynul LAC Svatopluk Malý. Oba jsou pohřbeni na hřbitově Rosedale v Moose Jaw v Kanadě. (zdroj: kniha Petra Radosty NOCI NAD NĚMECKEM; https://fcafa.wordpress.com/2011/10/04/not-forgotten-canada/)

Pilot des. Miroslav Blatný se narodil asi v roce 1913 a zahynul 18.11.1936 ve věku 23 let při srážce letadel nad Dobrochovem. Spolu s ním zahynul pozorovatel ppor. dělostřelectva v zál. Jan Steyer, v druhém letadle pak pilot npor. Robert Santholzer a pozorovatel ppor. dělostřelectva v zál. Miroslav Nálevka. Zde uvedená jména a hodnosti jsou dle Věstníku MNO - část osobní. V novinách jsou chyby.

V novinách Pozor vyšel 19.11.1936 o nehodě tento článek :
Srážka dvou letadel u Prostějova
Z Prostějova 18.11. Dnes ráno krátce po 9. hodině startovala na vojenském letišti dvě letadla, která se účastnila cvičení spolupráce letectva s dělostřelectvem. V prvním letadle byl pilot nadporučík Robert Santholzer z Luže u Chrudimě, jako pozorovatel nadporučík dělostřelectva Miroslav Nálevka. V druhém letadle byli desátník pilot Miroslav Blatný a pozorovatel poručík dělostřelectva Jan Steir. K 10. hod. dostala se letadla nad obec Dobrochov, kde z dosud nezjištěné příčiny při cvičném náletu v protisměrech zavadila křídly o sebe a zřítila se. Jedno spadlo do zahrady nedaleko obytného stavení. Pilot desátník Blatný měl tolik duchapřítomnosti, když viděl, že katastrofa je neodvratná, že uzavřel přívod benzínu, takže nedošlo k výbuchu. Podporučík Steir chtěl použít v poslední chvíli padáku, ale skočil pravděpodobně pozdě. Utrpěl při dopadu četná zranění, jimž zakrátko nato podlehl. Druhé letadlo, které se nepodařilo pilotovi Santholzerovi vyrovnati, zřítilo se do ornice asi 800 metrů jihozápadně od Dobrochova a zřítilo se. Také nadporučík Santholzer v poslední chvíli uzavřel přívod benzínu. Posádky obou zřítivších se letadel jsou mrtvy. Na místo neštěstí se dostavila vojenská technická komise, která vyšetřuje jeho příčinu. Je zjištěno, že viditelnost byla značně špatná. Mrtvoly tragicky zahynulých čtyř letců byly odvezeny do márnice městského hřbitova v Prostějově.

V Moravských novinách vyšel ve čtvrtek 19.11.1936 o nehodě tento článek :
Bratrská letadla si připravila zkázu
Hrozné neštěstí u Prostějova. - Čtyři letci zahynuli.
Prostějov 19. listopadu. Prostějovský kraj byl ve středu ráno nemálo vzrušen leteckou tragédií, která se odehrála nad obcí Dobrochovem, jižně od Prostějova. Po 9. hodině startovala na vojenském leteckém učilišti dvě letadla, která se měla účastnit cvičení spolupráce letectva s pěchotou a dělostřelectvem. Byla hustá mlha, která dovolovala jen velmi omezený výhled. Nad obcí Dobrochovem letěla letadla proti sobě a zavadila o sebe křídly. Následek srážky byl hrůzný: jeden letoun řítil se po ní nezadržitelně k zemi. Pozorovatel chtěl se zachránit padákem, ale letadlo bylo tak nízko, že dopadl na zem jen tři metry od letadla s neotevřeným padákem a zabil se. Letadlo pohřbilo v troskách i pilota. Pilot druhého letadla snažil se vyrovnat stroj a nouzově přistát. Ale konstrukce letadla byla již zle poškozena. Náhle se utrhla obě křídla, z nichž jedno spadlo na pole, druhé do zahrady rolníka Langra. Trup zaryl se do zahrady rolníka Krpce, asi 800m jihozápadně od Dobrochova. V troskách byl rozdrcen pilot. Pozorovatel letadla chtěl se zachránit padákem, ale ten se již nemohl otevřít. Pozorovatel spadl těsně vedle stohu a zranil se tak těžce, že za převozu do nemocnice skonal. První letadlo bylo obsazeno posádkou nadporučíkem pilotem R. Santholzerem a pozorovatelem poručíkem dělostřel. M. Nálevkou. V druhém letadle byli pilot desátník M. Blatný a pozorovatel podporučík dělostřelectva Jan Steier. Mrtvoly tragicky zahynulých letců byly dopraveny do márnice městského hřbitova v Prostějově. Je zjištěno, že jak pilot desátník Blatný, tak nadporučík Santholzer uzavřeli přívod benzínu hned, jak tušili neodvratnost katastrofy. Na místo neštěstí dostavila se vojenská technická komise, která především zjistila velmi špatnou viditelnost. A to asi bylo příčinou této katastrofy, jež si vyžádala čtyři životy hrdinských účastníků naší branné moci.

V Moravských novinách vyšel 20.11.1936 o Miroslavu Blatném tento článek i s jeho fotografií:
Jak jsme již v Moravských novinách ve čtvrtek přinesli zprávu, došlo u Dobrochova u Prostějova k leteckému neštěstí, které si vyžádalo za oběť čtyři životy našich hrdinných letců. Při vojenském leteckém cvičení letců s pěchotou se srazila dvě letadla a zřítila se. Jedno letadlo bylo pilotováno polním pilotem letcem desátníkem 23-letým Miroslavem Blatným z Lovčic u Ždánic, který se snažil ještě po srážce zachránit letadlo i sebe, když letadlu bylo uraženo křídlo. Bohužel, nepodařil se letci manévr a letadlo se zřítilo, v jehož troskách zahynul také letec Miroslav Blatný, jehož obrázek přinášíme.


Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE-6210-13859
Souřadnice: N49°3'48.89'' E17°3'15.41''
Pomník přidal: Petr Něnička, MILITARY MUZEUM GENERÁLA SERGĚJE JANA INGRA
Doplnění informací: Petr Kudláček

Kenotaf Václav Kostiha

Autor: Milan Zachodil, 10.07.2021
Umístění: Lovčice, Lovčice, hřbitov
Nápis:
P. VÁCLAV KOSTIHA
FARÁŘ
NAR. 26. 7. 1900
POPRAVEN 1. 7. 1942

PO TĚŽKÉM BOJI
DEJ MU BOŽE VĚČNÝ MÍR
Poznámka:

Římskokatolický kněz, který v květnu 1942 na faře ve Ždánicích na Hodonínsku poskytl pomoc veliteli paradesantní skupiny Zinc Oldřichu Pechalovi a jeho příbuznému Cyrilu Žižlavskému.
21. 6. 1942 byl zatčen gestapem a 1. 7. téhož roku popraven v Kounicových kolejích v Brně.
(zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_Kostiha )


Souřadnice: N49°4'1.19'' E17°3'16.02'' (střed hřbitova)
Pomník přidal: Milan Zachodil

Kenotaf Benedikt Blatný

Autor: Ivo Kozák, 04.04.2024
Umístění: Lovčice, hřbitov
Nápis:
BENEDIKT BLATNÝ
nadpor. letectva v záloze
*21.3.1914 + 8.7.1943
Poznámka:

Pilot F/Lt Benedikt Blatný DFM se narodil 21.3.1914, po okupaci odešel z protektorátu bojovat proti okupantům. Od dubna 1941 byl velitelem bombardéru Wellington u 311. perutě RAF, a létal na operační lety nad Německo a okupovaná území. Dne 11.5.1941 se vracel z náletu na Hamburg těžce zraněný, s rozstříleným letadlem a zraněnou posádkou. Při zpáteční cestě byli navíc napadeni nočním stíhačem. Druhý pilot Adolf Musálek dovedl letoun zpět na základnu a přistál bez podvozku. Sgt. Benedikt Blatný byl poté vyznamenán britským řádem DFM. Od prosince 1941 do ledna 1942 sloužil u 138. perutě, a potom byl převelen zpět k 311. Zahynul jako příslušník 32. pokračovací pilotní letecké školy (32 SFTS) při srážce dvou letadel Anson u Moose Jaw v Kanadě dne 8.7.1943. V druhém letounu zahynul LAC Svatopluk Malý. Oba jsou pohřbeni na hřbitově Rosedale v Moose Jaw v Kanadě.
(zdroj: kniha Petra Radosty NOCI NAD NĚMECKEM; https://fcafa.wordpress.com/2011/10/04/not-forgotten-canada/)

BLATNÝ Benedikt DFM, F/Lt, 787448 (118740) , 32 SFTS, čet. abs./R/plk., * 21/03/14, Lovčice /Hodonín/, Pilot, † 08/07/43.
(zdroj: Seznam příslušníků československého letectva v RAF)


Souřadnice: N49°3'48.89'' E17°3'15.41''
Pomník přidal: Ivo Kozák
Doplnění informací: Ing. František Jedlička