>> Polsko >> Bełżec

Bełżec

Koncentrační tábor Bełżec

Autor: Jiří Padevět, 20.07.2016
Umístění: Bełżec
Nápis:
bez nápisu
Poznámka:

Památník a muzeum na místě nacistického vyhlazovacího tábora.
Vyhlazovací tábor, ve kterém byla většina deportovaných Židů bezprostředně po příjezdu zavražděna v plynových komorách, byl budován od 1. listopadu 1941 v rámci Operace Reinhardt (patřily k ní ještě tábory Treblinka a Sobibor). Velitelem tábora byl Christian Wirth.

První transport sem přijel 17. března 1942, ale již v polovině dubna bylo vraždění přerušeno, protože nedostačovala kapacita plynových komor. Transporty byly obnoveny v červenci 1942 a vraždění pokračovalo do prosince 1942, kdy byl tábor zrušen. Do jara 1943 byly otevřeny masové hroby okolo tábora, ostatky spáleny a na místě tábora byla vybudována zemědělská usedlost, ve které hospodařili dva bývalí ukrajinští dozorci. Uprchnout z tohoto tábora se zřejmě podařilo pouze jednomu muži, Rudolfu Rederovi, polskému Židovi narozenému ve městě Dębica.

Během krátké existence tábora zde bylo zavražděno okolo 600 000 osob, včetně Židů z protektorátu. Přímo do tohoto tábora neodjel z protektorátu žádný transport, protektorátní Židé sem byli převáženi z ghett na území dnešního Polska.

Poslední foto v příloze - nápis Belzec - jeden z mála dochovaných předmětů tábora.

více informací:
https://www.holocaust.cz/dejiny/koncentracni-tabory-a-ghetta/vyhlazovaci-tabory/belzec/
http://www.belzec.eu/en
http://www.deathcamps.org/reinhard/wirth.html


Souřadnice: N50°22'20.77'' E23°27'28.01''
Pomník přidal: Jiří Padevět