Křesetice

Hrob Josef Snížek

Autor: www.vets.cz, archiv, 05.12.2022
Umístění: Křesetice, hřbitov
Nápis:
není znám
[Josef Snížek]
Poznámka:

Pilot kpt. Josef Snížek od LP4 zemřel 3.5.1937 při letecké nehodě u obce Podůlšany v okr. Pardubice. Při nočním letu došlo k požáru motoru letadla, pokus o záchranu s padákem se mu nepodařil. Další o jeho nehodě na stránkách Wikipedie; v článku Letecké nehody vojenských strojů České a Československé republiky. https://cs.wikipedia.org/wiki/Leteck%C3%A9_nehody_vojensk%C3%BDch_stroj%C5%AF_%C4%8Cesk%C3%A9_a_%C4%8Ceskoslovensk%C3%A9_republiky

V knize v knize Zbyňka Čeřovského Katastrofy československého vojenského letectva 1918 – 1990, díl 1., vydání 2017, str. 89 je psáno: 3. květen přinesl nezaslouženou smrt zkušenému letci Leteckého pluku 4 (Hradec Králové), kapitánu letectva, polnímu pilotovi letci Josefu Snížkovi. Se svým pozorovatelem četařem v další službě Františkem Hofmanem měl za úkol spolupráci se světlomety I/15 dělostřeleckého oddílu. Oba letěli v letounu Š-16.41, když v 21.10 hodin došlo u motoru letounu k utržení ojnice klikového hřídele u zadního válce. Ta prorazila blok motoru a následkem toho došlo k požáru letounu. Pilot se snažil střemhlavým letem požár uhasit, pozorovatel četař Hofman z letounu vyskočil a zachránil se pomocí padáku. Požár zachvátil celý letoun a pilot pravděpodobně před pádem na zem z letounu vyskočil, těžce se zranil a na následky zranění zemřel. Oba patřili ke cvičné letce LP4. Katastrofa se stala u obce Podůlšany.
V kronice LP4 (ke čtení ve VHA Praha) je psáno: Dne 3. května zemřel při výkonu letecké služby kpt. let. Josef Snížek u Podůlšan. Při spolupráci se světlomety s letounem prorazila ojnice motorovou skříň a letoun počal hořet. Posádka se rozhodla k seskoku padákem. Četař Hofman hladce přistál, kpt. Snížek byl nalezen mrtev s neodjištěným padákem. Vojenský pohřeb byl v kasárnách let. pluku 4 v Hradci Králové. Vlastní pohřeb konal se v Chrástu u Kutné Hory, kterého se zúčastnila delegace pluku.

Chrást nemá hřbitov, ale je součástí obce Křesetice, která hřbitov má. A na tom hřbitově je i nějaký hrob rodiny Snížkovy, ale jméno Josefa Snížka na žádném náhrobku není. Obecní úřad Křesetice na dotazy neodpovídá. Pokud někdo ví, kde se hrob Josefa Snížka nachází (nebo zda byl už zrušen), ať sem prosím informaci doplní, nebo sám hrob vloží na stránky Spolku pro vojenská pietní místa.


Centrální evidence válečných hrobů: není evidován
Souřadnice: N49°54'25.49'' E15°15'46.04'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Petr Kudláček