>> Polsko >> Sobibor

Sobibor

Koncentrační tábor Sobibor

Autor: Jiří Padevět, 21.07.2016
Umístění: Sobibor
Nápis:
bez nápisu
Poznámka:

Památník na místě nacistického vyhlazovacího tábora, ve kterém zahynulo od května 1942 do října 1943 asi 250 000 osob, včetně několika tisíc Židů z Protektorátu Čechy a Morava. Žádný přímý transport protektorátních Židů z ghetta Terezín se neuskutečnil, většina zavražděných sem byla deportována z ghett na území dnešního Polska. Vyhlazovací tábor Sobibor patřil k táborům Operace Reinhard (spolu s Treblinkou a Belzecem), kde byla většina Židů zavražděna bezprostředně po příjezdu v plynových komorách.

Většinu personálu v táboře tvořili Ukrajinci, mezi nimi Ivan Mykolajovyč Demjaňuk, který byl jako John Demjanjuk, který byl za své činy v roce 2011 odsouzen v Německu k pěti rokům odnětí svobody, ale vzhledem k vysokému věku a zdravotnímu stavu trest nenastoupil a o rok později zemřel.

V Sobiboru vypukla 14. října 1943 vzpoura vězňů, během které bylo zabito minimálně dvanáct Němců a několik Ukrajinců. Uprchnout se podařilo asi třem stům vězňů, ale většina z nich byla dopadena nacistickým bezpečnostním aparátem, nebo udána polskými vesničany. Přežilo maximálně padesát účastníků vzpoury, jedním z nich byl i Kurt Ticho.

Ten se narodil 11. dubna 1914 v Brně, od dětství žil v Boskovicích v podnikatelské rodině, propagující sionismus. 15. března 1942 musela rodina odevzdat veškeré cennosti a se zavazadly o váze maximálně 50 kilogramů byli všichni převezeni do Brna. Odtud byli deportováni 19. března 1942 transportem Ac do ghetta Terezín. Odtud byla rodina deportována 1. dubna 1942 transportem Ag do ghetta Piaski a odtud v červnu 1942 do vyhlazovacího tábora Sobibor. Rodiče i sestra byli bezprostředně po příjezdu zavražděni, Kurt Ticho byl zařazen do pracovního komanda. Po útěku z tábora Kurta Ticho ukrýval polský sedlák do července 1944 v prasečím chlívku. Po příchodu fronty se Kurt Ticho připojil ke Svobodově armádnímu sboru a došel s ním až na Moravu. Po válce žil v Krnově a po komunistickém převratu odešel do USA. Zemřel v roce 2009. Byl jediným občanem protektorátu, který přežil vyhlazovací tábor Sobibor.

historické fotografie - informační tabule

více informací:
https://www.holocaust.cz/dejiny/koncentracni-tabory-a-ghetta/vyhlazovaci-tabory/sobibor/
https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/sobibor-uprising
https://www.jewishvirtuallibrary.org/john-demjanjuk


Souřadnice: N51°26'52.35'' E23°35'36.13''
Pomník přidal: Jiří Padevět