Horšice

Pomník Josef Šlajs

Autor: Martin Milichovský, 26.02.2014
Umístění: Horšice, pod vrcholem kopce Nevěrná, 1500 m východně obce
Nápis:
V TOMTO MÍSTĚ BYL
20. KVĚTNA 1945
ZASTŘELEN NĚMECKÝM
NACISTICKÝM VOJÁKEM
ŠTÁBNÍ STRÁŽMISTR
JOSEF ŠLAJS
ČEST JEHO PAMÁTCE!
Poznámka:

Pomník četnickému strážmistrovi Josefu Šlajsovi v Nevěrné byl vztyčen Tělovýchovnou jednotou Sokol Horšice dne 26. srpna 1945 v lese Nevěrná nad Újezdem, kde byl dne 19. května 1945 těžce postřelen při hledání německých
vojáků, kteří tudy procházeli "na západ" po skončení války. Zraněním podlehl a zemřel dne 20. května 1945. Pohřben
je v Chudenicích, kde žila jeho rodina. U příležitosti výročí úmrtí této oběti II. světové války se konají turistické vzpomínkové akce zv. Šlajsova pětapadesátka jako cyklistický výlet na 50 km a položení květin u památníčku v lese Nevěrná i na hrobě v Chudenicích.
http://www.obec-horsice.cz
Z rozbité a poražené nacistické armády ustupující před rudou armádou potulovaly a skrývaly se v našich lesích tlupy, které záškodnicky zde střelbou znepokojovaly občanstvo. V lese na Nevěrné skrývala se tlupa šesti nacistů v plné výzbroji. Naši četníci ze stanice v Horšicích spolu s některými občany – střelci z Horšic a z naší obce podnikli proti této tlupě na Boží hod svatodušní den 20. 5. vyčišťovací honičku. Při přestřelce, kterou zahájili ukrytí tam nacisté, byl samopalem smrtelně zraněn strážmistr Josef Šlais, který svému zranění podlehl. Také jeden nacista byl při přestřelce zraněn, ostatní však se stáhli do lesních porostů. Na důkladné vyčištění lesa, byli pak zavolání naši čsl. vojáci z Anglické brigády, kteří byli právě ubytováni v Měčíně. S Čechoslováky přijeli také Američané. Celý les v Nevěrné pak obklíčili, prostřelovali a prohledávali a podařilo se jim celou tlupu pochytati. Náš lid byl velmi rozhořčen a rozezlen na drzost nacistů a chtěl je na místě linchovati. Přítomní Američané je však vzali pod svoji ochranu, naložili je do auta a odvezli do Měčína. Tam si je vyžádalo velitelství čsl. armády (motorisovaná brigáda), a pak byli všichni odsouzeni k smrti. Ortel smrti zastřelením byl vykonán v lese u Měčína, kde byli také pohřbeni.
(citováno jest z Pamětní knihy obce Týniště)


Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE-3210-05843
Souřadnice: N49°31'54.28'' E13°24'46.91''
Pomník přidal: Milan Lašťovka