Dolní Benešov

Pamětní deska Petr Michajlovič Kondrašov

Autor: Michal Lukášek, 09.06.2007
Umístění: Dolní Benešov, na budově letiště
Nápis:
PAMÁTCE

PETRA
MICHAJLOVIČE
KONDRAŠOVA
LETIŠTĚ ZÁBŘEH U OPAVY
30.III.1980
Poznámka:

Někdy ke konci 70 tých let nalezl bagrista při melioračních pracích na poli nedaleko obce Bohuslavice lidské kosti. Zvláštní bylo, že na lebce byla přiškvařena palubní sluchátka. Začalo pátrání a bylo úspěšné. Bagr narazil na zbytky sovětského šturmoviku. V jeho zdemolované kabině byly ostatky pilota bez hlavy, kterou mu asi usekla bortící se kabina při dopadu stroje. Pilot měl v náprsní kapse malou celtovou sumku. Nalezly se v ní dobře čitelné dokumenty – kandidátský průkaz strany a spořitelní knížka, na kterou si pilot nechával posílat žold. V osobních dokladech měl ještě neodeslaný dopis. Cituji: „Mojí drazí, maminko, Nusjo, Vito, dosud jsem živ a zdráv. Posílám Vám přání všeho nejlepšího, dnes jsem od Vás dostal hned 3 dopisy najednou, za které Vám děkuji. Chcete, abych Vám napsal kdo je Tana, před válkou byla učitelka, teď je u letectva jako palubní mechanik. Je to milá dívka a jistě Vám napíše o sobě všechno sama. Když přežiji, čekejte nás doma oba. Na shledanou, pozdrav od Tanušky. Srdečně Vás líbá Petr Kondrašov.“
A začalo pátrání v archivech. Vyšlo najevo, že zarytý stroj v poli je IL 2 od 948. bitevního let. pluku 3.bitevního let. sboru. Pilot- por. PETR MICHAJLOVIČ KONDRAŠOV; střelec-mladší seržant ALEXEJ IVANOVIČ VANUŠIN.
Jak jsem zjistil, jejich IL 2 byl napaden v Polsku 8 FW 190; tihle nešťastníci doletěli a zřítili se u Bohuslavic, kde mají pomník. Oba piloti jsou pohřbeni na ruském válečném hřbitově v Hlučíně. Padli 30.3.1945.
(zdroj http://www.vojna.net/portal/viewtopic.php?t=264&postdays=0&postorder=asc&start=15)


Souřadnice: N49°55'46.89'' E18°4'47.39''
Pomník přidal: Michal Lukášek
Doplnění informací: Ing. František Jedlička
Příprava dat: Martin Brynych