Svitavy

Pomník Obětem 1. světové války - místo je zrušené

Autor: Marian Čep, archiv
Umístění: Svitavy, neznámé
Nápis:
Die
Heimat ihren Helden

1914 - 1918
Poznámka:

Socha s názvem Raněný vojín byla dílem sochaře Paula Stadlera. Jednalo se o pomník obětem I. světové války.
Slavnostně byl odhalen 15. srpna 1931, na svátek Nanebevzetí Panny Marie, za účasti církevních představitelů a zástupců místních spolků. Sloužila se také polní mše za ty, kteří "přinesli krvavou oběť za vlast". V čele průvodu šli pozůstalí po obětech války. Pomník byl odhalen za zvuků zvonů a čestných salv. Čestnou stráž stáli příslušníci spolku Synové vlasti ve válce a dobrovolní hasiči. Posvěcený pomník byl předán do péče městské obci.
Byl zničen v květnových dnech 1945 příslušníky revolučních gard, protože socha vojáka prý "příliš připomínala pruský militarismus".
Likvidace pomníku je zachycena na fotografiích. Dataci provedl pamětník, není vyloučeno, že byla zlikvidována o něco později. K zamyšlení vede právě fotodokumentace likvidace, protože květnové dny byly v německém městě děsivé a je otázkou, zda by autor fotografií našel čas na focení. Poškozen byl již předtím, protože na něm byly vyškrábané různé nápisy.
Nápis na soklu sochy byl vybroušen a sokl byl použit na nový pomník Osvobození z roku 1948 - https://www.vets.cz/vpm/40634-pomnik-socha-osvobozeni/#40634-pomnik-socha-osvobozeni
(zdroj: Monika Němcová)


Souřadnice: N49°45'21.28'' E16°28'5.66'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Marian Čep
Doplnění informací: Monika Němcová