Cholmondeley

Pomník Obětem 2. světové války - čs. vojákům

Autor: Jitka Lenková, 04.07.2010
Umístění: Cholmondeley, Cholmondeley Castle - Park; Cholmondeley, hrabství Cheshire, park zámku, cca 500 metrů od vjezdu do parku ze silnice A49 vedle příjezdové komunikace k zámku vpravo
Nápis:
CZECHOSLOVAKIAN ARMY
CHOLMONDELEY 7. 7. 1940

SE VZPOMÍNKOU NA NAŠE
KAMARÁDY, KTEŘÍ POLOŽILI SVÉ
ŽIVOTY ZA SVOBODU SVÉ VLASTI.
ČEST JEJICH PAMÁTCE!

SO SPOMIENKOU NA NAŠICH
KAMARÁTOV, KTORÍ POLOŽILI SVOJE
ŽIVOTY ZA SLOBODU SVOJEJ VLASTI.
ČESŤ ICH PAMIATKE!

IN MEMORY OF OUR COMRADES,
WHO GAVE THEIR LIVES FOR THE
FREEEDOM OF THEIR COUNTRY.
WE WILL REMEMBER THEM!

ČS. O. L. 7. 7. 1999
Poznámka:

Pomník se skládá ze dvou kamenů, první, svislý, byl vztyčen 7. 7. 1940, druhý, ležatý, byl položen 7. 7. 1999.

Cholmondeley Castle
"From 7th July to mid October 1940 about 4,000 Czechoslovak troops were encamped at the park by Cholmondeley (pronounced Chumly) Castle, near Malpas in Cheshire. Most had come by ship from France, but they were joined by about 300 troops already in England. The Czechoslovak Government in Exile formed two infantry batallions and many men were assigned to the Royal Air Force (RAF). Some 500 men who refused to accept the authority of President Benes, were expelled from the forces and were assigned to the British Pioneer Corps. On 28th September 1940 a party was held for local people on St Vaclav (St Wenceslas) Day when a stone was erected that still stands in the grounds of the house.

Some men died whilst they were at Cholmondeley and they are buried with Czechoslovak military stones in nearby graveyards in Cheshire and Shropshire.

In mid October the camp moved to Warwickshire where the Czechoslovak Army took up locations in and around Leamington Spa.

Today the local Czechoslovak community gather for an annual memorial service on the first Sunday in July. In July 1990, the then recent fall in communism, allowed a great gathering when veterans from Czechoslovakia and Britain gathered at Cholmondeley for the 50th anniversay of their arrival in England. At this time a memorial stone was also unveiled in Chester Cathedral to thank the people of Cheshire for their hospitality."
(zdroj http://www.czechsinexile.org/places/cholmondeleycastle-en.shtml )

(volně přeloženo)
Cholmondeley Castle
" Od 7. července do poloviny října 1940 okolo 4000 Československých vojáků bylo utábořeno v parku u Cholmondeley (vyslov Chumly ) Castle, v blízkosti Malpas v Cheshire. Většinou připluli lodí z Francie, ale byli připojeni sloučeni do asi 300 skupin až v Anglii. Československá vláda v exilu vytvořila dva pěchotní prapory a mnozí muži byli přiděleni do Royal Air Force (RAF). Zhruba 500 mužů, kteří odmítli přijmout autoritu prezidenta Beneše, bylo vyloučen ze sil a byli zařazeni do britských ženijních jednotek. 28. září 1940, v den svátku svatého Václava byl dnem, kdy byl postaven první kámen pomníku, jenž dosud stojí na pozemku zámku.
Mnozí muži zemřeli v době jejich pobytu v Cholmondeley a jsou pohřbeni s československými vojenskými pomníky na okolních hřbitovech v Cheshire a Shropshir.
V polovině října se tábor přestěhoval do Warwickshire, kde československá armáda převzala prostory v okolí Leamington Spa.
Dnes se místní československá komunita shromažďuje na výroční zádušní mši na první neděli v červenci. V červenci 1990 pak nedávný pád komunismu dovolil velké shromáždění, kdy se veteráni z Československa a Velké Británii sešli na Cholmondeley k 50. výročí jejich příchodu do Anglie. V tomto okamžiku pamětní kámen, který byl také odhalen v Chester Cathedral jako poděkování lidem z Cheshire za jejich pohostinnost."


Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, GBR-32159
Souřadnice: N53°3'24.66'' W2°40'45.44'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Jitka Lenková
Doplnění informací: Ing. František Jedlička

Pamětní deska československým jednotkám v Británii

Autor: Jitka Lenková, 04.07.2010
Umístění: Cholmondeley, Cholmondeley, hrabství Cheshire, park zámku, cca 500 metrů od vjezdu do parku ze silnice A49 vedle příjezdové komunikace k zámku vpravo, vedle Památníku československé armády po levé straně pod lipkou
Nápis:
S vděčností si připomínáme
pomoc, oběti a útrapy
československých jednotek
v Británii
během druhé světové války.

S vďačnosťou si pripomínáme
pomoc, obete a útrapy
československých jednotiek
v Británii
počas druhej světovej vojny.

We remember with gratitute the
contribution, sacrifice and suffering
of the Czechoslovak Forces
in Britain
during Second World War.
Poznámka:

Lípa byla vysazena v roce 2000 delegacemi ČR a SR na místě poraženého dubu, pod nímž sedávali v roce 1940 čs. vojáci, a z jehož dřeva byly zhotoveny lavičky u památníku. Jsou to kopie laviček, které stávaly před zámkem a na nichž rovněž sedávali čs. vojáci.


Souřadnice: N53°3'24.66'' W2°40'45.44'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Jitka Lenková