Litomyšl

Pomník František Josef z Valdštejna a Vartemberka

Autor: Petr Palla, 22.06.2021
Umístění: Litomyšl, Jiráskova 93, v rohu zámeckého parku
Nápis:
MEMORIAE.FRANCISCI.DE.PAULA.COMITIS.DE.WALDSTEIN.WARTEMBERG.
PRAEFECTI.ORD.EQUEST.S.IOANNIS.AB.HIEROSOLYMA.AC.SUBCENTURIONIS.
SECUNDI.IN.LEGIONE.LIN.AVSTRIACA.PEDESTRI.XXXIV.QUI.ADOLESCENS.
PRO.PRINCIPE.ET.PATRIA.IN.PRAELIO.AD.URBEM.ITALIEA.SALO.IV.
NONAR.AUG.AN.MDCCXCVI.FORTIS.DIMICAVIT.PERCVSSUS.HIC.LETHALI.
PLUMBO.HOSTIS.IV.NONAR.SEPTEMB.EIUSDEM.ANNI.INPERTERRITO.
ANIMO.ANNO.AETATIS.XIX.SUPREMUM.DIEM.OBIIT.CORPUS.TUMULO.
HAEREDITARIO.COMITUM.DE.TRACAGNI.IN.EADEM.VRBE.MANDATUM.

FRATER.FRATRI.
Ao: MDCCCVIII
Poznámka:

pomník s plastikou lva nechal vytvořit v roce 1808 majitel litomyšlského panství hrabě Jiří Josef z Valdštejna-Vartemberka k uctění památky svého bratra Františka z Valdštejna-Vartemberka, Napoleonských válek se zúčastnil i sám zhotovitel hrabě Jiří Josef z Valdštejna-Vartemberka a roku 1814 dosáhl hodnosti generála rakouské císařské armády. František Josef z Valdštejna a Vartemberka, Lieutenant, nar. 1776, padl v boji dne 02.09.1796 ve věku 19 let během napoleonských válek u italského města Salo, bojoval jako příslušník rakouské (resp. rakousko-lotrinské) armády.
(zdroj informací: https://evidencevh.army.cz )


Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE5307-39558
Souřadnice: N49°52'29.32'' E16°18'44.96''
Pomník přidal: Petr Palla

Pamětní deska František Ambrož Stříteský

Autor: David Kosina, 21.06.2018
Umístění: Litomyšl, Jiráskova, Piaristická kolej
Nápis:
P. FRANTIŠEK AMBROŽ STŘÍTESKÝ
9.12.1912 16.12.1989

NA PAMĚŤ VZÁCNÉHO ČLOVĚKA, KTERÝ BYL
POSLEDNÍM REKTOREM PIARISTICKÉ KOLEJE
V LITOMYŠLI. V INSCENOVANÉM PROCESU
V ROCE 1950 BYL SPOLU S 23 OBVINĚNÝMI,
PŘEVÁŽNĚ STUDENTY, ODSOUZEN NA 25 LET
VĚZENÍ, KDE STRÁVIL 10 LET.
Poznámka:

František Ambrož Stříteský
*9.12.1912 - Horní Újezd, †16.12.1989 - Litomyšl

Byl český katolický klerik a teolog, poslední rektor piaristické koleje v Litomyšli. Dne 1. dubna 1950 byl zatčen Stb, odvezen do Pardubic a po podpisu zatýkací listiny převezen do Chrudimi. Ve dnech 9. až 11. října se před Státním soudem v litomyšlském Smetanově domě konal vykonstruovaný proces se skupinou Stříteský a spol., kterou tehdejší tisk označil za „teroristickou skupinu Ata ve službách Vatikánu“. Cílem bylo rozvrácení skautské organizace poukazem na jejich údajné rozkazy z Vatikánu. Během procesu se nahlas předčítaly petice požadující příkladné potrestání obviněných a zfanatizovaná veřejnost hrubě urážela obviněné. Celkem 24 lidí, studentů reálného gymnázia v Litomyšli, vysokoškoláků a průmyslováků, bylo odsouzeno za údajnou odbojovou činnost k celkem 220 letům vězení. Nejmladšímu obviněnému bylo teprve 16 let. Většině odsouzených byl zkonfiskován majetek a jejich občanská práva byla na několik let odebrána. Vedení gymnázia vyloučilo obviněné studenty ze všech vysokých škol a znemožnilo jim tak dokončit formální vzdělání.
Stříteský si měl odsedět 25 let, ve vězení nakonec strávil celkem 10 let a 2 měsíce, z toho rok a půl v naprosté izolaci. Internován byl postupně v Chrudimi, v Písku, na Borech, v Pardubicích, na Pankráci, v Kartouzích, na Mírově, v Pardubicích, ve Tmavém dole u Rtyně, v Pardubicích, v Ruzyni, v Olomouci a na Mírově. Propuštěn byl na amnestii prezidenta Novotného v roce 1960.
Po propuštění pracoval jako zahradník. Jelikož ovládal několik světových jazyků, překládal pro vedení podniku odbornou literaturu. V letech 1968 až 1972 působil jako dokumentační pracovník Výzkumného a vývojového ústavu technického skla v Praze. V roce 1969 byl jmenován provinciálem českomoravské provincie, kterým zůstal až do smrti. Po ukončení pracovního poměru odešel do penze a téhož roku byl jmenován osobním tajemníkem kapitulního vikáře královéhradecké diecéze.
(zdroj: Wikipedie)


Souřadnice: N49°52'23.45'' E16°18'40.93'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: David Kosina