Hudi Log

Pomník Obětem 1. světové války

Autor: ing. František Steklý, 26.05.2017
Umístění: Hudi Log
Nápis:
(nápis na spodní desce pod reliéfem)
ČEŠKIM BRANITELJEM SLOVENSKE ZEMLJE
V HUDEM LOGU 1917-2017
Poznámka:

Pomník padlých vojínů 21. pěšího pluku Čáslav byl odhalen 26. května 2017 za přítomnosti Josefa Vričana, autora knihy "Po zapadlých stopách českých vojáků. Z Julských Alp k Jadranu", sponzora výstavby památníku, představitelů českých jeskyňářů a členů klubu slovinských jeskyňářů (Jamarski klub) z Temnice na Krasu, Klubu přátel vojenské historie Pardubicko, představitelů místních pospolitostí a místních obyvatel. Pomník vybudovali členové Klubu českých jeskyňářů.
Odhalení pomníku proběhlo za účasti několika vojáků v R-U uniformách, členů Klubu přátel vojenské historie z České republiky. Z České republiky přijelo asi patnáct zájemců o vojenskou historii. Celý akt byl natáčen štábem slovinské televize.
Právě před sto léty, od 12. do 28. května 1917, probíhala 10. bitva na Soči. V okolí Hudi Logu bojovaly jednotky 21. pěšího pluku Čáslav a jižněji pak 98. pěšího pluku Vysoké Mýto. Vojíni obou pluků hrdinně bránili svá postavení proti obrovské italské přesile. Všechny vesničky byly srovnány se zemí v důsledku dělostřelby obou válčících stran; lidské ztráty na obou stranách byly ohromné.
Památník je vybudován z kamenů, které byly dovezeny z České republiky.
Text: Miroslav Pokorný, Slovinsko


Pomník přidal: ing. František Steklý
Příprava dat: Vladimír Štrupl