Dobřany

Pomník Obětem válek

Autor: Ing. Jaroslav Stojan, 01.05.2015
Umístění: Dobřany, náměstí T. G. Masaryka, pod věží zvonice kostela svatého Mikuláše
Nápis:
OBĚTEM VÁLEK NA PAMÁTKU PRVNÍCH PADLÝCH SPOJENECKÝCH LETCŮ NA ÚZEMÍ ČESKOSLOVENSKA 17.4.1943
Poznámka:

(text na informační desce)
Každá válka způsobuje útrapy a zanechává za sebou zkázu, nářek a pláč. Dobřany byly očitým svědkem řady válek, při některých z nich trpěly mimořádně. Je pozoruhodné, kolika národností se zdejší události dotkly.V roce 1620 proteklo mnoho krve a shořela řada budov včetně dvou kostelů, radnice a městského archivu poté, co město přepadl oddíl císařské chorvatské jízdy. Další ničivý požár způsobila roku 1632 Valdštejnova vojska, roku 1645 vyplenil město švédský generál Tostenson. Není divu, že ještě patnáct let po třicetileté válce zde bylo dvacet pustých domů. Napoleonské války přivedly do města ruské oddíly. Vyčerpaní vojáci tu zimovali na cestě zpět domů a někteří zde zemřeli. Měšťané na jejich památku vystavěli pomník, který byl později zničen. Stejně dopadla i připomínka obětí první války, která získala přízvisko světová. Podobnou katastrofou jako v polovině 17. století zažilo město za druhé světové války. Dobřany se staly součástí Třetí říše, na jejich území vznikl tábor pro francouzské zajatce. Nejtragičtější novodobou událostí byl nálet 17.4.1943. Zničeny či poškozeny byly tři čtvrtiny ze 746 domů, zahynulo až 400 lidí a událost se nechvalně zapsala do historie tím, že zde padli první spojenečtí vojáci na území Československa. Pět Britů a dva Kanaďané položili život za naši svobodu. Byli to poručík F. C. Milton, nadporučík N. M. McLellan, kapitán W. B. Wells, rotný J. Rodgers, četař M. Kleinhorn. Jak už to za války bývá, stalo se to při operaci, která se z vojenského hlediska nepovedla. Patří jim náš vděk.
Zdaleka viditelným mementem této události je tato zvonice, kterou zakrývalo až do roku 2000 provizorní zastřešení. Za místo vhodné pro pomník obětem všech válek bylo z toho důvodu vybráno právě úpatí věže. Sochař Václav Fiala mu dal podobu slzy uroněné tímto němým svědkem válečných katastrof.
Město Dobřany z vděčnosti za 70 let života v míru a z úcty ke všem obětem válek dne 1. května 2015.
Co války provází …
co po válkách zůstává …
jsou pouze slzy.
(stejný text v angličtině, francouzštině, ruštině a němčině je ze snímků nečitelný)

Město na jižním Plzeňsku si v roce 1943 spletli spojenečtí navigátoři s plzeňskou Škodovkou. Omyl nepřežily stovky lidí, až doteď ale tuto událost nic nepřipomínalo. Na náměstí býval léta základní kámen památníku obětem druhé světové války. Při rekonstrukci prostoru ho město nechalo odstranit. „Znamená to také konečně, že vzdáme hold prvním letcům, kteří padli na území bývalého Československa a bylo to zrovna tady v Dobřanech při náletu 17. dubna 1943," doplnil dobřanský starosta Martin Sobotka. Dobřany po letech splatily dluh obětem druhé světové války. Netradiční pomník nazvaný Slza války najdou lidé pod věží zvonice kostela svatého Mikuláše na náměstí T. G. Masaryka. Při nepodařeném náletu na plzeňskou Škodovku zahynuly dvě stovky místních a prachem lehlo více než pět set budov včetně ústavu pro duševně choré. Více než tisíc lidí tak přišlo o střechu nad hlavou.
(zdroj http://www.rozhlas.cz/plzen/zpravodajstvi/_zprava/tritunova-zulova-slza-pripomina-v-dobranech-obeti-valky--1486123 )


Souřadnice: N49°39'18.65'' E13°17'29.44'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Ing. Jaroslav Stojan
Příprava dat: Ing. František Jedlička

Pamětní deska Norbert Ormai

Autor: Marek Lanzendorf, 19.07.2018
Umístění: Dobřany, náměstí T. G. Masaryka 112, na budově
Nápis:
V TOMTO DOMĚ SE NARODIL ROKU 1813
NORBERT (AUFFENBERG) ORMAI, PLUKOVNÍK
MAĎARSKÉ REVOLUCE A BOJE ZA SVOBODU
1848 – 49, KTERÝ ZAHYNUL MUČEDNICKOU SMRTÍ.

UMÍSTILO VELVYSLANECTVÍ MAĎARSKA V PRAZE V ROCE 2018.

EBBEN A HÁZBAN SZÜLETETT 1813 – BAN
ORMAI (AUFFENBERG) NORBERT, AZ 1848 – 49 – ES
MAGYAR FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC
MÁRTÍR EZREDESE.

ÁLLÍTTATTA MAGYARORSZÁG NAGYKÖVETSÉGE 2018 – BAN

IN THIS HOUSE WAS BORN IN 1813,
NORBERT ORMAI (AUFFENBERG), WHO SERVED
AS COLONEL IN THE HUNGARIAN ARMY DURING
THE 1848 – 49 REVOLUTION AND FREEDOM FIGHT
AND SUFFERED MARTYRDOM.

ERECTED BY THE EMBASSY OF HUNGARY IN PRAGUE. 2018
Poznámka:

Deska byla odhalena 10. 3. 2018. viz i: https://cs.wikipedia.org/wiki/Norbert_Ormai_(Auffenberg)


Souřadnice: N49°39'18.65'' E13°17'29.44'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Marek Lanzendorf