27. setkání

27. setkání proběhlo v nemile komorní atmosféře, neb nás zasáhla okurková sezóna, dovolené, služební cesty a podobné pohromy. Takže jsme se sešli jen tři, Vladimír, Diana a Martin.

Je to celkem škoda, protože tohle bylo poslední setkání před naší prezentací a bylo třeba vše doladit a dopřesnit. Takže se toho moc nedoladilo.

Předně, pozvánky pošle za předsedu Vladimír a Pepa, neboť jinak by se do světa asi nedostaly. Občerstvení dořešíme na místě, neb budeme mít cca hodinu času na přípravu. Přednášky jsou celkem jasné : Prezentace činnost přednese Martin, Spolek Standa, ČsOL Pepa a v případě příznivé konstelace hvězd a dostatku času dojde i na extra zajímavé téma – likvidace památníku sovětského válečného zajatce v Prachaticích a obecně „návod jak zničit památku tak aby to vypadala dle zákona“.

Neméně důležitou položkou schůze bylo představení dalšího svazku z naší spolkové knihovny, tedy Vojenská pietní místa na Praze 7, které je již nyní ke stažení na našem webu.

Ohledně těchto brožurek se ještě ukázala možnost poskládat doplněk ke stávajícím Monumentům, které mapují naši historii, ale přeci jen tam chybí ten náš počátek. Za tímto účelem poskládáme takový historický souhrn našich prvních třech let a dáme ho na web v lednu 2009.

Vladimír přednesl velice zajímavý návrh, v Mělnickém Vtelnu na okres Mělník se bude opravovat pomník na který budeme moci přispět finančně, neb je plánovaná oprava prováděna v rozumných finančních mezích. Tedy bude pochopitelně vhodné něco málo dobrat sbírkou ve spolku, ale i jinak by na to naše fondy měly stačit i s přihlédnutím k posledním dvěma letošním akcím, které si žádají peněz.

I přes malou účast jsme načrtli další termíny schůzí, důvod byl prostý, nedošel žádný návrh či požadavek na případnou víkendovou schůzi, takže další dva termíny jsou 9.9. a 21.10. Opět Praha, restaurace U Bronců.

Vladimír si vykoledoval další pochvalu za zpracování panelu pro putovní výstavu Anletu. Ta má putovat po školách a připomínat letošní rok plný osmiček.

Dále se nám ozval p. Vojtásek z webu Hloubkaři, který zpracovává leteckou válku na Protektorátem. Je velmi pravděpodobné, že bychom společnými silami mohli dát dohromady seznam obětí této letecké války.

A stejně tak je dosud otevřená naše účast na Českokrumlovských akcích v listopadu v rámci oslav Dne veteránů. Jelikož se díky Tiborovi Horvátovi tato akce ještě více než obvykle rozrůstá, mohli bychom se pokusit nějak přispět. Určitě je lepší slavit Den veteránů poněkud rozsáhleji než sportovním dnem, položením květiny, nástupem, apod.

A odeslali jsme naše zkušenosti s dvouměsíčním provozem naší skrýše pro hru Geocatching na ČsOL, třeba se tato forma propagace obce, případně „hlídání“ VPM ujme. Mimochodem pro jakési hlídání či dohled nad stavem památek se tato forma jeví přímo ideálně. Hráči geocatchingu jsou velmi ohleduplní a pohotový na změny stavu a tím, že pravidelně zapisují svoje návštěvy dané skrýše nám umožňují „kontrolu“ pomníku. Tedy jestli ho např. někdo nezbořil, neponičil atd.

Takže sice jen ve třech, ale přeci jen něco se řešilo.