Pomezí nad Ohří

Valdštejnova, nezařazeno

Pomník Obětem 2. světové války

Autor: Ing. Jaroslav Stojan, 01.05.2008
Umístění: Pomezí nad Ohří, u žel. stanice v západní části obce
Nápis:
ČESKOSLOVENSKÁ
ZAHRANIČNÍ
ARMÁDA
1.5.1945
Poznámka:

V černém baretu plk. v.v. Václav Straka, v té době byl jako poslední žijící příslušník Kombinovaného oddílu (vyslaného do Československa od ČSOB dne 24. dubna 1945 v sestavě 3. US Army), který zemřel 11. 6. 2011 ve věku 97 let. Václav Straka se narodil 8. dubna 1914 v Praze, dětství prožil v Košířích. Navštěvoval reálné gymnázium na Smíchově, na Filozofické fakultě UK pak vystudoval němčinu, francouzštinu a češtinu. Dne 15. září 1938 odjel do Bruselu na stipendium belgické vlády vyučovat český jazyk. Z Belgie odešel do Paříže, kde byl odveden Františkem Langerem. Odtud se přesunul do Agde k československé armádě a po pádu Francie odjel do Anglie. Po absolvování základního výcviku se přihlásil k letectvu, ale kvůli špatnému zraku nezvládl náročné zkoušky. Vyžádala si ho nově vzniklá redakce Našich novin v rámci Československé obrněné brigády. S ní se zúčastnil druhé vlny vylodění v Normandii. Ke konci války (24.4.1945) byl zařazen do Kombinovaného oddílu (anglicky Token Force), se kterým se jako jeden z prvních „zápaďáků“ vrátil do Československa. Po válce pracoval krátce na Ministerstvu zahraničních věcí, nicméně brzo po roce 1948 byl propuštěn. Pak pracoval jako redaktor v časopisu Svět v obrazech. V 70. letech podepsal Chartu 77. Následně byl kontaktován a vyslýchán StB, nabízenou spolupráci odmítl. Plukovník Václav Straka byl mimo jiné vyznamenán Řádem rytíře Čestné legie Francouzské republiky, Válečným křížem 1939, Medailí Za zásluhy I. stupně a Záslužným křížem ministra obrany III. stupně a také v roce 2007 obdržel kříž Rytier dělostrelectva. (zdroje: http://www.myjsmetonevzdali.cz/pametnici/vaclav-straka ), a také vzpomínky uložené v České a Slovenské Obci Dělostřelecké (ČaSOD Praha).
Straka Václav, plukovník, nar. 8.4.1914 Praha, osobní číslo Z; A-4891. Odveden 21.5.1940, Francie; Paříž, nováček čs. (zdroj http://www.vuapraha.cz/soldier/4773272 )
Text na jedné z tabulí:
ČSL. OBEC LEGIONÁŘSKÁ
V poslední fázi války zatlačila spojenecká ofenziva nacistická vojska na německé území. Britské divize pokračovaly z Francie severním směrem, zatímco Američané mířili na východ k hranicím Československa. V té době československá obrněná brigáda obléhala 12 000 Němců v opevněném severofrancouzském přístavu Dunkerque.
Touhou všech československých vojáků bylo podílet se na bojích na československé půdě. Velitel brigády generál Alois Liška několikrát naléhavě žádal nejvyšší spojenecké velení, aby čs. jednotky byly uvolněny z britského svazku a převeleny k Američanům a mohly se podílet na osvobozování vlasti. Technické důvody tomu bránily. Hlavním důvodem však bylo to, že v té době neměl maršál B. Montgomery za Čechoslováky u Dunkerku náhradu.
Nakonec došlo k dohodě. Z obrněné brigády byla uvolněna symbolická jednotka KOMBINOVANÝ ODDÍL, jehož jádrem byl oddíl protiletadlových děl a baterie kanonů proti útočné vozbě /BKPUV/. Muži jeli na obrněných polopásových vozidlech vyzbrojených těžkými kulomety. Kombinovaný oddíl vyrazil v polovině dubna, jel přes Belgii, Lucembursko, Porýní a Bavorsko a v den, kdy Američané vstoupili do Chebu, dorazil na hranici ČSR.
Do 6. května pomáhali vojáci Kombinovaného oddílu Američanům likvidovat poslední zbytky nepřátelského odporu a organizovat novou správu. Toho dne se rozjeli do osvobozené Plzně, aby odtud mohli spěchat na pomoc bojující Praze. Marné však byly snahy velitelů Kombinovaného oddílu dostat povolení překročit demarkační linii a rozjet se na pomoc Pražanům. Kombinovaný oddíl musel čekat před Plzní na příchod obrněné brigády, kdy byl rozpuštěn a vojáci se vrátili ke svým útvarům.
V.S.
Dne 1. května 1945 překročil v těchto místech čs. hranici Kombinovaný oddíl, první jednotka čs. armády na západě. Zde vztyčili příslušníci oddílu stožár s československou vlajkou. Poslali telegram presidentu republiky dr. E. Benešovi a po projevu velitele mjr. Aloise Sítka a po zapění státní hymny pokračovali v cestě do Chebu. Zde se připojili k americkým jednotkám a pomáhali organizovat státní správu na osvobozeném československém území.
(zdroj a foto Mapy.cz)


Centrální evidence válečných hrobů: je evidován, CZE-4102-39754
Souřadnice: N50°5'11.15'' E12°16'21.51''
Pomník přidal: Ing. Jaroslav Stojan
Příprava dat: Ing. František Jedlička

Pomník Obětem Pohraniční stráže

Autor: Karl W. Schubsky, 22.04.2017
Umístění: Pomezí nad Ohří, Valdštejnova, poblíž silnice 606 v blízkosti křižovatky
Nápis:
DES. V. KÖNIGSMARK
PADL PŘI VÝKONU
SLUŽBY 1951

VĚRNI
ZŮSTANEME

Na památku
JANU NOVÁKOVI
Z Modletic, nar. 1952
Který dne 23.5.1978 tragicky zahynul
jako řidič uneseného autobusu,
se 44 rukojmími dětí,
při pokusu o násilný přechod státní hranice
třemi ozbrojenými teroristy.
Obnoveno v květnu 2001
KČP Cheb
Poznámka:

Desátník Vaclav Königsmark padl při přestřelce na hranici zasažen kulkou jiného pohraničníka.
(Pramen: https://dennikn.sk/blog/smrt-slobodnika-konigsmarka/ )
http://www.vets.cz/vpm/21767-hrob-vaclav-konigsmark/#21767-hrob-vaclav-konigsmark

Jan Novák byl řidičem autobusu, který byl v roce 1978 unesen bratranci Barešovými s cílem utéci na západ. Při přestřelce mezi únosci a jednotkami PS byl Jan Novák zasažen kulkou pohraničníků a svému zranění podlehl.
(Zdroj: https://www.ustrcr.cz/uvod/dokumentace-usmrcenych-statni-hranice/usmrceni-statni-hranice-portrety/milan-bares-jan-novak/ )


Souřadnice: N50°5'5.82'' E12°16'57.23''
Pomník přidal: Milan Lašťovka