Suché Lazce

Přerovecká

Pomník Obětem 1. a 2. světové války a vojákům Rudé armády

Autor: Libor Friedel, 12.04.2017
Umístění: Suché Lazce, Přerovecká, na návsi, vedle budovy OU, mezi ulicemi Přerovecká a U Kašny
Nápis:
TĚM, KTEŘÍ SE VÍCE NEVRÁTILI

1914
LARYŠ FRANT.
PAVELEK JAN
VĚNTUS ANT.

1915
MORBICER JOSEF
KAŠTOVSKÝ AD.
VAŠEK ŠTĚP
KOBZA RUD. VINC.
SLANÝ FRANT.
PALICA JOS.
FRIEDEL JOS.
PIKA VINC
ČERNÝ LUDV.

1916
BIALÝ BOH.
HALŠKA JOS.
LARYŠ FRANT.

1917
PIKA JOS.
SMĚJA TEOFIL
SONEK RICH.
KONEČNÝ RICH.
MATYÁŠEK JAN

1918
HRUŠKA FRANT.
HAJDUČEK FRANT.
SMĚJA JOS.
SMĚJA PETR
RYBA FRANT.
VÍTEK FRANT.
ČERNÍN JOS.

1919
ŠUBERT JOS.

1921
KOMENDA RAIM.

MY JSME DALI ŽIVOT, VY DEJTE VLASTI LÁSKU
HALŠKA KAR. 1915


ČEST A SLÁVA PADLÝM RUDOARMĚJCŮM A OBČANŮM V ROCE 1945

STIBOR KAREL
KOSTŘICA FERDINAND
KUDELA FRANTIŠEK
FRIEDLOVÁ VĚRA
HALŠKA KAREL
HRUŽIKOVÁ FRANTIŠKA
PATRMAN ALOIS
BALOVÁ FRANTIŠKA
BALA FRANTIŠEK
BALOVÁ KATEŘINA
PCHALKOVÁ JANA
VOLNÁ FRANTIŠKA
HAJDUČEK ADOLF
VLČ ARNOŠT
JANEČKOVÁ LUDMILA
GRACA VALENTIN
GRACOVÁ JULIE
GRACA JIŘÍ
GRACA OLDŘICH
GRACOVÁ MARIE
GRACA JAROSLAV
GRAFOVÁ FRANT.
BRABLÍK BENEDIK
JEDLIČKOVÁ KATEŘINA
JEDLIČKA JAN
KRAMNÁ JARMILA
MORBICER VLADIMÍR
Poznámka:

Z kroniky, str. 36 a 37 - http://www.suchelazce.cz/stranky/kron_1914_004

Pomník padlým vojákům ve světové válce: V tomto roku (1930) ustavil se výbor pro postavení pomníku padlým vojínům ve světové válce, členové výboru byli p.p. Antonín Malík horník č. 84 jako předseda, František Kocián okresní cestmistr - místo předseda, Bohumil Trubka školník - pokladník, Vašek Tomáš zámečník - jednatel, Ant. Krejčí - zapisovatel; Morbicer Karel poštovní zřízenec, Ed. Otypka zednický polír, Hajduček Adolf stavební asistent, Rainhold Skuplík rolník, Vašek Karel zednický mistr, Laryš Jan rolník, Lacheta Jan tesař, jako členové výboru.

V neděli 7. září 1930 konala se slavnost odhalení pomníku. Ačkoliv počasí nebylo zrovna příznivé, přece byla slavnost velkolepá. Již časně ráno byli občané naši vesničky mile překvapení budíčkem dechové hudby štítinské a ranami z hmoždířů, které zahajovaly slavnostní den. Před pomníkem, zahaleným v černé roušce, koncertovala pak dechová hudba od 11. do 12. hod. polední. Po 1. hod. odpol. ustal déšť a tu již shromažďovaly se četné zástupy občanstva mimo jiné uvádím zástupce 8. pěší divize z Opavy p. št. kapitána Šikolu a p. št. rotmistra Menšika, zástupce politických organizací soc. dem ze Štítiny, Komárova, Nových Sedlic, Pusté Polomě, Podvihova a Raduně, hasičské sbory z Raduně, Štítiny a Nových Sedlic, pěvecký spolek "Dalibor" z Kylešovic, přízeň po padlých vojínech a místní korporace : hasičský sbor, Děl. Těl. Jednota, Čtenářsko - ochotnická jednota "Palacký" a polit. org. soc. dem. občanstvo okolní i místní a školní mládež. Malebně uspořádaný průvod za zvuku smutečního pochodu vyšel přesně ve 2. hodiny odpoledne. U pomníku padlých již od 10. hod. dopol. stála čestná stráž členů hasičského sboru a Děl. Těl. Jednoty. Slavnost zahájena byla sborem "Píseň svobody" od J.C. Sychry, který zapěl pěvecký sbor "Dalibor" za řízení p. uč. Frgaly z Kylešovic. Na to předseda výboru Antonín Malík uvítal přítomné, poděkoval všem dobrodincům, kteří k uskutečnění tohoto díla jakýmkoliv způsobem přispěli, udělil slovo slavnostnímu řečníku B. Čurdovi Lipovskému spisovateli z Mor. Ostravy, rodáku ze Smolkova. Za obecní zastup. promluvil Čeněk Skuplík. Po jeho proslovu zapěl pěv. sbor. "Dalibor" "Svoji k svému" od K. Bendla.
Při zahrání státních hymen byl pomník odhalen. Na to následovaly deklamace a při zvuku hudby položení kytic a věnec, kterážto chvíle byla zvlášť dojemná.
Pomník předán obci členem Výboru Ant. Krejčím. Pan starosta obce Josef Luska převzal pomník jménem obce a slíbil jej opatrovati pro naši budoucí generaci, poděkovav při tom všem přítomným a zvláště vyslaným deputacím. Za výbor poděkoval p. stavitel Alois Havlíček jako hlavní pořadatel, slavnosti se účastnilo i přes nepřízeň počasí, přes 1.000 osob.

Pomník byl zhotoven nákladem 12.000 Kč, náklad uhrazen se sbírek provedených v obci, dary soukromých podniků, přízně a dary Hasičského sboru místního a spolku "Palacký", darovali po 200 Kč, strana Živnostenská 150 Kč; Pomník byl zhotoven u firmy Rüger, továrna na umělý kámen v Novém Bohumíně - Skřečoni, návrh a práci provedl sochař a dílovedoucí u firmy Rüger p. Roman Vrána ze Štítiny. Vzpomínku pod sousoším byly uloženy různé spisy týkající se poměrů obce, státu a československé mince 5 Kč, 1 Kč 50 - ti haléř, 20 - ti a 10 - ti haléř. Pomník jest postaven na návsi mezi lípami svobody. Obec darovala na pomník 1.000 Kč a daň ze zábav.


Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE8117-7794
Souřadnice: N49°53'57.59'' E17°59'6.43'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: Libor Friedel