>> Itálie >> Aosta

Aosta

Via Piccolo San Bernardo

Hrob Oldřich Gut

Autor: vets.cz, archiv
Umístění: Aosta, Via Piccolo San Bernardo, vojenská část „Campo della Gloria“, hrob 89, hřbitova v městě Aosta
Nápis:
Gut Oudrich 1944
Poznámka:

Dle údajů z publikace VHÚ tento voják odejel s protektorátním vládním vojskem - prapor číslo 10, Bučovice dne 25. května 1944 do Itálie, kde již 14. července zběhl k partyzánům. Dle italských pramenů padl 30. července 1944 v boji u Vens di Saint Nicolas (oblast Valle d´Aosta). Italské prameny rovněž uvádějí, že byl příslušníkem 87. samostatné partyzánské brigády, oddíl Vertosan (87esima Brigata autonoma, Banda Vertosan) od 15. června 1944 (?) do 30. července 1944. Byl zastřelen německými vojáky, když se pokoušel zachránit život raněnému partyzánovi (Aldo Fraioli – věk 16 let), který zaostal za zbytkem ustupujícího oddílu. Oldřich Gut se pro zraněného spolubojovníka vrátil a oba zahynuli v nepřátelské palbě. Je pohřben na hřbitově ve městě Aosta (Cimitero Monumentale Aosta) – vojenská část (Campo della Gloria), hrob číslo 89, na náhrobku je uvedeno „Gut Oudrich 1944“. Dne 2. února 1952 mu za projevenou odvahu před nepřítelem bylo posmrtně uděleno vysoké vyznamenání - italská stříbrná vojenská medaile za statečnost (Medaglia d´argento al Valor militare alla Memoria), udělovací dekret – DP, Roma 2 febbraio 1952, vystavený na jméno „Oldrei DOBRY“. ZÚ Řím se nepodařilo získat snímek hrobu Oldřicha Guta, na webu se podařilo najít alespoň přiložený snímek z pietní akce, konané na počest 70. výročí konce 2. světové války na vojenském pohřebišti v Aostě, kde je tento hrob umístěn.
Jméno českého partyzána Oldřicha Guta je uvedeno rovněž na dvou památnících padlým partyzánům v oblasti Valle d´Aosta – lokalita Vens di Saint-Nicolas, kříž padlým partyzánům, kteří zde zahynuli v boji 30. července 1944, umístěný poblíž zdejší kaple - uveden jako Aldo Dobry a kaple v Saint Nicolas, vybudovaná v roce 1948 na památku padlých partyzánů z oddílu Vertosan (Capella Votiva a Saint-Nicolas in memoria dei caduti della Banda Vertosan) – uveden jako „Partigiano DOBRY OLDREI – Praga 1924“. Dne 30. července 1969 byla umístěna do kaple v Saint-Nicolas pamětní deska v italštině, věnovaná členy Sdružení československých partyzánů, při této příležitosti byla následně v pietním parku v lokalitě Saint – Pierre (Valle d´Aosta) umístěna urna s prstí české země a destička s českým nápisem „SPB – SDRUŽENÍ ČSL PARTYZÁNU/PRST ZEMĚ ČESKÉ/1944-1968.“ V italštině existuje publikace o partyzánských pietních místech v oblasti Valle d´Aosta autorek Daniella Giovanna Jon a Marisa Alliod: „Silens Loquor“. Zde je na straně 124 vyobrazena kaple v Saint-Nicolas, na str. 125 je uvedeno jméno Oldrei Dobry a vyobrazena pamětní deska, věnovaná českými partyzány, na str. 126 je uvedeno jméno Aldo Dobry (pravé jméno Oldřich Gut) a základní údaje o padlém, na str. 127 je podrobněji popsán boj partyzánů s německými vojáky dne 30. července 1944 u Vens di Saint Nicolas včetně okolností, za kterých zemřel Oldřich Gut a na str. 128 je vyobrazen zmíněný kříž ve Vens di Saint-Nicolas.
Výše uvedené údaje o partyzánu Gutovi poskytl ZÚ Řím Historický institut odboje a současné historie ve Valle d´Aosta – Istituto storico della Resistenza e della societa contemporanea in Valle d´Aosta.
(zdroj: Velvyslanectví České republiky Řím, PhDr. Ing. Jozef Špánik)
V databázích VÚA, CEVH ani jinde na webu nenalezena žádná další data k dané osobě.


Souřadnice: N45°43'56.5'' E7°17'47.9'' - přibližná pozice dle adresy
Pomník přidal: PhDr. Ing. Jozef Špánik
Příprava dat: Ing. František Jedlička