Březová

Hamerská

Pomník Obětem 2. světové války

Autor: Miroslav Hudeček, 04.02.2013
Umístění: Březová, Hamerská, cca 50m od obecního úřadu nalevo směrem do Karlových Varů
Nápis:
NA PAMĚŤ
OBĚTEM POCHODU SMRTI
1945

VÁM PATŘÍ NAŠE ÚCTA.
ZEMŘELI JSTE,
ABYCHOM MY MOHLI ŽÍT.
Poznámka:

Březová - Pirkenhammer
Pomník obětem 1. světové války byl odhalen dne 23. srpna 1936 jižně od Starého mlýna v obci Březová (Pirkenhammer). Sochu vojáka v nadživotní velikosti vytvořil místní sochař Ernst Riedel. Samotné provedení pomníku poté provedl podle jeho návrhu a modelu kameník Adolf Krader z Chebu. Pomník byl postaven na památku 61 padlým a ztraceným občanům Březové ve velké válce 1914-1918. Na výročí založení spolku „Heimatsöhne im Weltkrieg“ z roku 1931, položil slavnostní průvod místních občanů v čele s předsedou Josefem Seyfriedem pod pomníkem věnec. Někdy po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci 2. světové války byl však pomník Čechy stržen a zničen. Později bylo bezhlavé tělo vojáka uloženo na dvoře obecního úřadu.
Monumentální pomník tvořil mírně se zužující členitý hranolovitý podstavec. Na jednotlivých stranách bývaly osazeny pamětní desky s věnováním a 61 jmény padlých. Na podstavci stávala socha vojáka v nadživotní velikosti v polní zbroji. Podstavec stával na třech stupních a ohraničen byl čtyřmi kamennými bloky. Celé okolí pomníku bylo také parkově upraveno. Fotografie a text: http://www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz/
Pan Rudolf Woldrich objevil v Březové torzo pomníku zničeného po roce 1945. Stojí na soukromém pozemku, přizděné v plotu.


Souřadnice: N50°11'55.01'' E12°52'23.49''
Pomník přidal: Miroslav Hudeček
Doplnění informací: Rudolf Woldrich
Příprava dat: Milan Lašťovka, Jaroslav Vyčichlo