Čistá (zaniklá obec)

Pomník Obětem pochodu smrti

Autor: Milan Lašťovka, 13.06.2013
Umístění: Čistá (zaniklá obec), na zelené turistické trase odbočující ze silnice č. 210 na rorcestí Zaječí vrch asi 800 m v lese
Nápis:
Shalom

ZDE JE POCHOVÁNO 12 ŽEN, KTERÉ ZAHYNULY
22.DUBNA 1945 PO ÚTRAPÁCH POCHODU SMRTI
Poznámka:

Dnes už neexistující - zaniklá obec, za kterou se nachází pietně upravené místo na památku 12-ti židovských žen,
které tu umřely na pochodu smrti v dubnu 1945. Nocovaly na holé zemi u školy a druhý den už se neprobudily.
Pochod smrti se uskutečnil v posledním měsíci druhé světové války. Z
německého Helmbrechtu byla vypravena téměř tisícovka žen mnohých národností, převážně Židovek a vězeňkyň z koncentračních táborů v Osvětimi, Flossenbürgu, Ravensbrücku a Gross Rossenu. Celý průvod vyšel 13. dubna 1945, tedy dva dny před příchodem americké armády. Z Helmbrechtu zamířil přes Ahornberg, Schwarzenbach a Rehau u Aši k hranici Protektorátu a odtud pokračoval přes Hazlov, Františkovy Lázně a Kacéřov do koncentračního táboru ve Svatavě. Sem dorazil 17. dubna a na další cestu se vypravil o tři dny později. Den nato, tedy 21. dubna 1945 se ženy se svými dozorci SS dostaly během ledového večera až k Litrbachám. Dozorci u starosty nejdříve zjišťovali, kde mohou zajatkyně přespávat. Nabídku školy rázně odmítli s tím, že vězeňkyně musí spát venku. Byly tedy umístěny před školní budovu na hřiště.
Mrazivá noc se bohužel podepsala na životech dvanácti nešťastných žen. Po noční příhodě oddíl pokračoval směrem na Prameny, Mariánské Lázně, Planou a Stráž, kde na místním hřbitově bylo pochováno dalších deset mrtvých žen. Celou cestu až k Domažlicím následně lemují hroby. K Prachaticím totiž vyrazilo jen 150 zbylých žen se svými dozorci. To se již psal 5. květen 1945, který ohlašoval brzké osvobození americkými vojsky na západě Čech. Proto je i osud oddílu částečně zastřen rouškou tajemství ? Neví se,
zdali byl rozpuštěn, nebo dozorci sami dezertovali. Každopádně přineslo pro zbylé ženy osvobození. Na následky útrap během cesty ovšem později zemřela ještě třicítka žen. Zde v lese u bývalých Litrbach je vystavěn památník. Dostal podobu kruhu, v jehož středu leží kámen s pamětní deskou. Celé kolo je ohraničeno dvanácti mohutnými žulovými kvádry, které symbolizují smrt dvanácti Židovek, jež nepřežili krutou noc. (www.turistika.cz)


Souřadnice: N50°5'4.73'' E12°42'40.91''
Pomník přidal: Milan Lašťovka

Pomník Obětem 1.světové války

Autor: vets, archiv
Umístění: Čistá (zaniklá obec), město zaniklo po roce 1945, pomník stál na náměstí
Nápis:
nezjištěn
Poznámka:

Pomník byl v Čisté, tehdejším Lauterbachu, postaven v roce 1925 a připomínal 74 mrtvých a nezvěstných z bojišť první světové války. Autorem pomníku byl sochař z Krásna Willy Russ.
(zdroj: KNIHA: VAICOVÁ BERANOVÁ, Romana: Zaniklé obce na Sokolovsku. Krajské muzeum Sokolov, Sokolov 2005, str. 20)


Souřadnice: N50°5'58.32'' E12°43'43.07'' (přibližné místo)
Pomník přidal: Jiří Padevět