Kanice

Pomník Obětem 1. světové války

Autor: Pavel Kodytek, 20.08.2009
Umístění: Kanice, před obecním úřadem
Nápis:
NÁRODA TVÉHO
JUNÁCKÝ KVĚT
V CIZÁCKÝCH SLUŽBÁCH
POTUPNĚ MŘEL

BLATNÝ FRANT.
HRAZDÍRA FRANT
KALOUSEK ROB.
KARTOUS JAN
KOČÍ KAREL

KŘENEK FRANT.
KŘIČKA FRANT.
MARVÁNEK FRANT.
ŠVEHLA VÁCLAV
VEIS JAN
Poznámka:

V Kanicích proti odbočce na Babice v pravém úhlu doprava od průchozí ulice vede ulička k lesu. U lesa najdeme kamennou sochu lva. Socha lva pochází z původního památníku TGM obětem 1. světové války. Pomník (z pískovce) byl původně v Kanicích na návsi a byl v době 2. světové války rozebrán a po částech rozvezen po obci. Busta TGM byla v r. 1993 objevena při výkopech kanalizace u budovy bývalé školy (když byla přestavována na současný obecní úřad). Ti dva, kteří bustu zakopali si umístění "vzali do hrobu". Až po nálezu v r. 1993 si některé důchodkyně vzpomněly, že stávala před okny školy a že jí lezli kluci na ramena, aby se podívali, jak děvčata ve škole cvičí. Bustu nalezli na stavbě pracující Ukrajinci a vyděsili tehdejší sekretářku OÚ tím, že řekli "my vykopáli čelavěka" - domnívala se, že našli mrtvolu. Po té ještě řekli k ulomené hlavě "my dúmali, što éto Lénin". Lev byl podle pamětníků za 2. světové války převezen na desce a pomocí válečků na místo Chocholky na kraj obecního lesa. Říká se zde "pískovna u lva„(Loc: 49°15´38.554“ N, 16°42´46.495“ E). Ostatní části pomníku byly nalezeny zabudované v tarasu u nynějšího zdravotního střediska a to v r. 1994, kdy zde prováděli přestavbu objektu na zdravotní středisko.
Následně Ing. Kalivoda zkoordinoval práce na obnově památníku, který nyní stojí před budovou OÚ. Restauratérské práce na bustě provedl pan Václav Holoubek z Babic n. Sv. (akademický malíř, zabývající se restaurováním památek, obrazů a maleb). Lev se projel do Omic, kde po posouzení zvětrání povrchu a z důvodu poškození - zlomený v půli byl označen za takřka neopravitelný a student sochařství podle něj vytesal lva nového. Tento student také zkompletoval a doplnil sokl i s novým lvem a sloup pomníku pod bustou na novém místě u OÚ. Starý lev byl vrácen na Chocholky. Později starosta obce ještě objevil na půdě nynějšího OÚ kamenné desky s vytesanými jmény padlých za 1. sv. války. Na deskách jsou jména. Na umístění těchto desek na památník ještě nezbyl čas. K výročí vzniku Československa jsou zde pořádány vzpomínkové večery a v posledních dvou letech se odtud vyráží v sobotu před výročím na kopec nad Kanice, na Bukovou, kde s hasiči pořádáme pálení Masarykovy vatry. Jdou sem děti s lampióny (vloni cca 80 dětí + rodiče). Zahraje hymna a při hoření vatry poskytují hasiči všem přítomným občerstvení - beseduje se. Na původním místě památníku na návsi byly kdysi vysazeny dvě lípy - Masarykova a Wilsonova. Ta Wilsonova roste dodnes po přesazení před nynějším OÚ u autobusové zastávky. (autor snímku)


Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE-6216-28476
Souřadnice: N49°15'49.36'' E16°42'52.27'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Pavel Kodytek

Pamětní deska František Polák

Autor: Pavel Kodytek, 20.08.2009
Umístění: Kanice, na domku v uličce vedoucí z návsi za pamětním křížkem Šebely
Nápis:
FRANTIŠEK POLÁK
8. XI. 1922 - 16. IV. 1945
PADL V PARTYZÁNSKÉM BOJI
PROTI OKUPANTŮM
Poznámka:

Pochován na veřejném pohřebišti v Řícmanicích, partyzán, spolupracovník sovětské zpravodajské skupiny kpt. Žukova, zemřel po těžkém zranění v boji u samoty Lhotky. (zdroj databáze CEVH MO ČR)


Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE-6216-28474
Souřadnice: N49°15'49.36'' E16°42'52.27'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Pavel Kodytek
Doplnění informací: Ing. František Jedlička