Očkov

Hrob Jozef Holčík

Autor: Ladislav Barabás, 29.08.2014
Umístění: Očkov, uprostred cintorína
Nápis:
ČATÁR
JOZEF
HOLČÍK
POL. LETEC STRELEC
ZAHYNUL 25 ROČNÝ
PRI SRÁŽKE LIETADIEL
V MALACKÁCH 12.II.1936.

BOJ VÝBORNÝ BOJOVAL SOM
BEH SOM DOKONAL,
VIERU SOM ZACHOVAL. II. TIM. 4. 7.

sign.
Rympler
Piešťany
Poznámka:

Pozorovatel polní letec střelec čet. Jozef Holčík a pilot čet. Maxmilián Knopp zahynuli 12.2.1936 při srážce letadel nad leteckou střelnicí Malacky na Slovensku. Na místě nehody je pomník.

V článku Dr. Petra Švandy CSc., otištěném v časopisu L+K 2009/03, je uvedeno (přeloženo ze slovenského originálu do češtiny):

První letecká havárie se smrtelnými následky v Leteckém pluku 3 na území Slovenska v roce 1936 se stala 12. února. Do historie letectva na Slovensku se zapsala černým pásmem jako dvojnásobná havárie letadel s dvoučlennými posádkami, navíc ze dvou leteckých pluků. Toho dne se osádka vlečného Letova Š-328v.2 vybaveného zařízením pro vypouštění, vlečení a navíjení terčů (terčový rukáv) ve spolupráci s protiletadlovým dělostřelectvem měla podílet na plnění plánovaných úloh leteckého výcviku v praktické ostré střelbě v noci nad leteckou střelnicí Malacky - Nový Dvor (dnes Kuchyňa). Posádku vlečného stroje tvořili pozorovatel četař déle sloužící polní letec střelec Josef Růžička a pilot četař déle sloužící polní pilot letec Werner Bayer (psáno i Beyer), příslušníci náhradní letky pluku určení novodvorskou leteckou správu. Jejich letadlo bez problémů odstartovalo v 19:00 a následně dosáhlo cílové plochy střelnice (prostor "B"). Během letu ve směru od Malacek osádka vypustila vlečný terč, a když stroj zamířil na Rarbok (dnes Rohožník), vystřelila bílé rakety - signál pro osvětlení rukávového terče světlomety. V té chvíli (v 19:54) odstartovalo z letiště směrem do prostoru "B" tzv. "útočné" letadlo. Byl to Letov Š-328n (výrobní číslo 62, původně číslo 16) patřící (noční stíhací) letce 91 Leteckého pluku 6 dislokované na letišti Praha - Kbely. Jeho posádka složená z pozorovatele čet. déle sloužícího polního leteckého střelce Josefa Holčíka a pilota četaře déle sloužícího polního pilota letce Maxmiliána Knoppa měla v uvedeném prostoru plnit plánované úlohy leteckého výcviku v praktické ostré střelbě z leteckých palubních zbraní v noci. Po osvětlení rukávového terče však pozorovatel (letecký střelec) vlečného stroje zjistil, že terč se nerozevřel a proto se posádka vlečného stroje rozhodla vrátit na letiště. Během zpátečního letu, asi ve 20:00, se však vlečný letoun srazil s letadlem, letícím do prostoru střelby. Oba stroje na sebe narazily konci pravých nosných ploch. Letadlo náhradní letky se okamžitě naklonilo přední částí k zemi a spadlo nedaleko okraje lesního porostu na pozemcích osady Misnica II (dnes součást obce Kuchyňa). Jeho posádka dopad na zem nepřežila. Na letadle noční stíhací letky došlo při srážce k proražení palivové nádrže, palivo vyteklo na rozžhavený blok motoru a stroj ještě ve vzduchu vzplál jako pochodeň. Vzápětí se zřítil do lesa, a začala v něm vybuchovat munice. V plamenech a výbuších zahynul pozorovatel. Pilotovi se sice podařilo z hořícího letounu vyskočit, byl však v malé výšce. Jeho padák se ještě rozbalil, ale již se nestačil rozevřít. Pilot prolétl korunami stromů a při dopadu na zem se zabil. Obě letadla včetně motorů Walter „Pegas“ II-M-2 (výrobní čísla 62 a 108) byla úplně zničená. Za hlavní příčinu havárie označily vyšetřovací komise obou leteckých pluků nesprávnou orientaci ve vzdušném prostoru letecké střelnice a vážné chyby v pilotáži.



Další na stránkách Wikipedie; Letecké nehody vojenských strojů České a Československé republiky. https://cs.wikipedia.org/wiki/Leteck%C3%A9_nehody_vojensk%C3%BDch_stroj%C5%AF_%C4%8Cesk%C3%A9_a_%C4%8Ceskoslovensk%C3%A9_republiky


Souřadnice: N48°39'34.4'' E17°45'34.2''
Pomník přidal: Ladislav Barabás
Doplnění informací: Petr Kudláček