Mnichovo Hradiště

Urna Karel Kouba

Autor: vets, 19.05.2021
Umístění: Mnichovo Hradiště
Nápis:
není znám
Poznámka:

Letecký pozorovatel npor. Karel Kouba od LP3 zemřel při letecké nehodě na střelnici u obce Hlboké pri Senici na Slovensku. Spolu s ním zemřel i pilot Jaroslav Buršík. Příčinou nehody byla porucha motoru a havárie při nouzovém přistání.
Další o jejich nehodě na stránkách Wikipedie; v článku Letecké nehody vojenských strojů České a Československé republiky: https://cs.wikipedia.org/wiki/Leteck%C3%A9_nehody_vojensk%C3%BDch_stroj%C5%AF_%C4%8Cesk%C3%A9_a_%C4%8Ceskoslovensk%C3%A9_republiky

Karel Kouba se narodil roku 1904 v Brně. Byl ženatý, jeho manželka se jmenovala Věra, rozená Lencová, nar. 1907, z Mnichova Hradiště. Ostatky Karla Kouby byla zpopelněny v krematoriu v Brně, urna s jeho popelem byla předána otci manželky, Františku Lencovi (správci silnic a pozdějšímu konzervátorovi muzea v Mnichově Hradišti), místo uložení urny však v dokumentu z Okresního úřadu v Mnichově Hradišti vyplněno není.
Pokud někdo ví, kde se jeho urna či urnové místo nachází (nebo zda bylo už zrušeno), ať sem prosím informaci doplní, nebo sám místo vloží na stránky Spolku pro vojenská pietní místa.
Zpracováno dle dokladů uložených v Archívu Města Brna (nemohou být přiloženy z důvodu ochrany autorských práv), další informace byly doplněny ve spolupráci se Správou hřbitova Mnichovo Hradiště, a s Městským muzeem Mnichovo Hradiště.


Centrální evidence válečných hrobů: není evidován
Souřadnice: N50°31'22.98'' E14°58'27.59'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Petr Kudláček